dietoterapii

De ce sunt bune alunele de padure in dieta?

scris de Ziar de Cluj / 28.12.2012 11:51 / 0 comentarii / 1081 vizualizari
Alunele sunt o sursa excelenta de proteine, fibre si magneziu. Au un continut scazut de sare, se pot consuma crude sau preparate cu unt. Sunt unul dintre igredientele principale din faimoasa crema italiana “Nutella”. Uleiul de alune de padure a fost folosit pe piele pentru a inlatura... citeste mai departe

Semintele de migdale aduc fericirea matrimoniala

scris de Ziar de Cluj / 18.12.2012 11:12 / 0 comentarii / 1393 vizualizari
Cele mai apreciate migdale sunt cele dulci. Nu trebuie consumate crude. Dintre nuci, contin cel mai mult calciu. Stiati ca cele cinci migdale Jordan glazurate, oferite ca dar traditional de nunta, isi au originea in Italia, in anii 1350? Ele reprezinta cele cinci atribute ale unei casnicii fericite... citeste mai departe

Secara, ingredientul principal pentru painea neagra

scris de Ziar de Cluj / 17.12.2012 09:33 / 0 comentarii / 398 vizualizari
Valoarea nutritiva a secarei este asemanatoare cu cea a graului, cu doua exceptii importante: contine mult mai multe fibre alimentare si mult mai putin gluten. Se consuma cel mai bine ca paine sau pesmet. Finlandezii mananca aproximativ 50 kg de paine de persoana pe an si o treime este paine de... citeste mai departe

Prazul, ceapa gurmandului

scris de Ziar de Cluj / 15.12.2012 05:45 / 1 comentariu / 1647 vizualizari
Prazul face parte din aceaiasi familie de legume cu ceapa si usturoiul (insa nu are gust iute, ci dimpotrica, este chiar dulce) si i se mai spune popular ceapa-alba, ceapa blanda, hasma, horceag, poroaica, poroi sau coada vacii. Este un adevarat “depozit” de substante benefice pentru... citeste mai departe

Afinele, fructele-stea

scris de Ziar de Cluj / 05.12.2012 17:58 / 0 comentarii / 2045 vizualizari
Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust inalt de 10-50 cm, foarte ramificat, cu tulpina verde, avand muchii evidente, frunze alterne, ovale, cu varf ascutit si marginea marunt dintata, flori solitare la subsoara frunzelor, corola roz. Creste in zona pasunilor montane, prin locuri stancoase, in... citeste mai departe

Ceapa, o leguma-farmacie

scris de Ziar de Cluj / 20.11.2012 22:00 / 0 comentarii / 743 vizualizari
Are miros tare, gust dulce si uleiuri eterice care provoaca lacrimarea. Trateaza aproape orice afectiune, tinand locul unei intregi farmacii. In bucatarie este leguma cea mai des fololsita in preparate, incat trece aproape nebagata in seama. Cred ca v-ati dat seama ca e vorba de ceapa! Stiati ca... citeste mai departe

Citrice mai putin cunoscute

scris de Ziar de Cluj / 19.11.2012 18:39 / 0 comentarii / 3797 vizualizari
Multe dintre fructele citrice care se gasesc iarna in magazine si market-uri sunt pline de arome proaspete si substante nutritive valoroase care aduc beneficii sanatii. Pe langa fructele de lamai si portocale, iata si alte trei citrice, mai putin cunoscute sau consumate de romani, importante si... citeste mai departe

Grepfrutul – citricul paradisului

scris de Ziar de Cluj / 18.11.2012 22:10 / 0 comentarii / 62 vizualizari
Fruct al plantei cu acelasi nume (Citrus paradisi) din familia Rutacee, grepfrutul (grapefruit) contine o cantitate mare de vitamina C si un volum mare de carotenoide. Este util in prevenirea si tratarea afectiunilor circulatorii, bun la tratarea durerilor in gat si a gingivitei. Se recomanda sa... citeste mai departe

Sangele curge mai repede consumand... sfecla rosie

scris de Ziar de Cluj / 13.11.2012 03:37 / 0 comentarii / 138 vizualizari
De secole sfecla rosie este apreciata ca stimulent digestiv si hepatic. Este buna in caz de anemie si leucemie, pentru cei care sufera de oboseala cronica si pentru convalescenti. Este benefica pentru femeile care doresc sa nasca; frunzele de sfecla sunt foarte bune in ameliorarea osteoporozei.... citeste mai departe

Uleiul de masline, elixirul secolului XXI

scris de Ziar de Cluj / 07.11.2012 23:38 / 0 comentarii / 127 vizualizari
Desi fumeaza destul de mult, grecii traiesc mai mult decat alte popoare, iar tara lor inregistreaza cele mai putine cazuri de boli cardiovasculare si de cancer. Secretul lor? Dieta bogata in ulei de masline. Nutritionistii sustin ca folosirea uleiului de masline, mai ales in salate, este un prim... citeste mai departe