Politica

Dublă măsură sau diferență de… optică statutară? PNL Cluj suspendă din partid un primar cu condamnare în primă instanță, la Bistrița se așteaptă apelul. Cazul Șulea vs. Ogâgău, văzut de Ioan Turc și Robert Sighiartău

În situația în care se află liberalul Traian Ogâgău, primarul orașului Sîngeorz-Băi, acesta fiind condamnat de o primă instanță la un an de închisoare cu suspendare, s-a aflat și primarul comunei Florești din județul Cluj, membru PNL și el. Deciziile organizațiilor județene PNL legate de cei doi membri diferă, deși statutul este unul și același.

Horia Șulea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în prima instanță, pentru atribuirea directă a unui contract de deszăpezire, în condiții suspecte. Biroul Politic Județean al PNL Cluj a decis suspendarea primarul din Florești din funcțiile de președinte al organizației Florești și de vicepreședinte PNL la nivel judetean, fără să aștepte decizia finală a instanței de apel. Liderii PNL Cluj au motivat că a fost respectat statutul partidului, care prevede suspendarea oricărui membru condamnat.

Traian Ogâgău a primit calitatea de inculpat într-un dosar de conflict de interese, infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane în urma aprobării acestuia a închirierii către tatăl său a unui teren proprietate al orașului. Primarul orașului stațiune a fost condamnat în primă instanță la un an de inchisoare cu suspendare, precum și la interzicerea dreptului de a fi ales în autorități publice pentru o perioadă de trei ani. Mai mult decât atât, Ogâgău mai are un dosar pe rol, tot la Judecătoria Năsăud, cea care a dat rezoluția pe fond, în care primarul este acuzat de refuz recoltare probe biologice.

În organizația Bistrița-Năsăud, statutul se interpretează diferit. Președintele PNL BN, Ioan Turc, consideră că Traian Ogâgău beneficiază de prezumția de nevinovăție deoarece nu există o sentință definitivă:

Ioan Turc: Colegul meu, Traian Ogâgău, beneficiază de prezumția de nevinovăție până la exprimarea unei sentințe definitive și irevocabile. Este un drept pe care nu îl putem contesta și nici nu ne dorim. Acum este vorba de o soluție a unei prime instanțe, Traian are dreptul de a contensta acestă primă decizie.

Reporter: Primarul comunei Florești din județul Cluj, domnul Horea Șulea, și el membru PNL, a fost condamnat și dânsul în primă instanță, iar organizația județeană Cluj, prin BPJ, a luat decizia suspendării acestuia din partid. Prevederile statutului nu sunt aceleași peste tot? Liberalii clujeni au motivat prin faptul că a fost respectat statutul partidului, care prevede suspendarea oricărui membru condamnat. La Bistrița e alt statut?

Ioan Turc: Nu, bineînțeles! Repet, Traian Ogâgău nu are o sentință definitivă, deci beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Rep.: Și dacă instanța de apel va da același verdict?

Ioan Turc: Vom discuta acest aspect la momentul respectiv. Nu este o decizie luată de o persoană, există un BPJ și acolo ne spălăm rufele, atunci când aceste sunt murdare, dacă sunt.

Secretarul general al PNL, bistrițeanul Robert Sighiartău, consideră că problema este una a organizației județene, plasând astfel rolul decizional în curtea Biroului Politic Județean. Chiar dacă există un precedent în organizația vecină, acolo unde stăpâni pe situație sunt Daniel Buda și Emil Boc, Sighiartău insistă asupra faptului că PNL are un singur statut:

„E un singur statut pentru toată lumea. Organizația Bistrița-Năsăud va lua o decizie. Sentința nu e definitivă și sper ca procesul să se încheie rapid”, a declarat Robert Sighiartău pentru stiridebistrita.ro.

Dublă măsură sau diferență de… optică statutară? PNL Cluj suspendă din partid un primar cu condamnare în primă instanță, la Bistrița se așteaptă apelul. Chiar dacă „fără penali în funcții publice” este apanajul USR, liberalii au îmbrățișat sintagma, dar nu și fondul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *