In vizor

Costuri de 13 milioane de euro pentru noul Park&Ride de lângă Aeroport, din banii clujenilor. Bonus: un Centru de Expoziţii

Noul Park&Ride pentru care Consiliul Județean Cluj a reușit să lanseze recent licitația pentru realizarea parcării și care va reprezenta unul dintre principalele obiective ale administrației județene va presupune costuri de cca 13 milioane de euro, conform aprecierii președintelui CJ Cluj, Alin Tișe. 

Acest proiect figurează și în programul politic propus de Tișe pentru un nou mandat la șefia insituției: 

Park&Ride „se va realiza pe 12 ha, în proximitatea Aeroportului Cluj și va asigura peste 1000 de locuri de parcare și un Centru de Expoziții, Târguri și Congrese, care va fi cel mai mare centru de acest fel din țară”, se arată în programul electoral al lui Alin Tișe. 

De fapt, proiectul nu este unul deloc nou. Asemenea lui Emil Boc, și Alin Tișe a reușit să propună această investiție abia în cadrul acestei campanii electorale, după ani și ani în care obiectivul a fost neglijat. 

CITEȘTE ȘI: Să fie campanie electorală mai des! După patru ani de promisiuni, Tișe lansează licitația pentru proiectul park and ride de lângă aeroport

Cel puțin acum, potrivit ultimului anunț făcut de președintele Consiliului Județean Alin Tișe, se cunosc costurile acestei investiții: cca 13 milioane de euro. Din bugetul Consiliului Județean Cluj, adică din banii contribuabililor clujeni.

Despre beneficiile proiectului Park&Ride: 

„Park&Ride-ul este important în prima fază pentru că, prin amplasarea sa pe direcția Dej – Cluj-Napoca, va rezulta o scădere a presiunii pe locurile de parcare din municipiu și o reducere a poluării generate de traficul rutier”, a declarat  Alin Tișe la un post de radio local.

Valoarea acestui proiect este de aproximativ 13 milioane de euro, iar potrivit informațiilor disponibile până în prezent, suma va fi suportată din bugetul public al Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe a vorbit și despre mutarea sediului Serviciului de Permise și Înmatriculări într-un spațiu nou.

„Totodată, vom încerca să ajutăm și Prefectura județului Cluj să mute serviciul de permise și înmatriculări în această clădire nouă pe care noi o vom face. Vom acorda în comodat un spațiu suficient, astfel încât serviciul de permise și înmatriculări să poată face performanță.

Acesta funcționează acum într-un spațiu deja impropriu și prea mic. Noul spațiu va fi generos și având parcarea existentă vom putea ajuta Prefectura să se mute, cheltuiala fiind în totalitate a Consiliului Județean”, a precizat Alin Tișe.

Preşedintele CJ Cluj a afirmat că proiectul avansează, au fost făcute studiile, iar Primăria Cluj-Napoca va emite autorizația de construire, după care va fi lansată licitația de execuție.

Termenul de realizare va fi de maximum doi ani, cu tot cu Centrul de Expoziții, Târguri și spațiu de Congrese, unde se încearcă găsirea unui partener privat.

„În principal, ne interesează ca în prima etapă să asigurăm cele 1.000 de locuri de parcare cât mai repede, pentru ca municipiul Cluj-Napoca să-și poată regândi traficul. Este o necesitate pentru oraș și pentru descongestionarea traficului”, a explicat Alin Tişe.

Tișe a mai adăugat că Park&Ride înseamnă mult mai mult decât o parcare.

„Pe lângă aceste locuri, va mai avea stație pentru mijloacele de transport în comun. De asemenea, va avea stație de reîncărcare a mașinilor electrice, stație de biciclete sau clădiri adminstrative care deservesc aceste modalități de deplasare. Este un complex multifuncțional, care va oferi oamenilor ce intră în municipiul Cluj-Napoca soluții alternative de deplasare în oraș”, a explicat Alin Tișe. 

În privința fondurilor din care va fi realizată investiția, Alin Tișe a declarat:

„Strict în acest moment, avem în vedere doar bugetul Consiliului Județean, bugetul multianual, este o gândire a noastră pe doi ani, cu buget din realizările Consiliului Județean, încă nu am găsit o axă de finanțare care să poată să finanțeze și această investiție, tocmai de aceea am gândit-o din bugetul propriu”, a apreciat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Din păcate, costurile sunt considerabile, iar dacă clujenii vor fi cei care vor plăti și această investiție, atunci modul în care reușește administrația liberală să contracteze fonduri europene nu va reprezenta decât o simplă reclamă, bună pentru campania electorală.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *