Sex

Consultatii la terapeutii vietii sexuale

E stanjenitor sa spui oricui ca are nevoie de ajutor profesionist, daramite partenerului, cand “ajutorul”, pe deasupra, ar trebui sa fie din partea unui psihoterapeut sau sexolog. Abtine-te si nu mormai, dupa o sedinta de amor dezastruoasa, ca “ trebuie neaparat sa mergi la doctor”. Cel mai bine este sa porti o astfel de conversatie in afara dormitorului.

 

 

Asteapta pana cand sunteti amandoi calmi si apoi spune-i ca, desi il iubesti si iti place sa faci sex cu el, ar fi nevoie de cineva, un specialist, care sa va rezolve amandurora problema. Foloseste cuvinte precum “amandoi”, nu “tu”, cand vorbesti despre problema respective. Va parea ca faci sugestia de dragul mentinerii relatiei, si nu ca sa-l ataci.

 

 

Multi cred ca te duci la terapeut numai daca esti nebun, asa ca trebuie sa ai un argument gata pregatit: “Ne adresam cate unui specialist oricand avem o problema, de ce n-am face-o si acum?” Odata ce a fost de acord, specialistul trebuie ales cu grija. Daca partenerul refuza insa sa consulte pe cineva poti reconsidera relatia, ca si viata voastra sexuala. Daca nu vrea sa faca niste compromisuri in aceasta problema, atunci ce se va intampla cu problema in viitor?

 

 

Terapeutii vietii sexuale, mai putin cautati in Romania, estimeaza ca la fiecare 10 sedinte de amor ale unui cuplu, una sau doua sunt fantastice, cam cinci sunt mediocre si restul de trei sunt plicticoase sau dezastruoase. Nimeni nu face in realitate sex nemaipomenit tot timpul, si motivul e ca in pat nu sunteti doar voi doi, ci si fostii iubiti, amantii, mamele si tatii, surorile si fratii, mizerabilul ala de professor din clasa a zecea de liceu, ezhibitionistul care ti-a aratat “jucaria” cand tu aveai abia doi ani s.a.m.d. Cu alte cuvinte, cand ajungeti sa fiti impreuna, amandoi sunteti deja o compinatie personalizata de cateva evenimente semnificative grefate pe aprenta dvs. psihologica. Nu poti sa-ti transformi partenerul intr-o versiune sexuala sau emotionala a ta. Vor exista mereu diferente intre voi: atat in dormitor, cat si in afara lui.

 

 

In mare masura, modul in care ne raportam la partener depinde de parintii nostri. Psihologii cred ca cea mai mare parte a programarii noastre emotionale are loc cand suntem foarte tineri:

 

 

– 50 % intre 0 si 5 ani;
– 30 % intre 5 si 8 ani;
– 15 % intre 8 si 18 ani.

 

 

Asa ca la 18 ani suntem deja programati in proportie de 95 %, ceea ce ne lasa o independenta de doar 5 %. Nu e nevoie sa fiti inspaimantati. Particica asta infima poate da peste cap toata programarea – daca vrei.

 

 

Terapeutii vietii sexuale recomanda pentru partener:

5 moduri de a o ajuta sa depaseasca o perioada grea (n-are chef, nu poate termina, sex dureros):

1. Variaza cat mai mult felul de a face dragoste. Cu cat te straduiesti sa faci sexul mai erotic si mai palpitant, cu atat ea il va dori mai mult. Instruieste-te. Nu capeti experienta sexuala daca nu esti instruit in privinta sexului.

 

 

2. Renunta la negativitate. Daca o acuzi ca e “frigida”, se va inchide si mai mult in ea. Fa exact invers. Copleseste-o cu complemente (sexuale si de alta natura), sporeste-i cat poti respectul de sine, rasfat-o cu masaje (nesexuale), spune-i ca nu te deranjeaza sa stati imbratisati si atat, daca asta vrea. Daca te simti frustrat, masturbeaza-te.

 

 

3. Vorbeste cu ea. Abordeaza problema ca sic and ar fi a ta. Cu cat e mai deschisa cu tine, cu atat veti fi amandoi mai aprope de cauza.

 

 

4. Nu te simti atins personal. Nu inseamna ca nu esti “barbat” daca nu poti s-o satisfaci. Chiar daca pretinde ca nu esti grozav la pat, aptitudinile sexuale se pot invata.

 

 

5. Spune-i ca o iubesti. O femeie sigura ca e iubita lasa la o parte inhibitiile, se relaxeaza si are suficienta incredere ca sa-si satisfaca cele mai tainice dorinte.

 

 

Terapeutii vietii sexuale recomanda pentru partenera:

 

 

5 moduri de a-l ajuta sa treaca printr-o perioada grea (impotenta, nu poate termina, termina prea repede, nu are chef):

Nu reactiona exagerat. Daca are probleme in majoritatea timpului, trebuie sa mearga la un doctor, eventual la un sexolog. Dar daca e numai ceva ocazional, ce atata agitatie?

Poti avea orgasme prin sex oral si masturbare. Arata-i ca nu e neaparat necesar sa aiba erectie.

Fii intelegatoare, dar nu minti. Nu-i spune ca are penisul tare, cand nu-i asa, ca a fost fantastic cand n-a fost. Daca te preface ca nu exista nici o problema, va fi si mai rau.

Nu te simti atinsa personal. Faptul ca nu are erectii nu eo acuza directa la sexualitatea ta.

Discuta despre asta. Fa-l sa inteleaga foarte bine ca pricepi, ca nu il invinuiesti si ca esti pregatita sa actionati impreuna pentru a rezolva problema.

 

 

Secretul vietii sexuale fericite, plina de succes si de lunga durata – afirma specialistii – se bazeaza pe respect reciproc, intelegere, compromis si comunicare, mai ales comunicare.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *