In vizor

Denunțătorul lui Cherecheș făcut praf de doi martori: După ce primarul a fost arestat, Șpan se considera EROU

Tribunalul Cluj continua să judece dosarul construit de DNA împotriva edilului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. La termenul din 14 martie, secretara primăriei și angajatul unei firme ce acordă credite au vorbit despre comportamentul violent a celui ce l-a denunțat pe Cherecheș, Cristian Șpan. 

Potrivit secretarei Georgiana Daiana Popovici, Cristian Șpan l-ar fi constrâns pe Cătălin Cherecheș să alice bani clubului de fotbal pe care el în manageria. Informațiile au fost confirmate și de celălalt martor, Flaviu Leșe, care a declarat în instanță că știa despre amenințările lansate de Șpan altor persoane în vederea obținerii unor sume de bani pentru club. 

 

„Arăt că lucrez din anul 2014 în cadrul Primăriei Mun. Baia Mare, în calitate de secretară. La început, din ce am văzut eu, relațiile dintre Cătălin Cherecheș și Cristian Șpan erau bune, însă pe parcurs s-au deteriorat, motivul principal din ce am văzut eu fiind acela că Șpan era nemulțumit de inculpat că nu ajuta suficient clubul de fotbal. Din secretariat îl auzeam strigând în birou la inculpat. Știu că Cherecheș l-a ajutat pe Șpan, respectiv Viman venise la primar și după ce a ieșit din birou acestuia din urmă având o plasă în mână mi-a spus că merge să ducă bani în vestiar la jucători, bani proveniți de la inculpat. Era vorba de 30 mii lei. Cuantumul sumei l-am aflat ulterior acestei discuții. Cuantumul sumei în discuție precum și faptul că reprezenta un împrumut al inculpatului către Șpan sunt chestiuni pe care eu le-am aflat din presă ulterior arestării inculpatului. De cel puțin două ori l-am auzit pe Șpan strigând la inculpat în biroul acestuia din urmă că „o să îți arat eu, o să vezi tu ce o să îți fac dacă nu mă ajuți”. Știu că Șpan a fost odată în birou la domnul primar împreună cu Bud Cristian dar nu am auzit discuții în contradictoriu sau strigăte când a avut loc această întâlnire. Mai știu o situație când un jucător de la echipa de fotbal nu a fost plătit și care a făcut memoriu la Federație, iar în situația în care echipa nu rezolva, respectiv să îi plătească datoria acestuia jucător, echipa ar fi fost penalizată cu puncte, sens în care Șpan a venit cu acest jucător la inculpat la birou ca să îi ajute să rezolve problema, adică pentru ca inculpatul să îi plătească jucătorului și așa l-a ajutat pe Șpan, lucru care s-a și întâmplat, inculpatul i-a plătit jucătorului suma de bani pe care echipa i-o datora. Nu știu dacă i-a plătit toată suma jucătorului dar știu că o anumită sumă de bani i-a dat acestuia” a explicat martora Georgiana Daiana Popovici. 

Întrebată de procuror, cât de frevcvent venea Șpan la Cherecheș, femia susține că denunțătorul îl vizita zilnic pe primar. 

„Aproape în fiecare zi și erau zile când poate venea și de două-trei ori. Pot spune că venea cu regularitate. De altfe, țipetele pe care le-am auzit în biroul primarului – mă refer la cele aparținând lui Șpan – au fost cu circa 2-3 luni înainte arestării inculpatului și pot spune că în ultima perioadă atitudinea lui iritată a fost tot mai accentuată în aceste ultime luni, ajung chiar să iasă din biroul primarului apoi a trântit și ușa de la secretariat.

Au fost situații când și inculpatul a strigat la Șpan, deci s-au certat, însă niciodată după plecarea lui Șpan, Cherecheș nu a venit la noi în birou să ni se plângă de susnumit. Îl vedeam pe inculpat supărat dar niciodată nu mi-a spus nimic legat de atitudinea și discuțiile avute cu Șpan” a mai explicat femeia. 

Tot la termenul din 14 martie era așteptat și controvesatul afacerist băimărean, Ioan Baltă zis Oniza, cel ce deține firma XS Sud Compani SRL. Potrivit surselor, primarul Cherecheș și Baltă au o relație de prietenie de mai mulți ani, perioadă în care s-ar fi ajutat reciproc cu bani și lucrări de reabilitare, deszăpezire sau construcții de drumuri în Maramureș. 

Cristian Șpan, foto: Jurnal MM

Însă, magistrații au continuat audierile în lipsa lui Baltă, interogându-l pe Flaviu Leșe, directorul Ro Credit IFN Baia Mare SA. La fel ca și secretara, Flaviu Leșe a vorbit mai mult despre comportamentul lui Cristian Șapan și prea puțin despre comportamentul inculpatului, Cătălin Cherecheș. 

„Arăt că sunt director al RO CREDIT IFN SA Baia Mare iar la începutul anului 2016 clubul de fotbal FCM BAIA MARE a încheiat un contract de credit cu societatea care o conduc, clubul în calitate de debitor-împrumutat, obiectul fiind suma de peste 300 mii – 350 mii lei, nu mai rețin exact. Împrumutul a fost dat pe o perioadă scurtă din câte rețin, mai puțin de un an. În perioada 2015-2016 RO CREDIT a încheiat în scris mici contracte de sponsorizare, contracte în RO CREDIT și clubul de fotbal. Aceste sponsorizări au fost pentru buna desfășurare a activității clubului, cum ar fi inscripționarea echipamentului de joc. Creditul de care făceam vorbire mai sus a fost achitat integral, o parte chiar de club iar o parte 2 din sumă prin contracte de cesiune cu doi sponsori, respectiv sumele pe care acești sponsori urmau să le dea clubului nu au mai fost date acestuia ci cu ele s-a achitat o parte din creditul în discuție. Acești doi sponsori erau foarte activi din acest punct de vedere, respectiv sponsorizau activ clubul; este vorba de SC Construrom SA Baia Mare și SC Flamgard SRL sau SA tot Baia Mare. Acești doi sponsori au fost găsiți de către Șpan Cristian” a explicat Leșe. 

Potrivit acestuia, Șpan se pregătea să îi facă flagrant primarului Cherecheș, însă nu înainte de a-i cere unui alt bărbat să îl ajute. 

„Înainte de sărbătorile Pascale din 2016 mă aflam în parcarea de la Sala sporturilor unde discutam cu Bala și alte persoane. La un moment dat a apărut la fața locului și Șpan Cristian care a coborât din mașină și a început să aibă o discuție în contradictoriu cu Bala Liviu pe care eu o definesc ca fiind o ceartă și rețin că Șpan i-a spus lui Bala “dacă nu te hotărăști până săptămâna viitoare trebuie să acționez singur”. ”, susține acesta. 

La scurt timp după, Cătălin Cherecheș a fost arestat preventiv: „După câteva zile de la arestarea inculpatului, nu mai rețin exact, Șpan a venit la mine la birou și a început să îmi spună că i-a fost și greu dar și ușor să curețe orașul de rău și că a simțit o bucurie când a ieșit din Primărie, însă eu l-am întrerupt spunându-mi că nu mă interesează acțiunile pe care le întreprinde și că este strict problema lui. Șpan m-a întrebat că nu mă bucur că a scăpat orașul de rău. I-am comunicat că este punctul lui de vedere, iar pe mine nu mă interesează cum gândește și cum vede el problemele. Șpan mi-a spus că se consideră un erou al orașului” a mai precizat Flaviu Leșe. 

 

Cătălin Cherecheș, prin avocatul Alexandru Rîșniță, a cerut judecătoarei Nora Boiciuc să fie suplimentată lista de martori propuși pentru audiere, în faza de judecată a dosarului. Astfel, acesta a depus la dosar numele a alte 19 persoane: taximetriști și șoferi, secretare, sponsori ai clubului de fotbal și un fost director de filială SRI. Vorbim de Mircea Miclea, fostul director al Direcției Județene de Informații a SRI Hunedoara, despre care, inculpatul susține că are cunoștințe cu privire la un împrumut în valoare de 100.000 lei, în perioada martie-aprilie 2016. Totodată, Mircea Miclea a fost desemnat în trecut să coordoneze activitatea jurnaliștilor dintr-un trust preluat de Cătălin Cherecheș. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *