In vizor

Comemorare la Poiana Horii. Parastas de un an dupa pilotul Adrian Iovan

Sambata, 17 ianuarie, la locul unde s-a prabusit avionul sanitar pilotat de Adrian Iovan, fosta sotie, designerul Romanita Iovan organizeaza o slujba religioasa de comemorare a acestuia. De asemenea, creatoarea de moda a anuntat pe Facebook si un mars de comemorare Aurelia Ion si Adrian Iovan la Bucuresti, in 20 ianuarie. La aproape un an de la tragicul eveniment autoritatile nu au finalizat ancheta prin care ar fi trebuit sa stabileasca imprejurarile si vinovatii. Nici in satele din zona nu s-a schimbat nimic: in Horea nu s-a reparat drumul care a ingreunat traseul salvatorilor, iar in Belis nu s-a construit statia SMURD care sa ofere resurse de in caz de nevoie. 

Parastasul va avea loc sambata, de la ora 13, pe munte, acolo unde a avut loc prabusirea in 20 ianuarie 2014. 

”Mergem in Apuseni. Acolo si numai acolo vom merge de fiecare data cand vom face parastas. Este hotararea noastra, a prietenilor si apropiatilor lui, pentru ca acolo s-a intamplat, acolo a fost neputinta noastra si a celor care erau in masura sa ii ajute. Imi doresc sa ii pastrez amintirea toata viata, iar prin această pomenire a lui, non-stop, putem spune că nu a murit”, a spus Romanita Iovan, citata de ziarulring.ro.

„Important este ca ne ducem să aprindem o lumanare acolo unde Adrian a avut cel mai greu moment din viata lui, cand i-a salvat pe toti pasagerii din avion. Cei care trebuiau sa ii gaseasca nu au fost in stare sa il salveze si pe el. Povestea e foarte lunga… Ne vom duce sa aprindem o lumanare in memoria lui, vom merge la cimitir, vom cobori in Horea, la caminul cultural si vom pastra traditia. El a facut acolo un act nemaipomenit ducand avionul la sol, el fiind cel care a murit”, a adaugat ea pentru sursa citata.

Manifestarea a mobilizat toata zona Apusenilor.

“Doamna Romanita Iovan organizeaza totul, ea a dispus sa se anunte duminica trecuta data in trei biserici din comuna, dupa slujba. Cred ca vor merge multi oameni, si la parastasul de anul trecut au fost”, a declarat Marin Nicola, primarul comunei Horea, pentru Ziar de Cluj. 

De asemenea, fosta sotie a pilotului care si-a pierdut viata in acest accident a anuntat pe Facebook  un “mars comemorativ in amintirea eroinei voluntar Aurelia Ion si a pilotului erou Adrian Iovan”.

“Marsul este desfasurat pe traseul Piata Charles de Gaulle, vis-a-vis de metrou Aviatorilor, incepand cu ora 14.30 ora de intalnire, pana la 15.00, dupa care se pleaca in mars tacut pe trotuar pe partea dreapta, spre Statuia Aviatorilor, pe Bulevardul Aviatorilor, pe un traseu stabilit de 15 minute si se ajunge in locul unde si anul trecut au fost depuse coroanele de flori si lumanarile, la acel frumos copac. Capat de traseu Statuia Aviatorilor”, se arata aici.

La ceremonia religioasa pe care designerul l-a organizat in 2014 la Poiana Horii au luat parte aproximativ 300 de persoane, a fost montata o cruce de lemn la locul accidentului, a avut loc o slujba urmata de o masa de pomana si s-au lansat lampioane in memoria victimelor accidentului aviatic. 

Despre lucrurile care s-au schimbat in anul care a trecut de la accident, primarul spune ca nu sunt prea multe. Nu s-a reparat nici macar Drumul lui Horea, asa cum autoritatile s-au laudat la acea vreme. Ar fi trebuit sa poarte numele lui Adrian Iovan. 

Acesta leaga localitatile Horea, Butesti, Giurcut si Zanzesti si a fost distrus in urma evenimentului din ianuarie 2014. Are 12 kilometri. 

„Dupa ce le va fi evaluata situatia, autoritatle din Horea vor primi sumele necesare pentru refacerea drumului, si va fi numit Drum comunal 204 (Drumul lui Iovan)”, scria ziarul Unirea la acea vreme. 

“Avem aprobare pentru 8 kilometri si, pana acum, am reusit sa finalizam doar proiectarea lui, speram sa putem incepe si reparatiile”, a precizat edilul din Horea. 

Vestea comemorarii de la Poiana Horii a ajuns si la ceilalti localnici din comuna Belis. 

“Cred ca se vor duce oamenii acolo, mai ales cei din Rasca si Marisel. Vom trimite o coroana si din partea primariei”, a precizat primarul Viorel Crainic. 

Nici aici nu s-au materializat demersurile incepute in urma cu un an, dupa producerea accidentului, de construire a unei baze SMURD la Belis.

“Avem proiectul tehnic in detaliu, suntem in stadiul in care cautam surse de finantare. Dupa ce se petrece un asemenea eveniment, dupa ce traiesti o drama ca asta si te trezesti intr-o pozitie atat de jenanta, ca nu ai cum sa te mobilizezi sa ajuti, ai un imbold puternic sa faci tot posibilul sa fii pregatit data viitoare. Baza asta ar putea actiona in toata zona Apusenilor. Bugetul din proiect ar fi de 1.200.000 de euro. Ar fi o constructie unica in tara. Saptamana viitoare ne intalnim la Consiliul Judetean Cluj, cu domnul Istvan Vakar, poate si cu doamna Adela Golea (medicul-sef al UPU-SMURD Cluj, n. r.), sa facem niste adrese catre Guvern, ne bazam pe fonduri de aici”, a precizat Crainic.

Dupa cum Ziar de Cluj a scris recent, ancheta in dosarul accidentului aviatic este departe de a fi finalizata, cu toate ca a trecut aproape un an de la tragedia in care pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion si-au pierdut viata.

„In continuarea cercetarilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, echipa de procurori a Sectiei parchetelor militare, desemnata cu efectuarea actelor de urmarire penala in cauza, a procedat, in perioada 27 octombrie – 7 noiembrie 2014, la audierea a 9 martori, reprezentând persoane din cadrul scolii Superioare de Aviatie Civila, angajati ai ROMATSA si ai Ministerului Transporturilor”, arata Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), intr-un comunicat de presa transmis agentiei Mediafax.

S-au cerut informatii cu privire la indatoririle de serviciu ale angajatilor care aveau atributii in operatiunile de cautare si salvare.

„In raport de datele rezultate din aceste activitati, va fi readaptat si planul de ancheta in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei”, a precizat PICCJ.

Initial cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni erau derulate de Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, dar si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara atunci ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru”.

In 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale in rem pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu.

In 17 februarie a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

“Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) arata ca un factor important care a dus la producerea accidentului din muntii Apuseni a fost reprezentat de conditiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului”, mai arata sursa citata.

Foto: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *