In vizor

Directia Silvica: furtul cu caruta e ok, cu TIR-ul nu se mai fura!

Din padurile Clujului se fura zilnic. O recunoaste si Directia Silvica, o confirma si Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ). Nu trece zi in care hotii de lemne sa nu ajunga pe mana autoritatilor, dar asta nu ii descurajeaza. Carutele vin si pleaca in mod constant din padure, fie ca sunt pline sau sunt goale. Cateodata, infractorii isi abandoneaza marfa, in fuga lor de autoritati. Au, insa, curaj – a doua zi se intorc iar. 

Pana in primavara, din padurile Clujului plecau TIR-uri grele incarcate cu lemne. Se fura pe rupte, iar autoritatile reuseau cu greu sa le vina de hac infractorilor. Odata cu topirea zapezii, insa, despre defrisari nici nu mai poate fi vorba; cel putin asta sustine Dorel Oros, seful Directiei Silvice Cluj. Acesta spune ca furturile actuale sunt mici „gainarii”, facute de oameni saraci, care vand lemnul pe bani marunti:

„Acum se fura pentru subzistenta. Au inceput scolile, a fost o perioada destul de dura. Asta in conditiile in care valorificarea lemnului se face rapid, se obtine un ban, e un ban care pot sa zic ca curge mai putina sudoare decat sa cresti niste animale sau a lucra teren. Se fura cu caruta, nu este un furt pentru comercializare. Furtul mare de lemn, care insemna camioane, la ora actuala este complet descurajat in Cluj, atat datorita noua, cat si organelor de politie, organelor jandarmeriei, parchet, incluzand aici toti factorii care au pus umarul ca sa diminuam mult aceste furturi.”

Oros sustine ca furturile mari au incetat de luni bune; din luna mai, niciun hot n-a mai indraznit sa intre cu TIR-ul in padurile Clujului si nici angajatii statului n-au mai „dat din casa”. Coincidenta sa nu, in luna aprilie, fostul sef al directiei, Traian Maris a fost acuzat de DNA ca a cerut si primit mita de la mai multi padurari.

„Incepand cu luna mai, fenomenul asta nu mai exista la nivel de masa in judetul Cluj. Se fura, se fura, dar nu cu vagoane. Fata de ce exista in primavara, fenomenul este mult, mult, mult diminuat. In ceea ce inseamna implicarea personalului silvic de teren, controalele care au fost in vara au fost extrem de exigente si masurile la fel, incat sa fie descurajat, in cadrul personalului silvic, furtul.”

„Punctual, se mai fura. Eu recunosc chestiunea asta”

Furturile de acum se produc si in proprietatile private, mai spune Oros. Dar si pentru asta exista solutii, explica el:

„Vinovatii pe care-i prindem intra automat in amenzi contraventionale, fie infractiuni, unde e cazul si unde sunt depasiri, conform legii. Deci acolo unde gasim faptuitorul, gasim si vinovatul. Acolo unde gasim doar cioatele, e greu sa gasim si vinovatii”.

Cu alte cuvinte, fie scapa, fie nu. Sunt doua variante. In cazul in care nu scapa, li se confisca materialul lemnos, care ajunge apoi sa incalzeasca scolile si gradinitele din mediul rural.

„In momentul in care noi incheiem acte de contraventie, acte de infractiune, acea masa lemnoasa se confisca si se revinde scolilor, gradinitelor din zonele rurale, prin licitatie”, incheie Dorel Oros.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *