In vizor

Despăgubiri CEDO pentru o sectantă MISA. Ce a rămas în urma sectei şi ce face Gregorian Bivolaru

Liderul sectei MISA, Gregorian Bivolaru este rejudecat la Tribunalul Cluj pentru dosarul de trafic de persoane din 2007. Paralel cu dosarele penale deschise pe numele său și a altor practicanți din MISA, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avut ocazia să judece un caz de abuz și tortură al unei femei ce a aderat la Mișcarea de Integrare Spirituală în (MISA).

 

O ideologie puternică pentru sectanți și lepră pentru ceilalți

Cam acesta a fost definiția pentru o perioadă de asuprire trăită de adepta MISA, Dana Atudorei. Potrivit documentelor prezentate de aceasta la CEDO, autoritățile au luat parte la orice decizie abuzivă pe care familia ei o lua în numele său. Vorbim de internări la Psihiatrie şi formulare cu semnătura ei falsificată.

„În scrisoarea sa iniţială transmisă Curţii, reclamanta Dana Atudorei a precizat că, încă de la o vârstă fragedă, a fost supusă abuzului fizic şi psihologic repetat, de către familie. Părinţii ei, mai ales mama, a fost agresivă faţă de ea, atât verbal cât şi fizic, a refuzat să-i permită să meargă nesupravegheată şi a dus-o la un psiholog pentru că nu a luat cele mai mari note posibile atunci când se afla în clasa a doua. În plus, abuzul părinţilor a continuat după ce au descoperit că participa la cursuri de yoga săptămânale organizate de Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut – „MISA”.

Potrivit unor rapoarte, inclusiv un raport al Amnesty International din 27 mai 1997 (AI Index EUR 39/03/97), din 1995 au existat mai multe relatări ale unor presupuse abuzuri ale poliţiei împotriva persoanelor care practicau yoga şi care erau membre MISA. Rapoartele menţionau că autorităţile păreau să accepte intoleranţă publică faţă de MISA, întrucât îl percepeau pe liderul organizaţiei ca pe un individ care le cerea simpatizanţilor să-şi părăsească modul în care trăiau pentru a duce o viaţă în comunitate şi pentru a practica perversiuni sexuale” au consemnat magistraţii de la CEDO.

În martie 2004, o campanie de presă negativă la scară largă şi operaţiuni de poliţie au vizat MISA. Împotriva liderului şi a unor membri ai organizaţiei a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea de corupţie sexuală a minorilor. Liderul MISA a părăsit ţara pentru a se refugia în Suedia. În 2005, autorităţile suedeze au refuzat cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

În acea perioadă, familia femeii a decis să o interneze, împotriva voinţei sale la Spitalul de Psihiatrie Socola pentru că a descoperit că participa la cursurile de YOGA organizate de ONG-ul lui Bivolaru.

Medicii au internat-o pentru „comportament anxios şi negativ, iritabilităţii, tendinţei de a plânge uşor şi depresiei, reacţii la o traumă psihologică, în special ca urmare a unui conflict cu părinţii” şi au diagnosticat-o cu depresie reactivă şi anxietate.

Sursa foto: MISA Senzațional TV

 

Sechestrată şi ameninţată înainte de căsătorie

Dana nu renunțase niciodată la „beneficiile spirituale” pe care le primea de la MISA. Mai mult, în cadrul întâlnirilor cu ceilalţi membrii ai sectei, aceasta a cunoscut un bărbat cu care urma să se căsătorească. În 2005, când s-a prezentat la primăria din comuna unde avea domiciliul pentru a obține copii după actele necesare pentru a se căsătorii, a fost ambuscată de membrii familiei. Aceştia au convins-o să iasă din clădire pentru o discuţie amicală, ce în realitate s-a transformat într-o ceartă violentă şi răpirea ei. Logodnicul său a fost pus la pământ, iar Dana a fost vârâtă într-o maşină, dusă acasă, dezbrăcată de haine şi îmbrăcată cu altele. Ulterior prin semnătură falsă şi recomandarea unui medic de familie, tânăra a fost internată Spitalul de Psihiatrie Săpoca – Secţia Nifon. Spitalul era într-o pădure aflată la 25 de km de oraşul Buzău. Pentru a se asigura că nu evadează din spital, mama ei s-a internat şi ea acolo, în primele cinci săptămâni.

„Diagnosticul a rămas neschimbat din momentul spitalizării până în ziua externării. În timpul spitalizării, reclamantei i s-a administrat un tratament pe bază de medicamente psihotrope, între care Leponex. Starea de sănătate şi evoluţia acesteia au fost monitorizate regulat. Pacienta a suferit, în mod repetat, printre altele, de constipaţie, incapacitate de a discerne, incapacitate de a comunica şi somnolenţă. De asemenea, prezenta un risc de hipertensiune arterială ortostatică, care a fost monitorizat” au consemnat cei de la CEDO.

Logodnicul ei se lupta cu sistemul să o elibereze. Acesta a formulat o plângere penală împotriva fratelui şi a părinţilor Danei, însă după ce tatăl femeii a fost audiat, procurorul de caz a decis neînceperea urmăririi penale. Pe Dana nu o puteau interoga, deoarece era sub medicamentaţie şi nu era coerentă: „S-a reţinut că nu fost posibil să se ia o declaraţie din partea reclamantei, întrucât acestea se afla într-o situaţie şi stare care o împiedicau să se angajeze într-o conversaţie, ca urmare a medicaţiei psihotrope care îi era administrată, cu efect negativ psihopatologic. În plus, ar fi fost imoral să considere că părinţii reclamantei au lipsit-o în mod ilegal de libertate, dat fiind faptul că aceasta nu putea să-şi exprime în mod liber propria voinţă, fiind însoţită în mod constant de membri ai MISA şi nepermiţându-i-se să participe singură la audieri”.

În 2005 Dana a fost externată şi dusă să stea cu bunica ei. Ea susţine că a fost izolată , motiv pentru care a depus o plângere penală împotriva familie, dar şi acest dosar s-a terminat cu neînceperea urmăririi penale. În toamna acelui an, ajutată de alţi membrii MISA şi de logodnicul ei, a evadat din locuinţă şi s-a stabilit la Bucureşti, unde a reuşit să se şi căsătorească cu iubitul ei.

Dreptate la CEDO

Dana a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului să fie despăgubită cu 92.000 de euro de către Statul Român pentru abuzurile la care a fost supusă atât în demersurile penale cât şi în complicitatea cu care medicii psihiatrii au internat-o conform voinţei familiei, fără o bază legală.

Într-un final, cererea acesteia a fost judecată la CEDO şi s-a decis ca Statul Român să o despăgubească cu 15.600 de euro pentru cele suferite.

Între timp, povestea acesteia a devenit cunoscută în Universităţile din România, unde studenţii dezbat cazul Danei la materii ce au ca obiect Drepturile Omului. În România, legislaţia cu privire la internarea involuntară în spitalele de Psihiatrie a fost modificată pentru a evita astfel de abuzuri.

Gregorian Bivolaru a fost arestat şi adus în România în 2016. Tribunalul Cluj rejudecă dosarul său cu traficul de persoane. După mai multe luni petrecute în Penitenciarul Bistriţa acesta a fost eliberat condiţionat în septembrie 2017. La scurt timp după a părăsit din nou teritoriul României şi a cerut Tribunalului Cluj să fie judecat în lipsă.

 „Profesorul de yoga GREGORIAN BIVOLARU ține să vă anunțe că vă așteaptă multe surprize spirituale minunate – unele în premieră – pe care în continuare vi le va oferi numai și numai cu ajutorul ce îi vine de la Bunul Dumnezeu”, conunicau cei de la MISA imediat după ce Bivolaru a fost eliberat din penitenciar.

Cât despre organizaţia sa, MISA, numărul adepţilor a depăşit cifra de 40.000. În vara aceasta, la Herculane se va organiza tabăra yoghină spirituală de vacanță a adepţilor, iar pe site-ul oficial al cultului evenimentul este descris ca o tabără spirituală în care „Meditațiile sunt susținute în mod tainic, prin ajutorul neîncetat al Bunului Dumnezeu, ce se manifestă atunci și Își revarsă sprijinul, dar mai ales Omnipotența Sa, în și prin universul lăuntric al lui Grieg(n.red Gregorian Bivolaru)”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *