Focus

Distrugerea pensiilor private și revigorarea intreprinderilor de șpagă

S-au diminuat contribuţiile la Pilonul II şi s-a majorat punctul de pensie. Reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români, a anunţat miercuri Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), după ce guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pentru 2018.

La sfârşitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.

Plus o golăneală fiscală

Până acum, puteau opta să plătească impozit 1% din cifra de afaceri firmele de consultanţă cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro pe an, dar numai dacă activitatea de consultanţă reprezenta maximum 20% din venituri, iar restul de 80% din alte activităţi. Altminteri, plăteau impozit 16% din profit. Conform ordonanţei pe care a dat-o Guvernul, se schimbă regulile. Creşte la 1 milion de euro cifra de afaceri pentru care plăteşti impozit 1%, dar dispare restricţia ca maximum 20% din venituri să fie din activităţi de consultanţă. Adică dai consultanţă de 1 milion de euro, bagi pe cheltuieli 1.000 euro şi plăteşti impozit 10.000 de euro. Pe exact aceeaşi structură de venituri şi costuri, până acum plăteai impozit 159.840 de euro.

Facem diferenţa şi putem măsura câţi bani este dispus să piardă Guvernul din impozitarea activităţilor de consultanţă.

Poate ați uitat ce înseamnă o firmă de consultanţă cu zero angajaţi şi cheltuieli neglijabile? Da, este o firmă de încasat şpagă.

Nu există nici măcar o explicaţie oficială rezonabilă privind această indulgenţă fiscală. În lipsa unui răspuns oficial, vă dăm unul neoficial, care explică şi tăcerile oficiale: există în preajma Guvernului, a ministerelor şi a Parlamentului o faună impresionantă care abia aşteaptă să pornească fabricile de consultanţă. În lipsa unei legi a lobby-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *