In vizor

Dosarul Fany, la un an de la trimiterea in judecata – 11 termene, nicio solutie, toti inculpatii liberi

Dosarul Fany, care a tinut primele pagini ale ziarelor in primavara anului trecut, este departe de a fi solutionat. Dupa 11 termene de judecata, magistratii sunt departe de a da o solutie. In acelasi timp, cei trei inculpati retinuti la inceputul urmaririi penale, nu mai sunt de mult timp dupa gratii. Stefan Cadar, principalul inculpat si cel care este, in continuare, arestat la domiciliu, a primit invoire de la judecatori sa mearga la biserica, de Paste. In acelasi timp, dosarul senatorului Alexandru Cordos, cercetat pentru ca s-ar fi folosit de informatii confidentiale din ancheta, cu ajutorul unei rude de-ale sale care lucra la DNA, Valentin Tatar, zace la DNA Cluj inca din toamna anului trecut.

Stefan si Olezia Cadar, patronii firmei de transport Fany au fost retinuti de procurorii DNA in 14 martie 2014 si acuzati de dare de mita. Tot atunci a fost retinuta o sefa din cadrul ARR Bucuresti, Daniela Dobrila, acuzata ca at fi primit mita de la sotii Cadar, ca sa le inlesneasca acestora obtinerea licentelor de transport pe mai multe trasee din tara.

Stefan Cadar a fost atunci arestat preventiv pentru dare de mita, iar sotia sa, Olezia, si Daniela Dobrila au fost arestate la domiciliu. Ulterior, judecatorii au hotarat sa il elibereze pe Stefan Cadar si sa fie cercetat in arest la domiciliu.

In acest moment, Stefan Cadar si Daniela Dobrila sunt arestati la domiciliu, in timp ce Olezia Cadar, sotia patronului Fany, este cercetata sub control judiciar.

Mai mult, la ultimul termen de judecata, din 16 martie, Stefan Cadar a solicitat in fata instantei sa i se permita sa participe la slujba de Paste. Indulgenti, judecatorii au admis cererea si i-au permis acestuia sa paraseasca domiciliul, “in vederea participarii la slujbele bisericesti ocazionate de Sarbatoarea Sfintelor Pasti, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Cluj-Napoca, in zilele de 12 si 13 aprilie 2015, intre orele 08.30 – 13.30”, se arata in solutia pe scurt a Tribunalului Cluj.

Procesul celor de la Fany a avut primul termen de judecata in 28 august 2014. De atunci, au fost 11 termene de judecata, iar fiecare dintre ele a fost amanat, de cele mai multe ori in vederea citarii martorilor sau din lipsa de procedura.

Dintre cei trei inculpati, Stefan Cadar si fosta sefa ARR Bucuresti, Daniela Dobrila, sunt arestati la domiciliu. In acelasi timp, Olezia Cadar a obtinut, anul acesta, inlocuirea masurii de arest la domiciliu cu cea de control judiciar. Urmatorul termen de judecata este stabilit pentru 10 aprilie 2015.

Procurorii DNA au trimis in judecata patru inculpati in dosarul Fany, in 6 mai 2014.

-Stefan Cadar, asociat in cadrul SC Fany Prestari Servicii SRL Cluj Napoca, a fost trimis in judecata pentru cinci acte materiale de dare de mita, spalare de bani si  fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (2 acte materiale); punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, in forma continuata (2 acte materiale); punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar de inmatriculare fals, in forma continuata (2 acte materiale);

– Olezia Cadar, asociat si administrator al SC Fany Prestari Servicii SRL Cluj Napoca, a fost trimisa in judecata pentru dare de mita in forma continuata (4 acte materiale); spalare de bani;  fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (2 acte materiale);  punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat; punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de inmatriculare false.

-Daniela Dobrila, director la Directia Licente din cadrul Autoritatii Rutiere Române (ARR) Bucuresti, la data faptelor, a fost trimisa in judecata pentru luare de mita in forma continuata (5 acte materiale);
folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; complicitate la spalare de bani; fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (2 acte materiale);

De asemenea, a fost trimis in libertate si Paul Ovidiu Kelemen, sef atelier auto la SC Fany Prestari Servicii SRL Cluj Napoca, in sarcina caruia s-a retinut savârsirea infractiunilor concurente de punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, in forma continuata (2 acte materiale); punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar de inmatriculare fals, in forma continuata (2 acte materiale);

In rechizitoriu, procurorii DNA Cluj au aratat ca, „in perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Stefan, in intelegere cu sotia sa Cadar Olezia, a oferit, in repetate randuri, inculpatei Dobrila Daniela, bani (suma de 10.000 lei) si bunuri (masina, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) in valoare totala de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani si bunuri in valoare totala de 34.550 lei.

In schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrila Daniela, prin incalcarea atributiilor sale de serviciu, trebuia sa emita acte si sa furnizeze informatii, detinute in virtutea functiei de director la Directia licente si autorizari ARR Bucuresti, care sa permita societatii inculpatului Cadar Eronim Stefan sa obtina, la licitatia organizata in noiembrie-decembrie 2013, un numar cat mai mare de trasee de transport persoane.

In perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de inmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpatii Cadar Eronim Stefan si Kelemen Paul Ovidiu au pus in circulatie pe drumurile publice doua autovehicule de transport calatori, cunoscand ca acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea si sudarea seriilor de sasiu de pe masinile originale pe cele doua autobuze achizitionate in acest scop, fara ca ele sa fie inmatriculate potrivit legii.

Dosarul senatorul Alexandru Cordos, „uitat” de procurori

In august 2014, DNA Cluj anunta ca Senatorul Alexandru Cordos este urmarit penal pentru „favorizarea infractorului”, iar faptele lui au legatura si cu dosarul Fany. Procurorii aratau ca PSD-istul ar fi ajutat mai multe persoane cercetate de DNA intr-un dosar penal, pe care le avertiza ca le sunt interceptate convorbirile telefonice. Parlamentarul primea aceste informatii de la finul sau, Valentin Tatar, fost ofiter de politie judiciara la DNA.

Valentin Tatar a lucrat in dosarul Fany (foto jos, in costum), iar in 23 iulie 2014, el a fost  trimis in judecata de DNA, pentru ca ar fi furnizat informatii secrete din doua dosare penale care il vizeaza pe Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de coruptie. Ulterior, el a fost condamnat cu la un an si sase luni cu amanare, dupa ce si-a recunoscut faptele, si s-a descoperit ca o parte din aceste informatii ajungeau la ruda sa, senatorul PSD Alexandru Cordos. Numai ca, din luna august a anului trecut, nu se mai stie nimic de dosarul senatorului, aflat in lucru la Serviciul Teritorial Cluj al DNA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *