Afacerea zilei

Compania de Apă Someș Cluj-Napoca, unul dintre cei mai mari angajatori din județ, a făcut profit de 2,2 milioane euro, anul trecut

Compania de Apă Someș, înființată în 1991, este una dintre cele mai profitabile societăți cu capital exclusiv de stat. Atât în ceea ce privește cifra de afaceri cât și profitul, compania a avut cifre foarte bine în ultimii ani. Cu un număr de 1951 de salariați, societatea este unul dintre cei mai mari angajatori din județ. Valori similare ale numărului de salariați au doar multinaţionalele din Cluj.

Anul trecut, Compania de Apă Someș a rulat o cifră de afaceri de 46,3 milioane euro, față de 39,8 milioane euro în 2018 și 37,7 milioane euro în 2017. Veniturile totale ale societății au fost în creștere continuă în ultimii 20 de ani. De exemplu, în anul 2000 valoarea cifrei de afaceri a fost de peste 9,7 milioane euro, iar în 2010 a ajuns la 25,7 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut de Compania de Apă Someș a fost de peste 2,2 milioane euro, mai mare cu 320 mii euro față de anul 2018. În urmă cu trei ani, a avut un câștig net de peste 1,6 milioane euro. 2015 și 2016 au fost cei mai buni ani pentru societatea de stat din punct de vedere al profitului. Astfel, în 2015, profitul net a fost de peste 5,9 milioane euro, iar în 2016 a fost de 4,7 milioane euro.

În ultimii cinci ani, Compania de Apă Someș a avut mereu peste 1900 de salariați. În anul 2000 avea 933 de salariați, iar în 2010 a ajuns la 1666 salariați.

Acționarul unic al Companiei de Apă Someș este Consiliul Județean Cluj. Din Consiliul de Administrație fac parte Marius Balu, Ignat Morar, Andreea Elisabeta Henter, Cristian Ioan Pop și Lucian Cristian Dan.

Compania de Apă Someș este unul dintre cei mai mari operatori regionali de alimentare cu apă și colectare-epurare ape uzate din România, care deservește aproape trei sferturi de milion de locuitori din 8 municipii şi oraşe şi un număr în continuă creștere de localități rurale (268 la finele anului 2019) din judeţele Cluj şi Sălaj.

“Suntem o companie modernă, puternică, competitivă la nivel european, sustenabilă economic şi viabilă financiar și permanent preocupată pentru a fi orientată către clienți, care îşi urmează cu mândrie tradiţia de mai bine de un secol de la înfiinţarea în 1892”, scrie pe site-ul companiei.

Compania s-a reorganizat în operator regional în 1 iulie 2006, când a preluat de la o zi la alta șapte noi municipii și orașe din județele Cluj și Sălaj. Atunci, patru dintre aceste localități aveau program zilnic de alimentare cu apă (între 5 și 12 ore pe zi) și pierderi pe rețele de 70% și chiar peste.

“A fost obiectivul declarat public al conducerii companiei ca, prin atragerea de investiții de modernizare și extindere, toți clienții să ajungă în cel mai scurt timp să beneficieze de servicii la aceleași standarde înalte. În circa un an, cele patru orașe aveau apă 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămâna”, mai scrie pe site-ul companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *