Din oras

Cosarii aduc doar noroc, nu si bani

Firmele de coserit nu se dovedesc a fi afaceri profitabile la Cluj. Asta in ciuda faptului ca autoritatile recomanda verificarea si curatarea cosurilor de fum “de cel putin doua ori pe an – neaparat o data inaintea inceperii sezonului rece – si exclusiv prin intermediul firmelor de coserit sau persoanelor autorizate in acest sens”.

Amenda pentru “neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora” poate ajunge, potrivit legii, pana la 1.000 de lei. Statisticile sumbre – anul trecut aproape jumatate din incendiile si intoxicatiile din Romania s-au datorat cosurilor de fum infundate sau neizolate – le deschid si mai mult usile cosarilor cu noroc.

„Circa 4.200 de incendii la locuinte, soldate cu pagube materiale si chiar pierderi de vieti omenesti, s-au produs in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie. Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauza exploatarea cosurilor de fum neizolate corespunzator fata de elemente combustibile, neetansate sau necuratate, precum si improvizatiile la mijloacele de incalzire si instalatiile electrice. Necuratarea cosurilor de fum si a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventa a producerii intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon”, arata statisticile.

Cu toate acestea multe societati din Cluj care presteaza astfel de servicii inregistreaza pierderi.

Claurom Import Export activeaza in domeniul igienizarii cosurilor de fum de peste 15 ani. Societatea detinuta de Felicia Pop are peste 10 angajati. In 2012 a avut o cifra de afaceri de 170.000 de lei si o pierdere de aproape 40.000 de lei.

Mibo Vent, infiintata doar in urma cu doi ani, are in oferta si servicii de curatare a hornurilor. Cu doi angajati si o cifra de afaceri de 28.000 de lei, societatea a inregistrat o pierdere de 15.000 de lei in 2012.

Tot in 2012 s-a infiintat si societatea Pentru Caminul Tau, care cu zero cifra de afaceri a inregistrat in acelasi an o pierdere de aproape 5.000 de lei.

Firma Constructii Structuri, infiintata in 2007, a inregistrat si ea pierderi in 2012 in valoare de 93.000 de lei, cu 4.000 de lei mai mare decat cifra de afaceri.

Si societatea Strict Prest ofera servicii de curatat hornuri, dar activitatea principala vizeaza colectarea deseurilor, probabil asa se explica si faptul ca anul trecut a inregistrat un profit de 500.000 de lei.

Foto: monitoruldemedias.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *