Sanatate

Durerea abdominala

Durerea la nivelul abdomenului poate aparea la oricare nivel al tractului digestiv, de la cavitatea bucala sau gat pana la nivelul pelvisului si rectului. In unele cazuri, durerea poate semnala o problema banala, asa cu se intampla cand mancati prea mult. In alte cazuri, poate fi o avertizare precoce a unei dereglari grave, ce ar putea necesita tratament medical.

Din fericire, multe forme de disconfort raspund bine la o combinatie de autoingrijiri si tratament medical. Desi majoritatea durerilor abdominale nu sunt grave, nu trebuie sa incercati sa diagnosticati singuri sursa unei noi sau inexplicabile dureri. Solicitati consult medical daca simtiti:

-durere intensa ce dureaza mai mult de un minut sau durere care pare sa se agraveze;
-durere insotita de greutate la respiratie sau ameteala;
-durere insotita de temperature de 38,3º C sau mai mare.


Ce este apendicita?

Apendicele este o formatiune vermiculara care proemina la nivelul intestinului gros. Aceasta formatiune de dimensiuni foarte mici se poate inflama, umfla si umple cu puroi. Aceasta afectiune poarta numele de apendicita.

De obicei, apendicita determina dureri ascutite care incep la nivelul ombilicului si se localizeaza in partea dreapta si inferioara a abdomenului. Aceste simptome progreseaza in general in decurs de 12-24 de ore. De asemenea, se pot asocia: pierderea apetitului, greturi, varsaturi si nevoia de defecare sau flatuenta.

Desi apendicita poate efecta persoane de toate varstele, apare mai frecvent intre 10 si 30 de ani.

Un apendice afectat se poate sparge si in consecinta, poate cauza o infectie grava. Solicitati imediat consultul medical daca va suspectati de apendicita.

Colica

Generatii intregi au avut probleme cu colicile. Aceasta suferinta sacaietoare si in general inexplicabila afecteaza sugarii, care aparent sunt foarte sanatosi. Colicile au de obicei un varf la varsta de 6 saptamani si dispare cand sugarul are 3-4 luni.

Colica este o experienta dificila pentru oricine. Un doctor definea astfel colica: “cand plange copilul – si mama, de asemenea”.

Desi se abuzeaza de termenul colica, aplicandu-l pentru oricare copil sacaitor, adevarata colica este determinata de urmatoarele cauze:

-episoade previzibile de planset: un sugar care are colici plange mereu cam in acelasi moment al zilei, de obicei dupa-amiaza. Episoadele de colici pot dura de la cateva minute pana la doua sau mai multe ore;
-activitate: multi copii cu astfel de colici isi trag piciorusele catre piept sau se zvarcolesc in timpul episoadelor de plans, ca si cum ar avea dureri;
-plans intens sau inconsolabil: sugarii care au colici plang mai mult decat de obicei si sunt extrem de greu – daca nu imposibil – de linistit.

Doctorii numesc colica un “diagnostic prin excludere”, ceea ce inseamna ca alte posibile probleme sunt eliminate inainte de a ajunge la concluzia ca sugarul are colici. Parintele unui sugar cu colici poate fi astfel asigurat ca plansul nu este probabil un semn de probleme medicale grave.

Studiile despre colici s-au concentrate pe mai multe cauze posibile: alergii, un sistem digestiv imatur, balonare, hormoni, anxietatile mamei si manevrarea copilului. Totusi, inca este neclar de ce unii sugari au colici, in vreme ce altii nu.


Autoingrijire si asistenta medicala.

Daca medicul sau asistenta stabilesc ca sugarul are colici, aceste masuri va pot ajuta, pe dvs. ca si mama si pe sugar sa va simtiti mai bine:

-asezati sugarul cu burtica in jos pe genunchii sau mainile dvs. si leganati-l bland si usor;
-leganati, alintati sau plimbati-va copilul. Evitati miscarile rapide si bruste;
-un zgomot de fond, un “sunet alb”, constant, neintrerupt langa copil – zgomot usor de motor, de pilda ce de la uscatorul de rufe – ar putea avea efect;
-puneti copilul in leagan;
-faceti-i o baie calda sau puneti-l cu burtica in jos pe o sticla cu apa calda;
-incercati sa-i cantati sau sa-i fredonati in timp ce plimbati sau leganati copilul. Un cantec -inistitor poate calma atat parintele cat si sugarul.

 

Lasati copilul sa fie supravegheat de altcineva timp de 10 minute si plimbati-va singur.

In acest moment, nu exista medicamente care sa calmeze colica, eficient si fara alte efecte secundare. In general, consulati-va medicul/asistenta de pediatrie inainte de a administra sugarului orice fel de medicatie.

Daca sunteti ingrijorat de eventuala imbolnavire a copilului sau daca cei care ingrijesc sugarul devin sacaiti si deranjati de planset, chemati medicul sau aduceti copilul la cabinet sau camera de garda.

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *