condimente

Gradina cu mirodenii, aromata afacere din centrul Clujului

scris de / 14.02.2014 10:31 / 4 comentarii / 3445 vizualizari
Clujenii pot face ocolul Pamantului in 150 de condimente. Un tanar antreprenor din Cluj-Napoca a decis sa puna sare si piper in paleta de business-uri din oras si a deschis al doilea magazin cu mirodenii din tara.Cardamom, sofran, cumin, boia afumata, nucsoara, curcuma sau turmenic, toate stau... citeste mai departe

Consumul de sare, intre exces si deficit

scris de Ziar de Cluj / 09.12.2012 19:17 / 0 comentarii / 235 vizualizari
In prezent, sarea reprezinta unul dintre cele mai blamate condimente si, cu toate acestea, se regaseste in aproape toate produsele alimentare. Potrivit medicilor, consumata cu moderatie, sarea aduce o serie de beneficii organismului, mai ales daca este vorba despre cea iodata (iodul ajuta la buna... citeste mai departe

Arta condimentarii in alimentatie

scris de Ziar de Cluj / 09.12.2012 13:29 / 0 comentarii / 13 vizualizari
Arta condimentarii este foarte veche, datand, probabil, din cele mai vechi timpuri ale omenirii. Deoarece ea presupune un anumit rafinament, se crede ca a aparut in Evul Mediu, atunci cand, din cauza economiei precare, alimentatia mai saraca i-a determinat pe oameni sa “marcheze”... citeste mai departe

Chimionul ajuta la digestie

scris de Ziar de Cluj / 10.10.2012 21:02 / 0 comentarii / 331 vizualizari
Chimionul sau chimenul stimuleaza apetitul si are proprietati benefice pentru digestie si respiratie. Egiptenii nu numai ca isi condimentau mancarea cu el, dar il foloseau si in procesul de mumificare. Se foloseste cel mai bine presarat peste carne, in supe si in panificatie.   Povestea lui... citeste mai departe

Saramura, sosuri si condimente in dieta macrobiotica

scris de Ziar de Cluj / 03.10.2012 14:18 / 0 comentarii / 76 vizualizari
Dieta macrobiotica standard recomanda consumul frecvent de produse in saramura si de muraturi ca garnitura la diverse feluri principale de mancare, cu scopul de a stimula apetitul si de a imbunatati digestia. Unele dintre aceste produse se gasesc in magazinele cu mancare naturala, in timp ce altele... citeste mai departe

Ghimbirul stimuleaza digestia

scris de Ziar de Cluj / 24.09.2012 13:16 / 0 comentarii / 78 vizualizari
Folosit mult in bucataria asiatica, ghimbirul este un ingredient obisnuit in preparatele dulci si picante. Este util pentru tratarea tusei si a racelii, fiind o planta valoroasa in prevenirea raului de masina si raului matinal din timpul sarcinii. Ghimbirul proaspat , ras, cu lamaie si miere intr-... citeste mai departe

Condimente care inlocuiesc sarea

scris de Ziar de Cluj / 25.07.2012 21:40 / 0 comentarii / 1314 vizualizari
Sarea este o substanta foarte importanta in alimentatie, deoarece este principala sursa de sodiu, care garanteaza echilibrul dintre lichidele celulare si cele extracelulare, bogate in potasiu. Alimentele, mai ales legumele si zarzavaturile, contin deja cantitati remarcabile de sodiu, drept pentru... citeste mai departe

Mustarul

scris de Ziar de Cluj / 16.07.2012 13:36 / 0 comentarii / 119 vizualizari
Planta erbacee, mustarul face parte din familia Crucifere. Exista mai multe soiuri de mustar: alb, negru, mustar de camp, mustar salbatic sau mustarul de Serepta cu gust aromat.   Gustul picant al mustarului se datoreaza unui ulei esential – absent in semintele necoapte si in pulberea... citeste mai departe

Sosuri si asezonari

scris de Ziar de Cluj / 07.04.2012 09:20 / 0 comentarii / 17 vizualizari
Confera personalitate felurilor de mancare, dar maresc considerabil aportul caloric. Dau savoare mancarurilor oarecum insipide si o accentueaza pe cea a felurilor suculente. In cadrul unui regim de slabire, sosurile trebuie sa fie usoare, dar nu fade.     Daca, de dragul aventurii,... citeste mai departe

Terapia cu condimente si plante aromatice

scris de Ziar de Cluj / 22.02.2012 22:07 / 0 comentarii / 55 vizualizari
Condimentele si plantele aromatice se folosesc din cele mai vechi timpuri, insa tainicele lor puteri vindecatoare sunt inca putin cunoscute si utilizate chiar si acum, la inceput de secol XXI. In Extremul Orient nu exista medicamente naturale care sa nu aiba in compozitia lor si condimente, dat... citeste mai departe