In vizor

DISCIPLINĂ OPȚIONALĂ PENTRU ELEVI: ”Istoria Revoluției din 1989”. O istorie ”scrisă” după 33 de ani în care vinovații sunt așteptați să moară înainte de sentință, iar cei care au scăpat prin chichițe, vor să o rescrie? Bine că e opțională!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care elevii din ultimii ani de liceu vor avea la dispoziție o nouă disciplină opțională: ”Istoria Revoluției din 1989 şi a schimbării de regim din România”. Bineînțeles la decizia şcolii, în curriculumul pentru clasa a XII-a/ a XIII-a din învăţământul liceal și după ce Ministerul Educației va emite, cândva până prin 2023, 2034, un ordin de ministru.

Actul normativ promulgat prevede că programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educaţiei. Deci discutăm despre o chestiune despre care vom discuta și peste alți zece ani.

Anterior se fac consultări cu reprezentanţi ai organizaţiilor de revoluţionari, precum Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 sau alte organizaţii timişorene ale revoluţionarilor din decembrie 1989, cu reprezentanţi ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituţii asociative reprezentative pentru revoluţionarii din decembrie 1989. Apoi se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei.

Să nu uite să îl consulte și pe Ion Ilici Iliescu, să le spună acesta cine a fost și ce a avut, de fapt de gând să facă când a creat diversiunea cu teroriștii și din cauza căruia au fost uciși încă 2000 de români după 22 decembrie 1989. Să zică despre rostul mineriadelor și despre cum i-a băgat pumnul în gură Justiției, de așa manieră încât indivizi care au coordonat represiunea în decembrie 1989 azi sunt mari oameni de afaceri și care încearcă să rescrie istoria prin instanțe în pofida Adevărului.

Cadrele didactice care predau disciplina ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.

Până la începutul anului şcolar 2023 – 2024, Ministerul Educaţiei va emite ordinul de ministru cuprinzând decizia de introducere a disciplinei, dar şi cu privire la programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, aferente curriculumului la decizia şcolii, ce va fi adoptată şi publicată de Ministerul Educaţiei.