Din oras

Cooperativa Munca în Zadar de la Garda de Mediu Cluj: ”Încă nu se cunoaște cu certitudine sursa mirosului pestilențial”. ADI a găsit sursa la CMID

Contactat de Cluj24, comisarul Lucian Stanca de la Garda de Mediu Cluj a declarat:

”Suntem la Centrul Integrat al Managementului Deșeurilor (CMID) de la Pata Rât de azi dimineață și încercăm să determinăm sursa mirosului. La prima vedere se pare că nu de aici provine mirosul. Gunoiul fermentat are un miros mai înțepător, mai acid, în timp ce în oraș se simte mai mult un iz de canal.

La început am crezut că ar fi vorba de temperatura ridicată și de faptul că și-a schimbat vântul direcția, dinspre est spre vest, însă, așa după cum vă spuneam, mirosurile diferă.

Cei care gestionează CMID au un laborator mobil cu care monitorizează concentrația de hidrogen sulfurat din aer. Acesta a fost trimis prin oraș pentru a compara ceea ce se degajă de la groapa de gunoi cu ceea ce există în oraș. Vom reveni când vom avea informații mai exacte”.

Iată și punctul de vedere al celor de la A.D.I EcoMetropolitan Cluj:

„În urma controlului efectuat în teren de către inspectori A.D.I. EcoMetropolitan Cluj, alături de reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Cluj, precum și reprezentanți ai Poliției locale a municipiului Cluj-Napoca, din data de
marți, 29.08.2023, au fost identificate următoarele situații, care, pe fondul temperaturilor ridicate, au determinat degajarea mirosului neplăcut în municipiul Cluj-Napoca și anume:

– Efectuarea operațiunilor de nivelare a deșeurilor din cadrul depozitului ecologic Cluj;
– Acumularea de stocuri de deșeuri reziduale care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Cluj.

A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj face verificări chiar și acum, în prezența autorităților responsabile și a specialiștilor externi și va monitoriza permanent Operatorul.”

CITEȘTE ȘI:

Nici CMID nu s-au prefăcut că au realizat, nici haznaua nu le miroase

Vă rugăm să citiți atent materialul de mai sus. Că ADI Ecometropolitan și restul slugilor de mediu din Cluj dau ca sursă a putorii CMID, dându-i posiblilitatea lui Boc să se spele pe mâini de mizeria făcută de Pantelică de la ”Readepică” din 2019 încoace, de când tot mută pe șestache gunoi nesortat de la Muntele de Goz de la Pata Rât la CMID. Normal că pute la CMID ce a depozitat Pantelică sub înaltul patronaj al lui Boc și Tișe la CMID!

Zice, senin, Boc în ședința de Consiliul local de marți

”La Rampa de la Pata Rât nu este nicio problemă, deci Primăria  și RADP nu au nicio cauză în generarea mirosului.

Am verificat Stația de epurare, nu s-a identificat o sursă potențială.

Am discutat cu Garda de Mediu, APM; cu ADI Eco Metropolitan să vedem dacă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este o problemă. Operatorul de salubritate este Supercom.

După analizele pe care le avem, cu o probabil ridicată, cauza mirsoului este nerespectarea procedurilor la CMID de către Supercom. Din analiza mea, acesta este informația. Controlul care se desfășoară nu s-a încheiat. Autoritățile statului își fac datoria”.

Și mai zice, cu tupeu, Boc care întotdeauna este mai presus de lege:

”Unele măsuri de remediere sunt în curs, cer să se intre imediat în legalitate. În acest oraș nimeni nu are imunitate în fața legii, nimeni nu este mai presus de lege, autoritățile trebuie să își facă datoria. Dacă cei de la Supercom și-au asumat un contract prin licitație, au obligația să îl implementeze legal, iar autoritățile să controleze și să aplice sancțiuni”.

N-au Boc și Pandelică bani de amenzile pe care ar fi trebuit să le încaseze de când au transformat CMID în groapa de gunoi a Clujului. Nu zic că Supercom ar fi niște îngerași, dar mi se zbârlește părul pe mână când citesc și aud declarații de rahat în plin miros de căcat!

”Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj s-a constituit în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităţilor pe raza de competenţă a unităţilor administrativ – teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional înființării, modernizării și/sau dezvoltării a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj este dl. Mînzat Marius-Dorel, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj. Organul executiv de conducere al Asociației este Consiliul Director format din Președintele Asociației, precum și încă patru membri numiți de Adunarea Generală a Asociației, respectiv primarul municipiului Cluj Napoca, dl. Emil Boc, primarul comunei Sandulesti, dl. Fargaciu Calin, primarul comunei Apahida,dl. Fati Grigore și primarul comunei Moldovenești, dl. Mărginean Ioan. De asemenea, Directorul Asociației este dl. Marius Balu, acesta fiind numit de Consiliul Director al Asociației”, se arată pe site-ul oficial al ADI Eco Metropoloitan.