Eveniment

Comisie de urbanism mai suplă la judeţ. Se va cere modificarea legislației în aşa fel ca specialiștii din comisie să răspundă nominal și în instanță pentru deciziile luate

Comisia de urbanism a judeţului a fost micşorată de la 44 de membri, la 8 membri (plus 8 supleanți) propuși de instituții sau organizații de specialitate. Comisia e condusă de arhitectul șef și are secretariarul asigurat de Direcția de Urbanism. Modificarea a fost inițiată de preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, județului în ideea de a se lucra mai eficient.

Oricum deciziile comisiei sunt consultative şi nu ajung în Consiliul Județean însă ajută la fundamentare eliberării de avize și autorizații de construire.

Ca o noutate, președintele CJ Cluj a promis că va face o propunere de modificare a legislației în așa fel încât membrii comisiei de urbanism să răspundă pentru deciziile lor, arătând că nu e normal ca el să răspundă în instanță pentru o decizie luată pe seama dorințelor dintr-o comisie la care nici nu participă.

„Deși paradoxal acolo se consemenează punctel de vedere a celor din comisie, în intanță merg doar eu. Și răspund și câteodată și arhitectul șef. În general răspund doar eu pentru poziția exprimată de unii sau alții care se consemnează sau nu într-un act. Asta e legislația. Răspund și dacă nu particip și nu decid eu. Așa e legislația. Aici trebuie modificată legislația. O să fac propuneri Ministerului. Adică să fie chemată în instanță persoana care decide să îi respingă casa lui Cordiș (consilier judeţean – n. red.) de la Câmpia Turzii că nu aveți acopriș verde și l-ați făcut roșu și ați pierdut creditul de la bancă. Deși eu v-am dat răspunsul negativ că nu puteți construi casa pentru că nu aveți acoperiș verde, dumneavostră mă dați în judecată că ați pierdut creditul de la bancă iar eu trebuie să spun de ce nu v-am dat aviz. Pentru că cei care au spus că nu aveți casa verde nu semnează niciun act. Așa e legea. Dar părerile ei stau la baza fundamentării deciziei arhitectului șef și a președintelui. E o anomalie să îți asumi ceva ce poate nu vezi în asemenea formulă”, a spus Tișe.

Din noua Comisiei de Urbanism a Județului vor face parte:

  1. Ordinul Arhitecților din România – arh. Cornelia Trocaru (supleant arh. Alice Oprică)
  2. Registrul Urbaniștilor din România – arh. Radu Spânu (supleant arh. Mitrea Andrei)
  3. Universitatea Tehnică – Facultatea de Arhitectură și Urbanism – arh. Octav Olănescu (supleant arh. Vlad Sebastian Rusu)
  4. Universitatea Tehnică – Facultatea de Construcții – ing. Vasile Fărcaș (supleant ing. Nicolae Chira)
  5. Facultatea de Geografie: Titus Cristian Man (supleant Ciprian Moldovan)
  6. Arhitectul șef al județului l-a propus pe arh. Vlad Negru (supleant arh. Tologdy Laszlo)
  7. Asociația Peisagiștilor din România – peisagist Ana Horhath (supleant peisagist Păunița Boancă)
  8. Asociația Profesională a Urbaniștilor din România  – arh. Sabina Leopa (supleant arh. Loredana Teodora Bălălău)
  9. Institutul de Patrimoniu – se aşteaptă propunerile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *