Focus

Descoperire arheologică UNICĂ în Cluj-Napoca, pe șantierul unei clădiri de birouri. Primăria a dat autorizație de construcție fără să ceară și o cercetare arheologică – FOTO & VIDEO

În vară, a început construirea unei clădiri de birouri pe strada Virgil Fulicea nr. 23, în imediata vecinătate a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Primăria Cluj-Napoca a dat autorizație de construcție, dar fără să ceară și o cercetare arheologică. Între timp, beneficiarul proiectului a contractat servicii de cercetare arheologică pentru că așa prevede legea. Deși a ieșit la iveală o descoperire unică, lucrările merg mai departe. Comisia Națională de Arheologie recomandă modificarea proiectului astfel încât descoperirea arheologică să fie vizibilă. 

Viitoarea clădire de birouri de pe strada Virgil Fulicea nr. 23 se construiește pe o suprafață de doar 97 mp, lipită de casele din stânga și din dreapta. Beneficiar este Tektum Arhitectură, administrată și deținută de arhitectul Tothfalusi Gabor. Șantierul a început în luna iulie, beneficiarul fiind, aparent, cu toate actele în regulă. De fapt, Primăria a dat autorizație de construcție „puțin ilegal”, ținând cont de faptul că legea prevede și realizarea unei cercetări arheologice, fiind vorba despre o zonă protejată. După demararea lucrărilor, beneficiarul s-a trezit că are nevoie și de acea descărcare de sarcină arheologică din simplul motiv că așa prevede legea. Așadar, a contractat servicii de cercetare arheologică, iar rezultatul este suprinzător. Arheologul George Cupcea de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este cel care s-a ocupat de aceste cercetări, care au scos la iveală un zid roman peste care este suprapus un zid medieval.

„Descoperirea este unică în Cluj, avem atât faza romană pe primele trei afize de piatră, cât și faza medievală. Locuitorii din Epoca Medievală au folosit o parte din zidul din perioada romană, prăbușit, și au construit peste el”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, arheologul George Cupcea. 

santier strada virgil fulicea

Rezultatul descoperirii de pe strada Virgil Fulicea a fost trimis la Comisia Națională de Arheologie (CNA), iar raportul întocmit de CNA este clar:  nu se acordă descărcare de sarcină și se solicită valorificarea acelui zid. 

„CNA aprobă conținutul științific al raportului, ia notă de caracterul excepțional al descoperirii zidului antic și medieval și solicită protejarea și punerea în valoare a vestigiilor. CNA solicită modificarea proiectului (retragerea fața de zidul de incintă descoperit și propunerea unei formule de vizitare viabilă)”, se arată în raportul CNA. 

santier strada virgil fulicea

santier strada virgil fulicea

Descoperirea nu ar trebui să fie acoperită. Totul depinde acum de decizia autorităților abilitate. 

„Eu mi-am exprimat părerea: este o oportunitate unică de expunere a acestui zid și nu ar trebui acoperit. Sigur că beneficiarul are deja autorizație de construcție pentru o clădire care se va lipi de acest zid, care este și o limită de proprietate. Zidul va fi obturat masiv de construcție. Rezoluția de ieri va trebui să provoace o discuție și în Comisia Națională a Monumentelor pentru că este o descoperire clasa A. Nu se aștepta nimeni la o asemenea descoperire. Sunt șanse minime să se mai descopere două ziduri suprapuse cum sunt acestea”, a mai spus George Cupcea. 

Citește și:

O clădire de birouri “răsare” în centrul istoric, lipită de zidul cetății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *