PORTRET

Diana Meșter, tânăra care pregătește viitorii toboșari ai Clujului în cadrul Rock Academy

Diana Meșter este o tânără de 25 de ani care a simțit de mică ritmul pasiunii sale pentru tobe, o înclinație nativă pe care și-a cultivat-o în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde este acum studentă, în ultimul an. De doi ani de zile, ea pregătește viitorii toboșari ai Clujului în cadrul Rock Academy, școala de muzică fondată de Costi Cămărășan, fostul component al trupei Compact, unul dintre cei mai cunoscuți și mai longevivi rockeri clujeni.

Diana studiază tobele de la vârsta de 10 ani, iar acum le împărtășește experiența sa tuturor celor care își doresc să dea un alt ritm vieții lor, atât copiilor, care vor să învețe acest instrument pentru a se lansa în lumea muzicii, cât și celor maturi, care, în timpul liber, își pot găsi liniștea bătând la tobe, ca hobby.

„Sunt o fată cu suflet de băiat!”

Din clasa I, până la sfârșitul clasei a VIII-a, Diana a studiat pianul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Pe clasa a V-a a avut în programă o materie ritmică unde a descoperit ceea ce mai târziu urma să devină pentru ea o adevărată pasiune:

„Acolo am început cu ritmul, ne aducea o tobă în sală, băteam ritmuri și așa mi-am descoperit pasiunea pentru tobe. La început a fost un hobby, dar, pe parcurs, cum am tot exersat, a început să-mi placă tot mai mult. Inițial, părinții mei nu au fost de acord să fac tobe, considerând că acesta este un instrument de băieți. Însă, eu oricum sunt o fire mai băiețoasă, sunt o fată cu suflet de băiat!”

Pe clasa a VIII-a, Diana a avut o tentativă de a le spune părinților ei că vrea să renunțe la pian pentru a face percuție, însă, într-un final, a renunțat complet la Liceul de Muzică:

„Nu eram rea la pian, dar se vede când ai înclinație spre un anumit instrument, iar eu mă simțeam atrasă de tobe. În orice domeniu, când faci ceva cu plăcere, se vede lucrul acesta, după felul în care înveți, după rezultatele pe care le ai.

Pe clasa a VIII-a, fără să le spun părinților nimic, am venit acasă cu dosarul de la Liceul de Muzică. Mi-am scos dosarul, le-am zis că nu mai rămân acolo și am continuat la un liceu tehnic, unde m-am simțit atrasă de ideea de a învăța să creez pagini web. 

Bineînțeles, în timpul liceului am continuat să bat la tobe, aveam o plăcere, o obsesie pentru asta – cred că întotdeauna ce îți e interzis te atrage mai mult!”

Ambiția de a își urma pasiunea

La finalul clasei a XII-a, Diana și-a pus „marea întrebare”: „Unde mă duc la facultate?” Fire artistică, pentru că nu și-ar fi văzut viitorul angrenat într-o muncă anostă de birou, pentru că s-ar fi plictisit într-un domeniu repetitiv și prozaic, s-a decis să dea admitere la Conservator, la percuție. Pentru că nu studiase în liceu această specialitate și pentru că e o diferență foarte mare între a ști să bați la tobe și a susține un examen de admitere la percuție, Diana a început studiile la Conservator la forma de Învățământ la Distanță, unde nu exista examen de admitere. În paralel, a făcut și un curs de hair stylist, un alt domeniu care o preocupa și pe care a vrut să îl aprofundeze.

Pentru că nivelul studiilor la I.D. îi părea a fi foarte slab, Diana s-a ambiționat și s-a decis ca în anul următor să dea admitere și să intre la Conservator la zi. Într-un an de zile a învățat percuția pe care alții o studiau începând din gimnaziu și, cu toate că au fost 6 candidați (dintre care 4 olimpici la percuție) pe 3 locuri, Diana a crezut în șansa ei și a reușit:

„Mi-am spus că asta îmi place, asta e ceea ce vreau să fac și am dat admitere, am intrat, după care lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine! Am fost foarte entuziastă, am studiat mult pentru ca să recuperez ceea ce nu știam, dar am reușit și acum sunt în ultimul an!”

Diana pregătește la Rock Academy viitorii toboșari ai Clujului

Din anul II de facultate, Diana Meșter predă tobe la Rock Academy, unde le insuflă elevilor săi dragostea pentru acest instrument. A avut elevi de toate vârstele, de la copii la oameni maturi:

„Am avut și elevi de 40 de ani, nu vin numai copii mici, ci și adulți, care și-au descoperit acest hobby, care vor să învețe de plăcere. Acum am în jur de 10 elevi, orele se fac individual și se ia totul de la zero. Se începe cu teoria de bază, pe parcurs se avansează în teorie, apoi elevii ajung să facă piese, să cânte coveruri și, după un anumit nivel, după ce se descurcă și pot cânta constant o piesă, le facem o trupă.”

Procesul de predare o ajută pe Diana să înțeleagă mai bine „cum e cu ritmul, cu tobele, cu coordonarea”, ea realizând faptul că de abia atunci când ești pus în ipostaza de a le explica altora anumite noțiuni, ajungi să le înțelegi cu adevărat:

„E interesant și îmi place că fiecare elev e diferit și trebuie să adaptezi modalitatea de predare în funcție de caracterul fiecărui copil. Contează foarte mult ca profesor să știi să abordezi situația, să explici pe înțelesul elevului, pentru că degeaba explici cu termeni academici, și el nu înțelege nimic! Cred că trebuie să ai și înclinații spre așa ceva. Cu toate că eu nu am răbdare cu chestiile migăloase, cu tot ce e de puricat, cu părul (ca hair stylist) și cu percuția aș putea să stau ore întregi, până iese totul așa cum îmi place mie!”

„Fiecare ar trebui să-și urmeze visul – trebuie să luptăm pentru ceea ce ne dorim!”

Concentrată pe a-și însuși temeinic percuția la Academia de Muzică și pe transmiterea mai departe a cunoștințele sale în cadrul Rock Academy, Diana nu a mai avut timp să activeze și într-o trupă, cu toate că a primit foarte multe propuneri:

„Nu îmi place să fac foarte multe lucruri deodată și să îmi iasă prost! Mai bine știu că mă axez pe un lucru și îl fac ca la carte!”

Anul acesta urmează să își susțină licența la Conservator, după care tânăra artistă mai are un vis de îndeplinit:

„Visul meu este să îmi continui studiile în America, tot pe muzică, pe tobe. Întotdeauna am fost atrasă de această țară, de visul american. Simt că acolo e ceva pentru mine, am un feeling că acolo trebuie să ajung! Nu o să mă opresc până nu o să-mi realizez și visul acesta, sunt o persoană încăpățânată și fac întotdeauna tot ce ține de mine ca să îmi ating scopul! Nu renunț niciodată la ce îmi propun să realizez, îmi plac provocările în viață și cred că fiecare ar trebui să își urmeze visul! Trebuie să luptăm pentru ceea ce ne dorim pentru că, la urma urmei, noi alegem cum ne facem viața și fiecare ar trebui să profite de liberul său arbitru pentru a face ceea ce îi place și pentru a fi fericit!”, conchide Diana.

Foto: Facebook Diana Meșter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *