Din oras

Diplomatul Eloy Torres Roman: "Tineretea mea a fost foarte bogata aici, in Cluj"

Unul dintre cei mai fericiti oameni care au luat parte saptamana aceasta la Marsul Lecturii de la Cluj a fost Eloy Torres Roman, diplomat si profesor universitar din Venezuela. Inaugurarea spectaculoasa a Festivalului International de Carte Transilvania (FICT) i-a prilejuit reintalnirea cu o multime de colegi si prieteni din anii facultatii, petrecuti in anii ’70 la Cluj. Pe treptele UBB, fostul student la filosofie a acordat Ziar de Cluj un interviu in care a dezvaluit episoade din tinerete, din caminul 14, despre Cenaclul Flacara, Tudor Gheorghe, comunism, Revolutie si schimbare.

Cum ati ajuns la Cluj? Aici ati invatat limba romana?

Nu numai limba romana, aici am si terminat Facultatea de Filosofie. 

De ce ati venit aici? 

Mi s-a oferit posibilitatea de a veni aici si am venit. Era o mare curizitate, erau anii ’70.  Am vrut sa invat in Europa, plus ca este o tara de origine latina. Era clar ca voi ajunge sa vorbesc romaneste normal.

Cum era la Cluj atunci?

Era frumos si este in continuare. Chiar aici, in cladirea UBB am invatat. Am avut multi colegi, intre care Marta Petreu. Sufletul meu e mereu aici, cu ei. Vin aici la Cluj de cate ori pot. Distantele fata de Venezuela sunt mari, insa ma arunc spre Romania de cate ori am ocazia ca sa pot sa mai trec inca o data pe la Cluj.  

Ati stat la camin?

Da, in caminul 14, din Hasdeu. Mergeam la concerte, la spectacole, am scris rubrici editoriale, am dus o viata destul de frumoasa aici, la Cluj, alaturi de sotia mea. Am venit impreuna la facultate si aici s-a nascut si fetita noastra. Sotia mea a urmat psihologia. Era un profil in lichidare atunci, dar a reusit sa o termine. Erau 15 studenti straini care au reusit asta. 

Va placea muzica de aici, mergeati la concerte?

Da, cum sa nu? Imi placea mult si muzica moderna si muzica populara imi placea foarte mult. Tudor Gheorghe imi placea la nebunie. Tineretea mea a fost foarte bogata aici, in Cluj. Mergeam de multe ori si la Cenaclul Flacara. 

Nu ati avut probleme cu comunistii?

Nu am avut, pentru ca nu ma bagam in treburile lor. Nici ei nu se bagau in treburile mele, credeam eu. Mai tarziu am aflat adevarul, ca toate se afla: ca aici lumea era persecutata si ascultata. E o chestie care tine de putere, de fapt.

Cum ati reactionat la Revolutie?

Am fost foarte bucuros. Eram aici, in Romania, pentru ca dupa ’86 am devenit diplomat si am revenit., insa la Bucuresti, unde am stat pana in 1990. Revolutia a fost ceva neasteptat care, totusi, s-a produs. Abia acum asteptam sa se produca genul acestea de revolutie peste tot, chiar si in tara mea. 

Cum i se pare ca s-au schimbat lucrurile in Cluj de atunci?

S-a schimbat cu totul. Realmente astazi e prima zi cand pot vorbi din nou cu oameni cu care aveam o relatie foarte stransa. Vad ca din acest punct de vedere, sufletesc, nu s-a schimbat nimic. Sper sa nici nu se schimbe. Altfel, la Cluj e bine, e frumos, e multa lume distinsa. Oamenii sunt mai veseli. Mai ales daca fac comparatie cu perioada in care am fost diplomat, intre ’80 si ’89. In anii aceia era o alta realitate. Schimbarea e foarte mare. Se vede ca lumea e vesela, rade, se distreaza. Traieste viata asa cum trebuie traita!

Cum v-au folosit cele invatate la facultate la Cluj?

Mi-au folosit, binenteles. Eu sunt acum profesor universitar, predau teorie politica. Sunt si diplomat de cariera, am servit in 9 tari. In afara de romana stiu si engleza, franceza, rusa si italiana. Oriunde am fi, eu ma descurc foarte bine si cu limba romana. 

Ce veti face la FICT?

Eu am venit la niste prieteni, legati toti de literatura, istorie, profesori si dascali care m-au invitat sa vina aici. Am ajuns, deci, intamplator. Voi merge la targul de carte, ca orice cetatean din lume. In studentie nu era asa ceva. Luam carti doar din librarii, unde aveam pilele mele ca sa fac rost de carti care nu prea se vindeau. Acum imi place sa ma intalnesc cu prietenii si sa ne amintim de acea perioada. De data asta vreau sa ma intalnesc cu toti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *