Sex

Depasirea divergentelor in relatia de cuplu

Trebuie sa se recunoasca ca nu exista relatii de cuplu in care sa nu apara certuri, divergente, neintelegeri si conflicte. Cand ele depasesc o anumita limita si nu pot fi rezolvate de parteneri este nevoie de terapia de cuplu facuta de un specialist. A solicita sprijin in acest sens este un semn de maturitate in cuplu.

 

Primele dificultati, primele momente de criza

Frustarea si indiferenta sunt semnele unei rupturi emotionale. De multe ori, partenerii invoca lipsa de atentie, detasarea. Momentele de reala intimitate dispar; cei doi comunica din ce in ce mai putin emotional. Relatiile ingheata, reducandu-se la strictul necesar.

 

Toate relatiile de dragoste incep prin a fi frumoase la inceputuri. De-a lungul timpului insa, diferentele apar pe masura ce partenerii se dezvaluie tot mai mult in comportament si in personalitate si castiga un plus de autonomie. Aceesta este momentul primelor dificultati. Toate componentele de viata (copii, cariera, relatii cu altii din exterior, decesul cuiva drag etc.) pot deveni momente de criza.

 

Daca partenerii sunt prea rigizi si nu-si inteleg reciproc nevoile este mai greu sa depaseasca asemenea perioade de criza fara un sprijin exterior. Terapia de cuplu se centreaza in acest caz asupra relatiei celor doi parteneri-actori, nu asupra unuia, in parte. Ea implica si o analiza a relatiei de cuplu, a atitrudinilor si greselilor celor doi, avandu-se in vedere functionarea relatiei de cuplu in interior si ceea ce vor ei cu adevarat in viata lor.

 

Cu alte cuvinte, terapia se axeaza pe organizarea vietii in doi pentru a deveni satisfacatoare, daca nu optima. Obiectivele se orienteaza pe stabilirea unui nou echilibru de relationare prin concesii reciproce facute de cei doi soti. 

 

Gestionarea conflictelor

Pentru a deveni constienti de noi insine este nevoie ca altul din afara sa ni se opuna; in cazul nostru: partenerul de viata. Conflictele favorizeaza maturitatea partenerilor, astfel cei doi ar fi condamnati la o existenta multilata, la o relatie de suprafata, fara evolutie. Foarte important este ca conflictele sa fie bine gestionate. Daca amadoi parteneri ar gandi la fel viata de cuplu ar fi fara dinamism si ei s-ar depersonaliza.

 

Exista mai multe tipuri de conflicte: de nevoi, de interese sau de personalitate etc. De pilda, atunci cand partenerii au nevoi diferite, aparitia unui conflict este inevitabila. Unul poate avea o nevoie mai mare de libertate si distractie, celalalt, o nevoie mai mare de putere si control. Ele apar pentru a semnala ca totusi ceva nu merge in relatia de cuplu.

 

Desi implicati in conflict, ne putem revedea atitudinile si gasi solutii. Riscul este acela ca, daca neintelegerea se prelungeste in timp, ea sa devina irationala. Pentru a nu degenera, este important sa ne oprim sa afirmam ca avem dreptate 100 % si sa cautam sa ne reevaluam constant judecatile asupra faptelor si persoanelor implicate. Cheia dezamorsarii este sa eviti “sa joci pimg-pong” cu celalalt partener, folosind acest moment pentru a-ti exprima propriile nevoi si a formula cerinte.

 

Recomandari pentru evitarea sau rezolvarea conflictelor:

–    Ofera-i ocazia partenerului tau de a-si exprima nemultumirile, chiar daca nu prea esti de acord cu ele.
–    Fa un efort suplimentar pentru a intelege intr-adevar ceea ce partenerul tau incearca sa-ti spuna.
–    Nu spune ceva ce vei regreta mai tarziu.
–    Ai grija cum iti alegi cuvintele atunci cand te afli in mijlocul unei discutii mai aprinse.
–    Nu arunca cu obiecte in el si nu tranti usa dupa ce iesi din camera. Faceti o mica pauza inainte de a relua dicutia mai calmi.

 

 

–    Niciodata nu aduce in discutie probleme spinoase ale trecutului. Orienteaza discutia pe problema curenta cu care va contraziceti.
–    Invata sa faci compromisuri, incercand sa gasiti impreuna o cale de mijloc sau alta solutie alternativa.
–    Trebuie sa fii constient ca, indiferent de ceea ce spui tu, s-ar putea sa nu fiti amandoi de acord asupra problemei in acelasi timp. Respecta-i opinia si respecta-l ca persoana.
–    Propuneti-va sa discutati problema pe care o aveti pana cand veti gasi o rezolvare confortabila pentru amandoi.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *