Din oras

Cutia cu carti a ajuns in piata Unirii. Clujenii nu s-au prea inghesuit

De astazi, cine are de asteptat in Piata Unirii la orele pranzului poate sa aleaga o carte pe care sa o rasfoiasca in voie pe bancile din apropiere, dupa care o va pune la loc. Cutia galbena cu volume donate de studentii de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) a tronat cateva ore in mijlocul pietei, insa oamenii au fost cam reticenti si nu s-au bulucit la lectura. 

O cutie cu carti si doi studenti. Asta a fost noutatea de astazi din Piata Unirii, insa nu a facut prea mare senzatie, in noianul de “oferte” cu care sunt atacati clujenii in zona centrala de cand a dat soarele.

Chiar in jurul cutiei se invarteau doi indivizi dubiosi care incercau sa vanda carti din niste genti mari.

Vizavi de primarie un altul statea cu o pancarta de gat, uluind pensionarii din autobuze cu textul scris pe ea: “Boc – Ai distrus tara, ai mainile patate cu sangele romanilor care sau sinucis”. (sic!)

Pe Eroilor doua femei pioase vegheau langa doua panouri cu pliante sub egida “Ce ne invata in realitate Biblia”, la cativa metri de cortul in care se promova Casa Regala  a Romaniei.

Imediat dupa colt, in Piata Unirii, un individ bine imbracat cerea umil bani de la trecatori, un tanar canta la vioara pe Eroilor si mormane parfumate de flori se vand la fiecare colt. 

In tot acest tumult, actiunea studentilor s-a desfasurat linistit si fara impact zdrobitor. Cutia galbena adapostea carti de toate felurile: o Antologie SF, o Gramatica practica a limbii romane, “Influenta vremii asupra productiei de miere”, “O mie si una de nopti”, “Vrajitorul din Oz”, “Iubita regelui Navarrei”, “Pasarea Spin” sau “Viata de toate zilele la Hollywood”.

De asemenea, se mai gasesc diverse volume de specialitate, precum si “O lume intreaga” de Radu Tudoran, “Operatiunea Haos”, de Paul Anderson, “De la pamant la Luna”, de Jules Verne, “Cum indemult Bucurestii petreceau”, de Mircea Constantinescu”. 

“Am facut o campanie in care studentii de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) au donat carti intr-o cutie din holul cladirii principale. S-au strans fix 101 carti si am venit sa le oferim celor din Piata Unirii sa le rasfoiasca in timp ce stau pe banci”, povesteste Marius Andrei, boboc la FSPAC, membru al Clubului studentesc ComunitAP, si initiator al proiectului “Cutia cu carti”. 

Pe langa volumele stranse de la colegii lor, cei doi studenti care au “pazit” astazi cartile in Piata Unirii au mai primit inca doua. 

“A venit o doamna care ne-a intrebat ce e cu cartile din cutie, apoi a spus sa o asteptam ca merge pana acasa si aduce ceva, dupa care a aparut cu doua volume de Jules Verne pe care le-a daruit campaniei”, a povestit Marius. 

Clujenii care strabat piata se uita mirati la cutie, unii se apropie, altii intreaba ce se intampla, dar se codesc sa ia o carte si sa se aseze pe banca sa citeasca. Nici cei care se “soreau” pe banci nu pareau prea interesati. Totusi, atunci cand studentii le-au prezentat proiectul si le-au dat sa aleaga carti, multi au acceptat sa le rasfoiasca, cu zambete incantate, curiozitate si felicitari. 

“E foarte frumos ce faceti, nu am mai vazut asa ceva, felicitari!”, le-a spus o doamna intre doua varste imbracata in negru. 

Cu toate acestea, baietii nu s-au descurajat. 

“E adevarat ca reactiile din prima zi nu au fost cum ma asteptam. Am vazut asa ceva in multe orase din strainatate. Acolo, daca duci o cutie cu carti intr-o piata imediat se umple de oameni care le iau sa le citeasca. Vom veni si noi in fiecare zi, incercam metode noi de abordare a oamenilor, mutam cutia, o sa facem cumva in asa incat acest obicei sa prinda si la Cluj. Visul nostru e sa putem lasa cutia singura in piata, iar oamenii sa citeasca din carti si apoi sa le puna inapoi”, a marturisit Marius Andrei. 

Cartile de imprumut din cutia studentilor vor fi disponibile in Piata Unirii cateva ore in fiecare zi , timp de aproximativ doua saptamani. Studentii si-au propus sa li se adreseze  clujenilor care nici nu mai stiu cum arata o carte adevarata, pierduti in activitatile zilnice sau care au inlocuit lectura din cartea tiparita cu cea de pe Internet.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *