Din oras

Doneaza o carte pentru copiii cu autism din Dej. Cativa parinti lupta din greu cu sistemul pentru drepturile micutilor lor

Jasminne era o fetita normala, o zvarluga adorata de parintii ei pana in jurul varstei de trei ani, cand acestia si-au dat seama ca incep sa o piarda. A fost diagnosticata cu autism si, de atunci, numele ei este si al asociatiei din Dej prin care se fac eforturi supraomenesti pentru ca micutii din zona care au aceasta problema sa aiba mai multe sanse la o viata normala. In aceste zile, clujenii care vor sa dea o mana de ajutor pot dona carti la sediul Fundatiei “Familia Sfanta” de pe Calea Motilor.

Daca intr-un oras cum e Clujul se poate spune ca e greu sa infrunti sistemul, in unul cum este Dejul lupta cu prejudecatile si indolenta e intreita. 

“Am fondat Asociatia “Jasminne – copii cu autism” in urma cu doi ani si jumatate. Am o fetita diagnosticata cu aceasta afectiune. La inceput era un copil ok, pana pe la varsta de trei ani, cand, asa cum se intampla in cazurile de autism, am simtit ca incepem sa o pierdem. Am inceput sa luptam pentru ea si in felul acesta s-a nascut asociatia, ca sa strangem fonduri pentru ca parintii sa isi poata evalua, trata si sustine copiii asa cum trebuie”, a povestit pentru Ziar de Cluj Laura Tamas, presedintele asociatiei. 

Banii de care parintii celor sase copii din Dej inscrisi in asociatie au nevoie permanent nu sunt putini. Se cer mereu platite taxe pentru evaluare, diagnostic, medicatie, terapie, plus scolarizare, ateliere si, poate, tabere de specialitate.

“Avem foarte mult de suferit din cauza mentalitatii de la noi, incepand cu cei de la primarie. Au senzatia ca am depus prea multe solicitari, sunt nedumeriti ca ce facem noi cu atatia bani. Copiii cu autism sunt priviti ca niste paria ai societatii”, marturiseste dejeanca.

In ceea ce priveste scolarizarea, unora dintre acesti copii li se recomanda ca acest proces sa se faca acasa, in timp ce altii merg la scoli speciale, in timp ce micutii care nu se confrunta cu forme grave ale autismului pot sa mearga la scoli normale. 

“E foarte greu sa fii parinte de copil cu autism in Romania. E greu sa ii scoti in lume sau sa recunosti public ca are aceasta afectiune. Fiica mea, de exemplu, are si malabsorbtie intestinala, e foarte greu. Totusi, daca ies cu ea pe strada si ma vad si alti parinti aflati in aceeasi situatie, le dau curaj sa iasa si ei la lumina, sa prinda curaj. Organizam in cadrul asociatiei actiuni, avem voluntari pe care ii iubesc”, a marturisit Laura Tamas.

Principala modalitate de strangere a fondurilor pentru sustinerea acestor parinti este colectarea de carti primite prin donatie si apoi vinderea lor in cadrul evenimentului “Bazar din dar”. La Dej exista trei puncte de colectare, in tot atatea magazine. 

“Cartile sunt apoi cumparate de la bazar, contra unei donatii. Avem bucuria sa constatam ca oamenii cumpara ca sa ii ajute pe copii. Pentru un copil, de exemplu, am platit o masina care l-a dus la medic. E un caz tipic: mama lui s-a recasatorit iar tatal vitreg nu il accepta, asa ca a ramas la bunici. Asiguram medicatie, asistenta pentru acte, tot ce putem ajuta”, a mai spus dejeanca. 

Marea dorinta a membrilor asociatie este sa poata avea fonduri pentru a aduce un medic specialist de la Cluj la Dej. 

“Ar fi mult mai usor decat sa ducem periodic acesti copii la Cluj. Micutii au nevoie de consult periodic, de medicatie si regim personalizat. Ar fi bine daca ar veni de 2-3 ori pe saptamana. Vrem sa implementam terapia prin sport, copiilor le face foarte bine, se vad rezultate, insa ne lovim de partea financiara. Primaria nu are fonduri sa ne ajute, taraganeaza rezolvarea solicitarilor noastre pentru alocatia de hrana si cazarmament, desi le-am depus in decembrie. Nu ii intereseaza ce drepturi avem, nu s-au interesat de ele macar. Am invatat sa ne batem si un prim pas inainte este obtinerea intrarii gratuite a copiilor si cu reducere de 50% pentru insotitori la intrarea in parcul balnear de la Toroc”, a mai spus presedinta asociatiei. 

Asociatia Jasminne – copii cu autism poate fi sprijinita si la Cluj-Napoca. Cei care vor sa dea o mana de ajutor pot sa contacteze asociatia pe pagina de Facebook sau pot dona carti la punctul de lucru pentru colecta amenajat la sediul Fundatiei “Familia Sfanta” de pe Calea Motilor, nr. 32. Publicatiile vor fi apoi valorificte in cadrul manifestarii Bazar din dar si astfel va fi sustinuta recuperarea micutilor cu autism din Dej. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *