Sex

Cuvintele de incurajare in relatia de cuplu

Una dintre modalitatile de exprimare a iubirii este folosirea acelor cuvinte care o cladesc. Solomon, un autor al literaturii ebraice antice, scria: “In puterea limbii este viata si moartea”. Multe cupluri n-au aflat niciodata ce putere extraordinara poate avea incurajarea prin cuvinte a celuilalt.

Prin complimente sau cuvinte de incurajare iubirea se comunica extrem de puternic. Ele se exprima cel mai bine prin declaratii simple, directe, cum ar fi:
–    Ce bine iti sta cu costumul asta!
–    Parca niciodata nu ti-a venit atat de bine rochia asta. Uau!
–    Cred ca nimeni nu gateste mai bine cartofii decat tine. Imi plac la nebunie cartofii astia.
–    Sunt foarte recunoscator ca ai spalat tu vasele aseara.
–    Apreciez faptul ca ai dus tu gunoiul…
Oare ce s-ar intampla ca climatul afectiv dintr-o casnicie daca sotul si sotia ar auzi asemenea fraze cat se poate de des?

Nu sugeram aici sa se ajunga la linguseli pentru a-l determina pe partener sa faca ceea ce doreste. Telul iubirii nu este sa obtii ceea ce doresti, ci sa faci ceva spre binele celui pe care il iubesti. Realitatea este ca, atunci cand suntem aprobati, suntem mult mai motivati sa reactionam pozitiv si, deci, sa facem ceea ce ar dori partenerul.

Cuvantul “incurajare” inseamna “a inspira curaj”. Cu totii avem zone in care ne simtim nesiguri. Ne lipseste curajul, si aceasta lipsa a curajului ne impiedica sa ducem la bun sfarsit anumite lucruri pe care am dori sa le facem. Potentialul latent din zonele de nesiguranta ale partenerului asteapta permanent vorbele Dvs. de incurajare.

S-ar putea ca partenerul tau sa fi dat la iveala un potential dintr-o anumita zona a vietii sale. Poate ca acest potential inca mai asteapta cuvintele tale de incurajare. Poate ca ea trebuie sa porneasca pe un anumit drum spre a-si dezvolta acest potential. Poate ca el trebuie sa cunoasca niste oameni care au reusit in domeniul respectiv si care sa-l sfatuiasca in privinta urmatorului pas ce trebuie facut. Cuvintele tale s-ar putea sa-i fi dat partenerului curajul necesar pentru a face primul pas.

Partenerul nu trebuie fortat sa faca ceea ce vrei tu, ci incurajat sa-si dezvolte o preocupare pe care o are deja. De exemplu, unii soti isi forteaza sotiile sa slabeasca. Dar pentru sotie ceea ce spune el pare o condamnare. Numai atunci cand persoana vrea sa slabeasca o poti incuraja. Pana cand nu are aceasta dorinta, cuvintele tale nu vor avea decat o valoare de predica. Asemenea vorbe rareori incurajeaza.

Incurajarea presupune empatie si o abordare a lumii din perspectiva partenerului. Trebuie sa invatam mai intai ce este important pentru partener. Numai atunci il putem incuraja. Prin incurajari verbale incercam sa comunicam ceva de genul: “Stiu. Imi pasa. Sunt alaturi de tine. Cum te-as putea ajuta?” Incercam sa aratam ca intr-adevar credem in persoana respectiva si in capacitatile ei. Ii acordam incredere si o apreciem.

Cei mai multi dintre noi avem un potential mult mai mare decat ceea ce vom dezvolta din el vreodata. Adesea, ceea ce ne tine pe loc este lipsa de curaj. Un sot iubitor poate furniza acest catalizator atat de important. Evident, cuvintele de incurajare pot fi uneori greu de exprimat. Ele s-ar putea sa nu apartina limbajului tau principal. S-ar putea sa insemne un mare efort pentru tine sa inveti acest al doilea limbaj, mai ales daca ai obiceiul sa critici si sa faci comentarii rauvoitoare. Dar va asigur ca merita efortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *