In vizor

Criza deșeurilor din Cluj: o bombă cu efect întârziat ce se poate transforma într-o criză socială

Rosalul a pierdut sectorul de salubritate stradală, după intrarea pe piața din Cluj-Napoca a firmei Supercom. Însă, după informațiile apărute în spațiul public, Rosalul pare să fi ieşit din cărţi și pe secțiunea colectării deșeurilor menajere (licitaţia nu a desemnat un câştigător, dar firma clujeană a fost eliminată din competiţie).

Situația deșeurilor din Cluj se poate transforma într-o adevărată criză a gunoaielor. Mai grav este că aceste modificări pot genera și o criză socială pentru care autoritățile nu sunt pregătite.

Din nefericire, reașezările pe piața deșeurilor din Cluj – pierderea sectoarelor de activitate de către Rosal și intrarea unui nou actor pe acest segment, firma Supercom din București – poate genera în viitorul apropiat o adevărată criză socială în contextul în care angajații firmei de salubritate Rosal Grup Cluj – în bună măsură locuitori din zona Pata Rât – riscă să intre în șomaj ori să se trezească fără locuri de muncă în urma unei restructurări la nivelul Rosal în contextul pierderii atribuțiilor privind salubritatea și colectarea deșeurilor menajere. 

Cu adevărat îngrijorătoare pare a fi pierderea de către Rosal a segmentului de deșeuri menajere. 

După ce autoritățile au anunțat în toamna anului trecut că licitația pentru Lotul I a fost adjudecată de SC Supercom SA pentru contractul de salubrizare stradală și deszăpezire, Rosal Grup va fi nevoit să predea fostele sectoare de activitate către firma Supercom.  

CITEȘTE ȘI: Rosal, aruncată la groapa de gunoi a istoriei. Supercom, firma ”Lordului gunoaielor”, se va ocupa de salubrizare și deszăpezire

După 6 ani, Supercom intră în Cluj-Napoca

Supercom este deținută de Lordul Gunoaielor, Ilie Ciuclea, fost prim-vicepreședinte al UNPR București și ex-senator PSD în perioada 2004-2008. Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia. 

În 2019, compania Supercom a avut o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei și 1.907 angajați. Ciuclea este administratorul și acționarul majoritar al firmei. Ciuclea este principalul acționar, dar firma este una de familie, mai multe rude ale acestuia deținând acțiuni în cadrul companiei.

Supercom a câștigat în ultimii 10 ani 329.344.337,00 bani publici din contractele derulate cu diverse primării și instituții ale statului. 

În prezent activitatea de salubrizare stradală și deszăpezire a Municipiului Cluj-Napoca – sector I este desfășurată de Rosal, în baza unui acord-cadru din 2018.

Firma Supercom a fost declarată câștigătoarea procedurii de licitație, cu o valoare a acordului cadru de 74.455.100 lei. 

Licitația a fost contestată de ceilalți participanți, Brantner și Rosal, dar în data de 28.10.2020 Curtea de Apel a respins plângerile prin sentință definitivă.  

Când își va organiza Supercom punctele de lucru în Cluj și ce rămâne după Rosal?

Angajații firmei Rosal Grup care activează la nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt tot mai îngrijorați în privința unei potențiale concedieri colective. 

Trimiterea în șomaj ori desfacerea contractului de muncă pare să fie tot mai aproape, iar lunile februarie-martie sunt hotărâtoare în acest sens, potrivit surselor Ziar de Cluj

Deși Supercom a câștigat licitația organizată de municipiul Cluj-Napoca – pentru servicii de salubrizare și deszăpezire pe Lotul I, un contract pe cinci ani cu o valoare de 74.455.100 lei, firma deținută de Lordul Gunoaielor, Ilie Ciucle, fost prim-vicepreședinte al UNPR București și ex-senator PSD în perioada 2004-2008 –  până acum nu s-a remarcat prin activitate și dotări la nivelul municipiului Cluj-Napoca, chiar dacă va intra „în pâine” din martie 2021. 

Întrebarea este dacă Rosal Grup mai poate recupera din zonele pierdute la nivelul municipiului, prin obținerea unor alte zone de activitate în zona comunelor din județul Cluj?

În noiembrie 2020, Consiliul Județean Cluj anunța finalizarea prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj licitația publică având drept scop delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, pe Loturilor 2 și 3. Aceste loturi cuprind municipiile Turda, Câmpia-Turzii și Dej precum și 32 de comune situate în proximitatea acestora. 

Astfel, în urma derulării procedurii de evaluare a ofertelor depuse pe cele două loturi, au fost declarate câștigătoare propunerile înaintate de S.C. Supercom SA, respectiv 139.563.089,07 lei pentru Lotul 2 și 134.004.396,78 lei pentru Lotul 3.

CITEȘTE ȘI: Supercom intră în forță în județul Cluj. După Cluj-Napoca, va ridica deșeurile și din Turda, Câmpia Turzii, Dej și 31 de comune

Situația nu este doar bizară, ci de-a dreptul îngrijorătoare. 

În vreme ce Supercom câștigă contract după contract în județul Cluj, Rosal Grup a pierdut atât salubrizarea stradală, cât și colectarea deșeurilor menajere.

De bună seamă, aceste aspecte se pot concretiza într-o criză socială: în cea mai mare parte, angajații Rosal sunt locuitori din zona Pata Rât, iar trimiterea în șomaj ori disponibilizarea a zeci ori sute de angajați va însemna o adevărată criză socială, după ce angajații și familiile acestora se vor trezi fără nici o sursă de venit. 

Trimiterea în șomaj ori concedierea persoanelor vulnerabile de la Pata Rât se poate transforma într-o criză socială cât se poate de reală căreia Clujul va trebui să-i găsească anumite soluții.

Marea majoritate a persoanelor angajate, cu excepția șoferilor și a tehnicienilor, sunt de etnie romă și își au domiciliul în Pata Rât.

De ce Supercom, noua firmă care va deține monopolul pe piața deșeurilor din Cluj nu preia prin transfer angajații Rosal Cluj?

Ori, din contra, potrivit surselor Ziar de Cluj, Supercom a solicitat Primăriei Cluj-Napoca punerea la dispoziție a persoanelor asistate social. 

Este aceasta o procedură fair-play?

Chiar dacă unii dintre asistații social sunt obligați să presteze servicii publice în folosul comunității, aceasta nu înseamnă că aceștia pot fi puși la dispoziția unei companii. 

În urma licitației câștigate de Supercom, firma bucureșteană și-a asumat contractual dotarea cu utilaje, cu echipamente și personal, crearea de noi puncte de lucru la nivelul Clujului. 

Altfel, prin angajarea persoanelor asistate social, clujenii vor fi cei care vor plăti dublu activitatea acestora: o dată, plata ajutorului social din bani publici, plus banii pe care-i vor încasa în calitate de angajați ai firmei de salubritate, plătită din aceeași bani publici. 

Va reuși Rosal să recupereze din teritoriul de activitate pierdut, obținând noi contracte la nivelul județului Cluj?

Pe de altă parte, ce rămâne în urma grupului Rosal?

Cel puțin decoamdată, noua firmă din București, Supercom, care trebuie să preia activitatea cât de curând nu a venit nici cu utilaje, nici cu personal pentru a-și respecta atribuțiile contractuale. 

Ne putem trezi cu o criză a gunoaielor la Cluj?

Cum va proceda Supercom în Cluj? Va subcontracta serviciile Rosal ori nu? 

În condițiile în care prețul solicitat de Rosal pentru serviciile de salubritate și sector menajer a fost considerabil mai mare decât prețul înaintat de Supercom sau firmele rămase în cursa pentru contractul de colectare gunoi menajer, va reuși firma din Capitală să treacă la treabă pe fostele sectoare ale Rosal, apelând la serviciile acestora din urmă?

Ziar de Cluj a luat legătura cu reprezentanții SC Rosal Grup SA Sucursala Cluj. 

Astfel, de la Departamentul Resurse Umane am fost redirecționați către Directorul executiv, respectiv către Directorul Sucursalei. 

În urma solicitărilor pentru un punct de vedere oficial în acest sens, directorul sucursalei a declarat că va reveni cu o poziție pe acest subiect, probabil, în urma consultărilor cu reprezentanții Rosal Grup SA București.

De altfel, în cazul unei potențiale disponibilizări colective ori trimiteri în șomaj a personalului angajat de către Rosal Grup Cluj – în mare parte persoane vulnerabile din zona Pata Rât – Ziar de Cluj solicită și o poziție oficială din partea autorităților, a Primăriei Cluj-Napoca și a Primarului Emil Boc. 

 

 

 

 

sursa foto: rosalgrup/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *