Sanatate

Dependenta de droguri

Puteti fi dependenti de multe substante si activitati. Principala trasatura a comportamentului dependent este dorinta obsesiva de a se angaja in activitatea respectiva sau de a folosi exagerat substanta. Dependenta de droguri, fie prescrise de medici, fie ilegale, este periculoasa prin efectele sale fizice pe termen lung, efecte dezastruoase pentru relatiile sociale (familie, profesie, prietenie) si prin riscurile asociate intreruperii bruste.

 

 

Drogurile ilegale sunt primejdioase nu numai prin natura lor, dar si prin riscul de contaminare cu agentii toxici sau infectiosi. In majoritatea cazurilor aveti nevoie sa fiti ajutat daca v-ati decis sa intrerupeti consumul de droguri.

 

 

Principalele droguri de care se abuzeaza sunt:

–    Cleiul: Copiii mai mici obisnuiesc sa inhaleze aburii de clei, care este un ihibitor al sistemului nervos central. La inceput cateva inhalari pot da o stare de euforie, dar copilul dezvolta toleranta in cateva saptamani. Simptomele initiale mimeaza starea de ebrietate, incluzand vorbirea neclara, ameteala, scaderea inhibitiilor, starea de somnolenta si amnezia. Copilul poate prezenta halucinatii, scadere ponderala si pierderea constiintei.

 

 

–    Stimulente ale sistemului nervos central (amfetamine si cocaina): Cunoscute ca psihostimulente, amfetaminele produc o dependenta psihica extraordinar de puternica care atinge dimensiuni compulsive. Cei care abuzeaza de amfetamine dezvolta un grad inalt de toleranta la efectele euforice, care dureaza cateva ore. Cocaina declanseaza eliberarea unor substante chimice in organism, care stimuleaza cordul sa bata mai repede si mai puternic. Aceste reactii au drept rezultata o explozie de euforie, iluzia mentinerii controlului si energie sexuala crescuta. Chiar si o doza modesta de cocaina va poate ucide. Cocaina injectata sau fumata (crack) poate fi si mai periculoasa pentru ca o parte mai mare din ea patrunde in circuitul sangvin.

 

 

–    Opoide: Opiumul este obtinut din substanta laptoasa extrasa din semintele de mac. Opioidele includ opiaceele (substantele sintetice  cu actiune de tip morfinic). Medicii le pot prescrie ca analgezice, anestezice sau inhibitori ai tusei (de pilda codeina si metadona). Semnele de abuz sunt: depresia nervoasa, anxietatea, impulsivitatea, toleranta scazuta la frustrari si nevoia de satisfacere imediata.

 

 

–    Marijuana si hasis: Marijuana este fabricata din frunzele si florile de canenpa, Cannabis sativa, iar hasisul, din rasina concentrata a aceleasi plante. Organismul absoarbe substantele psihoactive din aceste droguri. Daca sunteti intoxicat cu marijuana sau hasis, va simtiti relaxat si euforic. Acesti compusi afecteaza capacitatea de concentrare si functiile perceptive si motorii. Cei care le utilizeaza de mult timp au un ritm cardiac rapid. O roseata specifica a ochilor si functionarea plamanilor mult afectata. Simptomele sindromului de absistenta sunt: transpiratiile, tremuraturile, greturile, varsaturile, diareea, nervozitatea si tulburarile de somn.

 

 

–    Halucinogene: LSD (dietilamida acidului lisergic) produce modificari profunde ale dispozitiei si proceselor de gandire, rezultand halucinatii si o stare care seamana puternic cu psihoza. Pot aparea reactii acute de panica, precum si ritm cardiac rapid, hipertensiune si tremuraturi. Cel mai obisnuit preparat comercial de PCP (fenciclidina) este numit “praful ingerului”, o pudra granulara alba. In doze mici (5 mg), PCP produce excitatie, incordare si disparitia perceptiilor (analgezie). In doze mari, poate determina cresterea salivatiei, varsaturi, stupoare sau coma. Cand PCP este asociat unei psihoze acute deja instalate, persoana are un risc inalt de suicid sau violenta indreptata impotriva altora.

 

 

–    Drogurile sintetizate au devenit din ce in ce mai populare din anii ’90. Acestea sunt formulate astfel incat sa aiba efecte specifice, dar cu structuri chimice modificate fata de drogurile existente, pentru a evita urmarirea penala conform legislatiei actuale. Denumirile obisnuite sunt: ”ectasy”, “Adam”, “Eve” sau “China white”. Utilizarea acestor droguri are un efect toxic si poate determina afectiuni medicale grave, inclusiv tulburari de mobilitate si chiar deces.

 

 

Asistenta medicala

Consumatorii de droguri necesita interventia familiei si a prietenilor. Consumatotul de drog poate necesita, de asemenea, spitalizarea pentru detoxifiere. Programele ambulatorii de intretinere (grupuri de sprijin, stationare de o zi) cu durata de cateva saptamani sau luni ar putea fi necesare pentru prevenirea recaderilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *