Din oras

Divizia 4 Infanterie Gemina a aniversat 100 de ani de existenta in sunet de claxoane

In noaptea de 14 spre 15 august 1916, Regele Ferdinand I al Romaniei semna decretul de infiintare a Armatei a 4-a de Nord. Printre comandantii de seama ai acestui Corp de Armata s-au numarat Constantin Prezan, cel care in 1930 a fost distins cu grad suprem de maresal, precum si Eremia Grigorescu, comandantul „Diviziei de Fier” si cel care, in batalia de la Oituz, lansa deviza „Pe aici nu se trece”.

Armata a 4-a (de Nord) a intrat in istorie prin participarea la luptele istorice ale neamului romanesc. Printre ele amintim bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz din 1917. Armata a 4-a a Romaniei s-a remarcat prin fapte de vitejie in special in al doilea razboi mondial cand aceasta a fost singura structura de pe teritoriul Romaniei care a participat neintrerupt la actiunile de pe front.

Dupa revolutia din 1989, armata a 4-a a trecut prin modificari masive. In 17 octombrie 1990, aceasta a primit denumirea onorifica de Armata a 4-a TRANSILVANIA. Ulterior, 10 ani mai tarziu, datorita restructurarii armatei, aceasta a primit denumirea de Corpul 4 Armata Teritorial „Maresal CONSTANTIN PREZAN”, pentru ca in 2008 sa isi primeasca deumirea finala, cea de Divizia 4 Infanterie „Gemina” care in momentul de fata are comandamentul in Municipiul Cluj-Napoca si e responsabila de 21 de judete, aria de actiune fiind de 104.500 km patrati. Divizia functioneaza in sistem modular fiind subordonata nemijlocit Statului Major al Fortelor Terestre.

Azi Divizia a 4-a „Gemina” si-a aniversat 100 de ani de existenta. Dis de dimineata, soldatii s-au postat cuminti in pozitii, asteptand cu entuziasm si emotii inceperea ceremoniei. Pe strada, prea putini civili. Multi se grabeau spre locurile de munca, unii mai curiosi se opreau cateva minute intreband in stanga si in dreapta ce se intampla – si cam atat. Chiar si noi am intrebat, de curiozitate, doi politisti cand incepe ceremonia. Raspunsul a fost sec: „nu stiu”. Dar banuiau ca pe la ora 10. Acesta este rezultatul extrem al defectuoasei comunicari pe care Divizia o are cu mass media.

Intr-un final, din Piata Avram Iancu au inceput sa se auda acordurile imnului national. Pintre cele mai asteptate evenimente a fost decorarea drapelului de lupta cu ordinul „Virtutea Militara in grad de ofiter, cu insemn pentru militari de Pace” si simularea unei batalii de lupta daco-romane. La ceremonie nu au lipsit nici declaratiile Ministrului Apararii Nationale, Mihnea Motoc, multumirile comandantului Ioan Manci precum si slujba religioasa. Intr-un final, Armata s-a asezat in pozitie de defilare, spre deliciul copiiilor veniti sa vada „soldatii si masinile de lupta”. Din pacate, nici ceremonia si nici defilarea in sine nu au avut un public foarte numeros. Noroc cu magazinele de pe Eroilor, a caror angajati au iesit cu mic cu mare in strada sa vada cu ochii lor o parada militara in adevaratul sens al cuvantului.

Marele eveniment care marcheaza o noua fila de istorie a fost marcat de claxoanele civililor care se grabeau sa ajunga in diferite colturi ale Clujului. Chiar si ceremonia religioasa a fost astfel „amendata” de claxoanele furioase. Ca circulatia a fost data peste cap, e cert. Din pacate, asta se intampla atunci cand in jur domneste lipsa de comunicare. Degeaba au incercat politistii sa cuminteasca soferii neastamparati. N-au avut cu cine. Intre timp, membrii armatei, vizibil deranjati, se mutau de pe un picior pe altul. Lipsa de respect a celor pe care sunt datori sa ii protejeze s-a resimtit pe tot parcursul ceremoniei si a defilarii. Ba chiar mai multi civili au declarat furiosi ca s-a inchis strada degeaba si ca daca intr-adevar vroiau sa se sarbatoareasca, ar fi putut sa o faca la ei la garnizoana, nu in centrul unui oras supra-aglomerat. Sau macar intr-o zi nelucratoare. Tot respectul pentru militari, dar sarbatoarea lor a fost prost organizata!

Partea pozitiva a intregului spectacol a fost reactia de bucurie a copiiilor la vederea tancurilor si a blindatelor. In cadrul defilarii, doritorii au putut vedea unitatile diviziei: TAB-uri, vehicule dotate cu rachete antiaereiene si cu aruncatoare de proiectile reactive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *