Politica

”Constituționalistul” Emil Boc o dă prin Bobu: ”Când avem alegeri, țara e blocată. Nu se iau decizii. Prin comasarea alegerilor, scurtăm perioada de campanii electorale”

Pe final de mandat la Palatul Victoria și în plin scandal legat de banii din PNRR și pensiile speciale, liberalii au relansat în spațiul public tema comasării alegerilor. Fiind ei în picaj vizibil în sondaje, liderii PNL fac calcule pentru a-și conserva puterea și de a rămâne la guvernare și anul viitor, care se prevede a fi unul dezastruos pentru partidul condus de tandemul de plagiatori Nicolae Ciucă – Lucian Bode. Soldățel disciplinat (cam de pe când efectua stagiul militar la trupele de securitate-miliție), Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, se alătură verbal acestui demers complet anticonstituțional. El, ”Constituționalistul”, care a dovedit, de nenumărate ori, că e în afara materiei. Chiar și de data aceasta.

Dar să dăm drumul la muzicuța pusă la difuzor la una dintre emisiunile de chitanțier ale Maestrului, locuri în care-și face PR și publicitate mincinoasă pe banii noștri:

”Lucrurile stau în felul următor: știm bine cu toții că atunci când avem alegeri, țara este blocată, din punct de vedere administrativ. Nu se iau decizii, persoanele cu funcții importante în administrație centrală, dar și locală, ezită să-și mai asume proiecte importante, sau să le mai continue, așteptând rezultatul alegerilor. Avem un an important cu patru rânduri de alegeri, potrivit Constituției. O dată la 20 de ani le avem pe toate odată, fiindcă atunci se suprapun și cele prezidențiale peste cele parlamentare. Putem scurta circuitul acesta electoral? Pe de-o parte să-l facem cât mai transparent și eficient pentru cetățean, să poată participa, dar în același timp să ținem cont și de nevoia de dezvoltare și modernizare a țării. Putem face asta? Prima dată ne uităm constituțional – da, se poate. În al doilea rănd ne uităm politic. Avem acord politic? Încă nu. Putem să-l avem? Încă da.

Și atunci, eu spun, asumându-mi răspunderea, nu există impediment de natură constituțională pentru comasarea alegerilor. Este adevărat că trebuie modificate câteva legi în parlament pentru a comasa alegerile locale cu cele parlamentare și cu primul tur de la alegerile prezidențiale. Alegerile din iunie europarlamentare nu pot fi modificate pentru că sunt la nivel european, sunt bătute în cuie, însă se poate discuta ce facem în toamnă. Avem în septembrie locale, în noiembrie parlamentare și primul tur de la prezidențiale în decembrie, turul doi de la alegerile prezidențiale. Putem să stăm în acest calendar sau putem să ducem localele prin modificarea legii lângă parlamentare în decembrie, când putem avea alegeri locale, prezidențiale – turul 1 și alegeri parlamentare. Pentru a îndeplini exigența Curții Constituționale putem să le organizăm în două zile: 7 și 8 – sâmbătă și duminică; și în condițiile acestea se dă posibilitatea să comasezi alegerile. Dar procedura trebuie demarată foarte repede pentru că orice modificări ale legislației electorale trebuie să aibă loc cu cel puțin un an de zile înainte de alegeri”.

Prin urmare, să ne grăbiiiiiiiiiiiim, să distrugem rapid Legea Electorală în interesul PNL, să nu rămânem de căruța guvernării la anul! Dar, măi, Măiestrică, dacă tot vreți să modificați Legea Electorală, de ce nu introduceți voi acolo și reducerea numărului de șparlamentari, dar și (MAI ALES) alegerea primarilor în două tururi de scrutin? Așa cum cereai chiar mătăluță. Dar interesul poartă fesul, nu este așa? Și una spui prostoilor, alta simți și faci în realitate!

V-am mai explicat de ce, miza tentativei (deocamdată) de siluire a Legii, este comasarea localelor cu parlamentarele. Să tragă primarii partidului pentru partid, nu numai pentru interesul lor personal.

Dar, o scurtă revenire la subiect, nu strică.

  • Miza comasării localelor cu parlamentarele este în mod cert salvarea PNL de la un dezastru electoral și punerea partidului în poziția de a putea negocia puterea anul viitor cu PSD, în condițiile în care liberalii vor continuarea alianței cu social-democrații. Care PSD nu vedem de ce s-ar mobiliza pentru PNL pentru a modifica Legea Electorală… Din contră, cred că li se pare minunat cum se zbat ”colegii” liberali în propria capcană a populismului grețos și a actelor gratuite de impunitate ale mușchilor lui Klaus Iohannis. De ce nu vine Klaunul prezidențial să spună și acum: Ja napot kivanok, Peeeeee Seeeeeee Deeeeee?
  • Primul test electoral din 2024, pe un calendar nemodificat, sunt alegerile europarlamentare. Tradițional, cu excepția lui 2019 când la aceeași dată s-a organizat și referendumul pentru justiție, la alegerile europarlamentare prezența este extrem de scăzută. Dacă până acum acestea erau dominate de partidele mainstream, situația este oarecum diferită. Toate sondajele partidelor prevăd un scor spectaculos al AUR la europarlamentarele de anul viitor. Partidul lui George Simion ar bate la scor PNL, cu șanse reale de a fi al doilea partid după PSD care se menține în studiile sociologice pe primul loc. Populismul de autobază, cel sănătos al PDL, l-a preluat AUR. PNL n-a preluat decât falsele costume ”Armani” ale lui Lucian Bode, absenteismul lui Daniel Buda (și alții ca el) și batistuțele lui Rareș Bogdan
  • De aceea, o revenire a PNL nu poate fi înregistrată decât la alegerile locale. PNL are un atu în fața AUR, are mai mulți primari, care sunt motoarele partidului la alegeri. În aceste condiții, comasarea cu parlamentarele ar aduce PNL în avantaj. Cu primarii la turație maximă, liberalii ar putea să obțină un scor bun și la parlamentare, conservându-și avantajul electoral de la locale. Spre deosebire de PSD, liberalii au pierdut la ultimele runde de alegeri în jur de un milion de alegători între locale și parlamentare. De exemplu, la alegerile locale din 2020, PNL a obținut 2,6 milioane de voturi pentru primari, 2,5 milioane de voturi pentru consiliile locale și 2,2 milioane de voturi pentru consiliile județene. În schimb, la alegerile parlamentare din același an, PNL a obținut la Camera Deputaților 1,4 milioane de voturi, iar la Senat 1,5 milioane de voturi. Diferența, după cum v-am mai zis, este fix ”demobilizarea” primarilor care la parlamentare fac jocuri diferite de ale partidului. Mai ales cel din comune și orășele care știu că parlamentarul în Parlamentul României este binevenit, indiferent de la ce partid este, numai să știe că și primarul a contribuit.
  • În caz de comasare măcar a acestor alegeri, liberalii iau în calcul un ”blat” electoral pentru a scoate din joc candidați-surpriză ai USR sau AUR. Liberalii vor să să-și convingă partenerii de Coaliție să tragă pentru cel mai bine plasat dintre candidații pentru primărie, fie că este de la PNL, fie că este de la PSD. Primele discuții au început chiar cu Primăria Capitalei, fapt care a provocat demisia lui Ciprian Ciucu de la șefia organizației PNL București. Varianta, cu posibilitatea unor liste comune de candidați, este susținută și de lideri ai PSD consultați de libertatea.ro.

Numai că, caz tipic de GHINION, măi, Măestrică: O decizie a CCR spune că nu se pot comasa alegerile locale cu cele parlamentare. Iar Tu, Însuți Excelența Ta, ești cel care a fost pus la punct de această decizie a CCR!

Nicolae Ciucă nu este primul premier care vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. A încercat-o și Emil Boc în 2012 însă atunci Curtea Constituțională a spus că nu se poate.

Judecătorii CCR au decis că demersul de a comasa cele două tipuri de alegeri este unul neconstituțional. Judecătorii menționau că prelungirea mandateleor primarilor până la momentul în care parlamentarii își epuizau propriul mandat (diferență de aproximativ 3 luni) este contrară Constituției.

De asemenea aceștia argumentau că numărul mare de buletine de vot, mai exact 6, poate determina dificultăți în exercitarea dreptului de vot care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea acestui drept.

Cât privește motivația că se reduceau cheltuielile, Curtea Constituțională spunea că ”nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept”.

De asemenea, CCR a constatat că o comasare a alegerilor locale și parlamentare duce la încălcarea dreptului de a fi ales, în condițiile în care o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.

AICI POTAE FI CONSULTAT: textul integral al deciziei Curții Constituționale

Prin urmare, grăbiți-vă să vă trageți Legea peste interesele personale dacă aveți cu ce. Ce rușionos este să ajungi în halul în care a ajuns Emil Boc într-un singur deceniu! Ce frumos zâmbea el a PASTA DE DINȚI DEMOCRAȚIEI în 2012, cu ocazia Tentativei de Lovitură de Stat a USL și ce urât ne arată cariile morale acum!