In vizor

Drumuri județene asfaltate pe jumătate. În Lista lui Tișe, proiectele sunt finalizate

Ce legătură există între Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii și Justiției Sociale, și Alin Păunel Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj? Lucrările realizate doar pe hârtie. Proiecte întocmite doar în scris ori făcute pe jumătate, dar raportate ca fiind încheiate. Olguța Vasilescu anunța recent o listă cu zeci de localități unde în ultimii doi ani s-ar fi construit rețele de apă și canalizare date deja în folosință. În realitate însă, o parte din aceste localități nu dispun de canalizare și nici de rețeeaua de alimentare cu apă (cum este cazul loc Smeeni și a loc Vadu Pașii din județul Buzău).

Ei bine, Alin Păunel Tișe are și el lista proprie de realizări scriptice – date publicității cu mare emfază, preluate și rostogolite de către presa cuminte, de buzunar – dar inexistente în realitate. 

Lista lui Tișe

De această dată este vorba despre DJ 103 V, Vlaha -Valisoara.

În data de 22 noiembrie 2016, cu doi ani în urmă, Consiliul Județean Cluj anunța următoarele:

”Pe drumul judeţean 103V a fost finalizată asfaltarea unui nou sector de drum, din localitatea Vlaha spre localitatea Vălişoara.

Sectorul asfaltat are o lungime de 2,3 km, de la kilometrul 9+400 până la kilometrul 11+770. Totodată, în prealabil, pe acest tronson de drum au fost executate lucrări pregătitoare constând în reciclarea căii de rulare cu adaos de ciment.

Practic, prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere pe Drumul Judeţean DJ 103V, locuitorii din zonă vor avea asigurat un acces rapid şi în condiţii de siguranţă la Drumul Judeţean 107M (Săvădisla – Vlaha – Luna de Sus), drum care face legătura în mod direct cu Drumul Naţional 1”, se preciza în comunicatul oficial al CJ Cluj din 22 noiembrie 2016.

imaginea oferită publicității în 22 noiembrie 2016. Tronson – ”peste 2 km” – asfaltat. DJ 103 V

Cum arată aceste realizări încheiate, la o distanță de 2 ani de zile?

Exact ca acum doi ani. Adică, lucrările au fost realizate doar pe distanță de 2 km și… atât. 

”Proiectul” a fost trecut la secțiunea ”realizări”. 

Iar lista completă de asemenea reușite a fost rostogolită în spațiul public:

Drumuri județene anunțate de Păunel Tișe ca fiind încheiate în 2016:

23 august 2016: DJ 109B Fundătura-Cornești
7 iulie 2916: DJ 103N Şaula – limită cu judeţul Sălaj
13 septembrie 2016: DJ 161E Habadoc – Buza – Feldioara – Hodaie
14 septembrie 2016: DJ 107M, între Luna de Sus şi Săcel
23 septembrie 2016: DJ 108C Mărgău – Scrind Frăsinet – Răchiţele
19 octombrie 2016: DJ 109A Dealul Jurcii – Jurca
22 noiembrie 2016: DJ 103V Vlaha – Vălişoara

Dacă veți căuta câteva informații succinte despre asfaltarea DJ 103V Vlaha-Vălișaoara, veți afla că este vorba despre încă o victorie, încă un succes repurtat de CJ Cluj, prin aportul direct al domnului președinte, Alin Păunel Tișe:

”Un nou sector din drumul județean 103V, care măsoară peste 2 kilometri, a fost asfaltat.

Asfaltarea unui nou sector de drum, din localitatea Vlaha spre localitatea Vălişoara, a fost finalizată. Potrivit Consiliului Județean Cluj, sectorul are o lungime de 2,370 kilometri, de la kilometrul 9+400 până la kilometrul 11+770”, se arată în datele publicate în 22 noiembrie 2016.

Din păcate, nimeni nu a fost interesat să afle ce se întâmplă după cei ”peste 2 km” asfaltați. 

Păi, drumul se sfârșește în… pietriș.

Altfel spus, te poți deplasa pe distanță ”de peste 2 km” asfaltați, după care poți merge liniștit pe un drum de țară. 

DJ 103 V în realitate, după cei ”peste 2 km” de drum care se termină în…pietriș. 23 noiembrie 2018

Dar. Dar în anunțul de acum doi ani, Alin Tișe prezenta beneficiile. Cum să uităm de beneficii?

”Prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere pe Drumul Judeţean DJ 103V, locuitorii din zonă vor avea asigurat un acces rapid şi în condiţii de siguranţă la Drumul Judeţean 107M (Săvădisla – Vlaha – Luna de Sus)”, anunța comunicatul citat.

Câțiva locuitori ai unei localități din comuna Săvădisla au înregistrat în vara acestui an un Memoriu prin care atrăgeau atenția Consiliului Local al comunei Săvădisla asupra situației absurde privind DJ103 V, asfaltat doar pe jumătate. 

Primăria Săvădisla a constatat că drumul respectiv este un drum județean și a sugerat redirecționarea solicitării către Consiliul Județean Cluj. 

Astfel, pe adresa CJ Cluj a fost înregistrată o cerere în acest sens:

”Având în vedere că drumul județean DJ 103 V Vlaha-Vălișoara, care în momentul solicitării este greu practicabil, întrucât din cei 4 km – cât este distanța dintre cele două localități – au fost asfaltați doar 2 km, solicităm CJ Cluj, în baza competențelor legale, alocarea fondurilor pentru cei 2 km rămași neasfaltați.

Acesta este singurul drum de acces în localitate.

Mai mult, de când a fost asfaltată porțiunea de 2 km, aceasta a început să se deterioreze, aspect care face necesară intervenția CJ Cluj”, se precizează în Memoriul semnat de locuitorii comunei Săvădisla și trmis spre analiză Consiliului Județean Cluj.

Cum s-a ajuns aici, la drumuri asfaltate pe jumătate? Prin neglijența comună a Consiliului Județean Cluj și a Consiliului Local Săvădisla, care își aruncă sarcinile dintr-o curte într-alta. 

Inițial, au fost făcute promisiuni, cum că la o nouă rectificare bugetară vor fi găsite fonduri pentru continuarea asfaltării pe distanța de 2 km. Doar că fondurile nu s-au mai găsit.

”În decursul ultimilor ani, Primăria comunei Săvădisla și-a manifestat intenția de a prelua acest tronson de drum în vederea asfaltării, motiv pentru care acesta nu a mai fost inclus în rogramele de lucrări al CJ Cluj.

Având în vedere că Primăria comunei Săvădisal nu a mai făcut demersurile necesare pentru preluarea acestui tronson de drum, vom lua în considerare includerea sectorului de drum menționat în programele de lucrări viitoare finanțate din alocări bugetare ulterioare”, se arată în răspunsul Consiliului Județean Cluj, semnat de Alin Tișe.

Cel mai probabil, tronsonul de drum rămas neasfaltat nu va mai beneficia în curând de atenția Consiliului Județean Cluj, iar aceasta întrucât, în prezent, Alin Păunel Tișe a dat sfoară-n țară că Spitalul Regional Cluj va fi realizat prin eforturile CJ Cluj.

Prin urmare, drumurile județene nu mai reprezintă o prioritate.

Chiar dacă pagina oficială de socializare a domnului Alin Păunel Tișe este plină de imagini cu drumuri asfaltate.

Puțini sunt cei care știu că lucrările se realizează doar pe jumătate. 

Bolnavii care se vor interna la viitorul Spital Regional din Cluj vor ateriza direct cu elicopterul, pentru că drumurile județului Cluj sunt făcute cu jumătăți de măsură.

Însăși construcția Spitalului Regional va fi operată pe bani europeni și, probabil, pe banii rămași de la asfaltările făcute de mântuială.

Este DJ 103 V un drum județean?

Cine este responsabil pentru aceste jalnice lucrări care au sfârșit în câmp: Primăria comunei Săvădisla ori CJ Cluj?

Vom reveni cu detalii pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *