Sex

Echilibru in intimitatea cuplului

In viata fiecarui om exista activitati si trasaturi  de caracter care pot intrista sau supara pe acel om sau pe cei din jur cu care relationeaza cotidian. Exista si alti oameni care traiesc intr-o nesiguranta profunda. Acestia sunt oamenii care trebuie sa stie tot ce faci, spui, gandesti, scri si cu cine ai contacte si de ce. Incercand de a controla lumea ei cred ca se vor simti in siguranta. Daca nu reusesc sa realizeze aceasta supraveghere permanenta isi imagineaza tot ce poate fi mai rau, exagereaza si interpreteaza gresit totul si orice, initiind tot felul de conflicte si frustrari in jur.

 

Presiuni sociale si urmari

 

Mediul nostru socio-cultural ii indeamna sau preseaza pe oameni sa puna la indoiala sinceritatea si fidelitatea celor apropiati – prieteni, logodnici sau soti. Urmarile unor libertati acceptate sau impuse in societate pot fi distructive pentru viata de familie. Iata cateva dintre ele:

–    Sexul in afara casatoriei. Acceptarea acestui comportament libertin de catre societate  a dus la aparitia unor experimente periculoase, medical si social, ca de pilda sexul ocazional sau in grup. Se diminueaza astfel semnificatia intimitatii fizice si continutul legaturilor sufletesti dintre parteneri. In consecinta, partenerii se confrunta cu un lung sir de fosti iubiti / iubite care inca fac parte din anturajul lor (loc de munca, comunitate, familie) si care nu vor sa renunte la relatiile infidele.

 

–    Infidelitatea socotita o boala genetica. Unii psihologi vorbesc despre infidelitate, promiscuitate si perversiune ca despre o boala, uneori genetica. Barbatii si femeile isi neglijeaza familiile in cautarea unor relatii amoroasa pe Internet pentru ca sunt dependenti. Aceasta explicatie face ca victima unui comportament umoral si egoist sa fie considerata lipsita de sensibilitate fata de “boala” partenerului sau care umbla pentru “miere” si la alte flori.

 

–    Divortul nu este ceva gresit. Urmarirea perpetua a placerii si satisfactiei imediate a fost incurajata de cultura noastra care sustine ca a convietui cu cineva este echivalent cu a fi casatorit. In consecinta, oamenii nu mai sunt presati de legamantul casatoriei de a trai impreuna pana la moarte sau de a creste copiii rezultati din mariaje. Institutiile sociale ale statului nu mai sprijina sacralitatea casniciei si nici nu recunosc explicit nevoile esentiale si importanta fundamentala a bunastarii si educatiei copiilor de catre parinti. Un fost partener care se muta la sute sau mii kilometrii distanta pentru a forma un alt cuplu nu mai poate sa isi pastreze statutul de bun parinte, chiar daca copilul lui dintr-o relatie anterioara il viziteaza de 2-3 ori pe an.

 

Intimitate si secret

 

Realitatea este ca acolo unde nu exista incredere, nu este posibil respectul, iar unde nu exista respect, nu va exista nici siguranta in ceea ce priveste o relatie. Atunci cand nesiguranta este atat de mare in interiorul unei persoane, linia de demarcatie necesara, sanatoasa, fireasca intre intim si secret va fi stearsa, pentru ca partenerul “bolnav” va interpreta intimitatea rezonabila ca fiind o tentativa periculoasa de pastrare a unor secrete daunatoare.

 

Pe de alta parte, oamenii nesiguri, care se tem atat de tare sa nu piarda controlul sau sa fie judecati ori respinsi, transforma totul in ceva intim, ca intr-o incercare disperata de a-si pastra echilibrul. Cu alte cuvinte, ei transforma totul in secrete, acesta fiind pentru ei ca o modalitate de a ascunde, a pacali si a evita suferinta.

 

Un cuplu nou ar trebui sa invete in primii ani distinctia intre intim si secret. Este greu, dar e posibil. Partenerul se poate simti suparat ca nu mai poate pastra numai pentru el anumite probleme intime si ca trebuie sa le destainuie. Dar treptat, apropierea intima se realizeaza intre ei, fiecare intelegand ca unele probleme trebuie sa ramana strict personale si ca poate fi daunator relatiei sa-si spuna adevarul despre absolut orice. De pilda, poti sa afli ca actualul partener a mai avut si alte legaturi inainte, dar este inutil sa insisti pentru a afla “detaliile”, aspect ce nu ar fi benefic relatiei.

 

Intr-o casnicie stabila si sanatoasa exista suficient spatiu si exprimare pentru orice intimitate, care nu trebuie vazuta ca fiind un secret daunator. Nu este nevoie ca sa stii absolut totul despre partenerul tau; poti sa il cunosti, treptat, in fiecare zi, cat dureaza relatia, si sa afli elemente noi, bune sau rele despre el (ea). Si in consecinta, sa i le apreciezi sau corecta. Cand anumite intimitati sau lucruri secrete se cunosc de parteneri, ei se vor simti mai in siguranta.

 

Cand in acest sens se petrece acest fel de comunicare, ambii parteneri vor accepta personalitatea reala a celui de langa el, vor fi siguri de afectiunea lui si se vor adapta la comportamentul si obiceiurile sale. Orice cuplu ar trebui sa ajunga la un asemenea echilibru in care destainuirile reciproce, intre actiuni si detalii, sa aiba un anumit nivel matur de echilibru, toleranta si intelegere.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *