In vizor

Dezastru ecologic în zona Someșul Cald-Tarnița. Cine sunt adevărații vinovați?

Lacul Tarnița, una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj, este înconjurat de munți de deșeuri. Nesimțirea turiștilor și impasibilitatea autorităților contribuie la dezastrul ecologic.

Drumul care duce spre barajul Tarnița, de unde clujenii beau apă, s-a transformat într-o ghenă de gunoi. Un cititor ne-a trimis la redacție imagini cu ”splendorile” României pe care le vede în fiecare săptămână, pe traseul Mărișel-Tarnița. Chiar dacă sezonul cald a trecut, focarul de infecție crește de la o zi la alta , sub ochii închiși ai autorităților. 

Specialiștii în mediu contactați de Ziar de Cluj ne-au informat că situația s-a agravat de când Consiliul Județean a decis să scoată cele 12 pubele mari amplasate pe marginea drumului. 

”E o situație mai veche. Într-adevăr, au fost și sancțiuni aplicate administratorului drumului județean, Consiliul Județean. Încă persistă problema, efectiv. Peste două săptămâni o să mergem iar în zonă să vedem. În afară de sancțiuni, nu putem face altceva. Gunoaiele care sunt pe marginea drumului țin de Consiliul Județean.

Amenda pe care am dat-o în august a fost contestată. De când au fost luate containerele pentru colectare, la solicitarea Consiliului Județean, au apărut deșeuri pe marginea drumului. Au început să patruleze cei de la Consiliul Județean pe acolo și până săptămâna trecută nu au mai fost gunoaie. Am înțeles că sunt deșeuri și prin alte zone, pe raza comunei Gilău”, a declarat un reprezentant al Gărzii de Mediu.

Conducerea Consiliului Județean se bate cu cărămida în piept că au făcut tot ce ține de ei ca administratori ai drumului, ba chiar mai mult decât le intra în atribuții. Primăria comunei Gilău ar fi refuzat să autorizeze containerele, prin urmare Consiliul Județean a intrat în ”joc” și a contestat amenda.

”Tot ce am făcut acolo pentru curățare și ecologizare, era mai mult decât ne obliga legea. Competența aparține Primăriei Gilău. Potrivit legii 101/2007 ei au responsabilitatea de a menține curățenia în zona respectivă. Totuși, noi plecând de la premisa că sunt drumuri județene, am zis să facem curățenie. Containerele au fost retrase pentru că, potrivit legii, ele trebuiau autorizate de Primăria Gilău. Au refuzat să le autorizeze. Acesta e și motivul pentru care am contestat amenda. E de datoria lor. Legea nu ne permite să facem în continuare”, a declarat Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.

Adevărul se află undeva la mijlocul ”drumului” dintre Consiliul Județean și Primăria Gilău. Viceprimarul comunei Gilău declara în luna august pentru presa locală că el a pus pubelele de unul singur și a fost somat de către Consiliul Județean să le scoată din drum. 

 

 

 

Sursa video: Facebook/Dima Belinski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *