In vizor

Criza gunoaielor ajunge in instanta: Primaria Baciu da in judecata Consiliul Judetean Cluj pentru costurile de transport a deseurilor in alte judete

Primarul comunei Baciu, Florin Muresan, s-a consultat cu avocati si intentioneaza sa dea in judecata Consiliul Judetean Cluj, pentru a recupera prejudiciul creat de costurile de transport a gunoaielor menajere la rampe din alte judete. Cei 15.000 de consumatori din comuna produc, lunar, aproape 300 de tone de gunoi, iar de sambata, societatea de salubritate Comunal Eco nu mai poate depozita deseurile la rampa din Sibiu. Edilul comunei va cere in instanta prejudicii din partea CJ Cluj, institutie responsabila de construirea rampei ecologice din Feleacu.

Primarul din Baciu este hotarat sa isi gaseasca dreptatea in instanta, in criza gunoaielor, si cere Consiliului Judetean Cluj sa plateasca costurile suplimentare de transport a deseurilor menajere. Comuna este in acest moment in impas si nu mai are unde sa transporte deseurile menajere, dupa ce, de sambata, acestea nu mai pot fi depozitate la rampa din Sibiu.

“Reiau tot traseul si incerc sa gasesc o groapa de depozitare, la Oradea, la Alesd, sa vedem unde ne lasa. Oamenii platesc, firma de salubritate isi face treaba. Unde sa mai duc gunoaiele?”, se intreaba, cu disperare, edilul Florin Muresan.

Locuitorii din Baciu platesc 6,5 lei pe luna pentru ridicarea gunoaielor, in timp ce persoanele juridice au un pret de 25 de lei. Marea problema este ca aceste preturi nu mai pot fi mentinute si trebuie majorate. Mai mult, societatea de salubritate Comunal Eco SRL mai are contract doar pana luna viitoare cu Primaria si nu doreste sa il prelungeasca, iar nicio alta firma nu doreste sa preia serviciile.

“Transportul deseurilor in alt judet costa foarte mult, iar diferenta de pret va trebui sa o platim de la bugetul local. Nu este corect sa incarc cetateanul cu costuri suplimentare.  Primaria a facut, luna trecuta, o cerere de oferta pentru a gasi o alta societate de salubritate, insa nu s-a prezentat niciun doritor. Efectiv, nu mai stiu ce sa ma fac cu deseurile menajere. Pana la urma, aceste repercusiuni vin tot asupra Primariei, nu asupra firmei de salubritate”, spune primarul.

Comuna Baciu are 15.000 de locuitori, iar in fiecare luna acestia produc 288 de tone de deseuri menajere.

“Am facut un calcul impreuna cu firma de salubritate si am ajuns la un pret de 17 lei de persoana, pentru a putea acoperi costurile de transfer. Vreau sa dau in judecata Consiliul Judetean. Aceasta institutie este responsabila de ceea ce se intampla si trebuie sa plateasca costurile suplimentare de transport, din judetul Cluj in alte judete unde ducem deseurile. Trebuie sa recuperam prejudiciul creat”, puncteaza Florin Muresan.

Primaria Baciu a fost tinta mai multor controale si amenzi din partea Garzii de Mediu, pentru gunoaie neridicate sau depozitarea lor in gropi neautorizate

“Am probleme foarte mari, mai ales in zona urbana a comunei. Avem reclamatii de la cetateni. Sunt focare de infectie, sobolani”, spune edilul.

Groapa ecologica din Feleacu, construita de Consiliul Judetean Cluj, va fi gata in 2017, in cel mai optimist termen. Pana atunci, fiecare primarie este nevoita sa se descurce si sa gaseasca solutii de depozitare a gunoaielor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *