In vizor

Digi – RCS&RDS îşi scot pârleala pierderilor pe spinarea abonaţilor. Asta în timp ce calitatea serviciilor lasă de dorit

Operatorul de telecomunicații Digi – RCS & RDS, la care sunt conectați 2,4 milioane de clienți din România, a anunțat scumpiri de tarife între 3 și 7% pentru consumatorii existenți, la televiziune, telefonie mobilă și fixă, internet mobil și fix. Mișcarea vine după ce anul trecut beneficiarii serviciilor de TV cablu au constatat că mai multe posturi din grila inițială au dispărut. Dar, cu tupeu, aceste scumpiri sunt puse în cârca statului.

Scumpirile sunt operabile din 10 ianuarie. Tariful celui mai accesibil abonament la internet fix, Fiberlink 300, se mărește de la 28 la 30 de lei. Noul tarif este mai mare cu 7% faţă de anul anterior. Compania a mărit şi preţul abonamentelor la internet fix Fiberlink 500 (de la 34 la 35 de lei) şi Fiberlik 1000 (de la 39 la 40 de lei), un plus de 3% faţă de anul precedent. Modificările de tarife se aplică din acest moment pentru abonamentele noi și din martie pentru cele existente. RCS & RDS susține că toate modificările de tarife vor fi reflectate în facturile clienților, astfel că oricine este nemulțumit poate renunța la servicii în 30 de zile.

De asemenea, contrar evidenţei, reprezentanții companiei precizează că modificarea tarifelor vine ca răspuns la nevoia de dezvoltare și de creștere a calităţii serviciilor pe care le furnizează și pentru a reacţiona la creșterea continuă a costurilor pe care le suportă.

“Chiar și după aceste modificări, preţurile serviciilor Digi vor continua să fie foarte atractive”, justifică RCS & RDS.

Dar realitatea de pe abonamente arată altfel. Digi a scos din programele pe care s-au abonat oamenii şi au introdus ştifturi în loc. Au rebotezat Digi Film în Film Now şi au scos TV 1000. În schimb au introdus niște programe de duzină, cu seriale la kilogram. Întreaga lor activitate de emisie stă în faptul că transmit Liga 1 de fotbal. Mulţi sunt clienţii lor doar pentru cele patru canale de sport. Şi, surpriză, PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII SERVICIILOR, din grilă a dispărut DigiSport 4. Dar, „surprizele” „calitative” nu se opresc aici: din alea 70 de canale pe care le-au băgat pe gâtul abonaţilor, fără Digi Sport 4, vreo 8-10 nu merg. Noi ne mirăm că oamenii numai se plâng mass media, fără să reclame la Protecţia Consumatorului.

Interesantă este neruşinarea cu care unii operatori de telecom, care nu prea îşi fac datoria faţă de clienţii lor, se avântă să dea declaraţii că sunt oropsiţi de stat, atunci când acesta le cere transparenţă fiscală.

Astfel, RCS & RDS, UPC (reunite în Asociația pentru Comunicații Electronice) şi Orange, Vodafone, Telekom (reunite în Asociația Operatorilor Mobili), au adoptat la finele anului trecut o declarație referitoare la proiectul ordonanței de urgență a guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în 18 decembrie.

“Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european și național.

Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung. Solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *