Sanatate

Efectele benefice ale gelului de Aloe vera

In perioada actuala se tinde tot mai mult spre revenirea la terapiile alternative, care folosesc produse naturale extrase din plante, fara reactii adverse. Una dintre aceste terapii blande, fara efecte nocive asupra organismului uman este aloterapia, care consta in folosirea in scopuri terapeutice a gelului extras din frunzele plantei “Aloe vera” sau din celelalte specii care au proprietati asemanatoare (Aloe africana, Aloe ferox, Aloe succotrina, Aloe arborescens).

 

Descriere. Planta Aloe Vera face parte din familia Liliaceae, este adaptata climei calde, iar aria de raspandire o constituie zonele tropicale, subtropicale si ecuatoriale. Are frunze groase, carnoase, in forma de lance, care cresc din pamant si sunt prevazute cu spini pe margini. In perioada infloririi, din mijlocul plantei se ridica o tija in varful careia apare un manunchi de flori galbene sau rosii, asemanatoare crinului. Planta cultivata poate sa aiba 10-15 frunze cu inaltimea de 75-120 cm, iar greutatea unei frunze la maturitate este de 1,2-1,5 kg. In scopuri terapeutice, se folosesc plante care au 3-5 ani, deoarece numai dupa aceasta perioada se obtine cea mai mare concentratie de substante active, doua la numar: aloina, folosita ca laxativ sub forma de pulbere si gelul de aloe.

 

Gelul de aloe. Sucul sub forma de lichid fibros extras din interiorul frunzelor, prezinta calitati de neegalat in ceea ce priveste binefacerile asupra sanatatii organismului. Compozitia lui depinde in mare masura de metodele si conditiile de cultivare a plantei, cat si de modul de prelucrare a frunzelor ajunse la maturitate. Metoda prin care se pastreaza nealterate toate componentele active ale gelului este prin presare la rece, urmata de stabilizarea impotriva oxidarii, cu ajutorul antioxidantilor naturali. Afectiunile care se pot ameliora semnificativ cu ajutorul gelului de aloe sunt: boli vasculare, ulcer duodenal, colite cronice, hepatitele de tip B si C, afectiuni oculare, diabet zaharat de tip II, diferite dermatoze, rani, arsuri, afectiuni ale aparatului respirator, alergii, hipertensiune arteriala.

 

Efectele benefice ale gelului de Aloe vera sunt urmatoarele:
1. Detoxifiant, prin actiunea componentelor active, care ajung la nivel celular si elimina toxinele existente, cauza principala a imbolnavirilor.
2. Stimulant al regenerarii celulare. Gelul de Aloe vera stimuleaza regenerarea celulelor distruse din diferite cauze, cresterea celulara avand loc cu o viteza de 6-8 ori mai mare decat in mod obisnuit.
3. Antiinflamator, atat in inflamatiile cronice, cat si in cele acute, generalizate sau localizate.
4. Stimulant al sistemului imunitar, prin cresterea rezistentei imunilogice naturale a organismului si prin efectul imunomodulator.
5. Antibacterian, antiviral, antifungic si analgezic.
6. Imbunatateste, prin enzimele pe care le contine, absorbtia elementelor nutritive obtinute in urma digestiei.
7. Proprietatea de a patrunde foarte usor si rapid prin tesuturile organismului uman pana la profunzime, strabatand sase straturi de tesut de la suprafata pielii pana la care se afla efectiunea.
8. Antiparazitar si antialergic.
9. Reglator al tranzitului intestinal; contribuie, de asemenea, la restabilirea florei bacteriene digestive.
10. Creste gradul de metabolizare a dozei de insulina necesara diabeticilor. Cercetarile au aratat ca gelul de Aloe vera contine un agent hipoglicemiant care scade nivelul glicemiei.
11. Cicatrizant, pe toata lungimea tubului digestiv. S-au obtinut rezultate bune in ulcer gastric si duodenal, gastrite, dischinezii biliare, colite, hepatita acuta cronica.
12. Antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi si reduce foarte mult efectele secundare ale medicamentelor alopate.
Trebuie subliniat faptul ca proprietatile active ale gelului de Aloe vera se datoreaza actiunii sinergetice depline a substantelor care intra in compozitia sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *