Diete

Dezintoxicare cu cereale

Cunoscuta de omenire din cele mai vechi timpuri, dezintoxicarea este cea mai importanta metoda de autovindecare. Medicina traditionala orientala, in special cea indiana, “Ayurveda”, demonstreaza pe baza unei expereinte de mii de ani, ca principiul dezintoxicarii este fundamental in terapeutica si ca, fara respectarea ei, orice remediu va avea doar rezultate partiale sau nemultumitoare.

 

Cura de dezintoxicarea cu cereale

Ea consta dintr-un regim de 10 zile in care alimentatia este bazata exclusiv pe cele 4 cereale yung: grau, orez, mei si hrisca, fierte sau coapte. Cerealele enumerate, pe care le puteti cumpara din piata, vor fi consumate in cantitati mari, pe saturate, fragmentate in mai multe mese pe zi si preparate prin fierbere sau coacere, adaugandu-se doar apa si sare grunjoasa (dupa gust). Atentie, deci: NU se prajesc in ulei sau in orice adaos!

 

Acest regim alimentar simplu si curat determina neutralizarea toxinelor, deschizand si purificand caile naturale de eliminare ale organismului, proces ce permite evolutia spre starea de deplina sanatate a fiintei umane si determina o intinerire a organismului. Datorita compozitiei chimice complexe (glucide, protide, vitamine, factori de crestere, enzime, minerale) in cura de 10 zile cu cereale organismul nu este lipsit de constituientii sai fundamentali.

 

Se poate bea apa minerala, care va aduce un aport satisfacator de saruri minerale. Este preferabil sa folositi orez cu bobul lung – are o valoare terapeutica mult mai ridicata decat cea a bobului rotund si scurt. E drept ca se fierbe mai greu, dar acest neajuns este pe deplin compensat de efectele lui terapeutice superioare. Este, de asemenea, foarte bun si orezul nedecorticat. Sarea este bine sa fie grunjoasa – este mult mai sanatoasa decat cea fina, de masa. Sarea recristalizata este mai putin indicata.

 

Pentru reusita acestei cure este obligatoriu sa beti minimum 2 l de lichid pe zi (apa de fantana sau de izvor, plata sau minerala, zeama de la orez, grau sau hrisca). Nu se consuma apa de la robinet, nici pentru baut, nici pentru fierberea cerealelor.

 

Retete accesibile:

–    Turtite de grau (varianta 1). Graul spalat si uscat se macina (cu o rasnita de cafea), obtinandu-se faina integrala, din care se face o coca doar cu apa si sare. Se lasa la inmuiat 1-2 h, apoi se fac turtite (sau covrigi, colaci, batoane etc.) care se coc in tava sau tigaie de teflon, fara ulei, la foc mic. Este important ca formele sa fie destul de subtiri, incat sa se patrunda, fara a se arde.

 

–    Turtite de grau (2). Se prepara ca in prima varianta, dar dupa ce se lasa la inmuiat circa 2 h, li se da forma dorita si se fierb 5-10 minute in apa clocotita, apoi se scot cu ajutorul unei linguri de lemn si se coc la cuptor, la foc mic.

 

–    Grau, hrisca sau mei (1). Se spala bine graul si se pun in tigaie sau ceaun de fonta, cu apa si sare, atat cat sa-l acopere. Se lasa la foc iute, pana se evapora apa si se amesteca incontinuu, pana cand graul isi schimba culoarea, devenind crocant si este usor de mestecat. Hrisca si meiul pot fi coapte fara a fi umezite in prealabil.

 

–    Grau, hrisca sau mei copt (2). Se spala bine graul (hrisca sau meiul) si se pune intr-un vas cu sare si apa suficienta, astfel incat sa fie bine acoperit. Se lasa 4-8 h, apoi se scurge apa, se pun intr-o tava cat mai mare, in strat subtire, si se coc la cuptorul bine incins, 5-10 minute, pana cand graul isi schimba culoarea, devine crocant si este usor de mestecat. Atentie sa nu se arda. A se supraveghea!

 

–    Terci de grau. Se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste se toarna (in ploaie) faina de grau integrala, pana se obtine consistenta dorita. Se fierbe 20-30 de minute.

 

–    Supa de orez cu galuste de grau. Din grau macinat, apa si sare se face o coca moale si se lasa la inmuiat 15-25 de minute. Se fac galuste mici, care se pun in apa clocotita cu sare, se fierb 10 minute, apoi se adauga orez sau faina de orez.

 

–    Lapte de grau. Se macina un pumn de grau, se pune intr-o cana mare si se toarna 300 ml de apa fierbinte, se agita si se lasa la racit. Inainte de a se consuma, se amesteca bine continutul. Sugeram si alte combinatii: orez fiert cu faina de grau copt sau turtite, pasta de orez etc. Evident insa, cea mai mare eficacitate o au atunci cand sunt crude sau cat mai putin preparate.

 

Cui se adreseaza?

Cura de cereale este indicata in cazul multor afectiuni cronice (cancer, arterita, obezitate, ciroza, reumatism etc.) sa se urmeze cate 10 zile, cu 3-5 zile pauza intre ele, iar in pauze sa nu se consume alimente considerate toxice dupa principiile medicinei naturiste: carne, zahar, cafea (si orice contine cofeina), alcool, otet de vin, albus de ou, alimente conservate. Pentru o persoana sanatoasa ea trebuie sa cuprinda 7 cure succesive pe an. In afectiuni severe (cancere, boli de collagen, diabet, TBC etc.) se tine pana la vindecare si inca o perioada dupa vindecare.

 

In pauze, alimente de sezon

Este  indicat sa se manance mai ales alimente specifice sezonului: ridichi ( un dezintoxicant foarte puternic), morcovi, patrunjel, marar, ceapa, usturoi, praz, mere, stafide, polen, varza rosie, linte, naut, soia si preparatele sale, hrean, masline negre, cimbru tanar, maghiran, rozmarin, scortisoara, coriandru, branza si lapte de capra, branza cu mucegai, galbenus de ou, ulei de floarea soarelui si de soia, seminte de dovleac, floarea soarelui si susan, nuci, zmeura, afin, porumbele, coacaze, fragute, mure, castane.

 

Este bine sa va orientati mai ales catre alimentele de sezon din locurile unde traiti; natura lucreaza in acest sens, incarcandu-le cu energii specifice, care sustin organismul in sezonul respectiv. De exemplu, alimentele care apar primavera au tendinta de a dezintoxica organismul de rezidurile adunate peste iarna, cele de vara racesc organismul, ajutandu-l sa suporte canicula, cele de toamna il incarca, pregatindu-l de iarna, iar cele de iarna au energii calde, care sa combata frigul de afara.

 

 

Lasati natura autohtona sa va ajute, fiti in armonie cu ea! Nu va repeziti / nu exagerati cu fructele aduse de peste mari si tari (isi pierd energia si vitaminele pana ajung in piete, sunt prelucrate pentru a rezista cat mai mult timp!) si, e preferabil, nici la trufandalele tratate cu chimicale de crestere fortata.

 



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *