Sex

Combustibilii potentei sexuale

Visul nerostit al oricarui barbat este sa fie in permanenta capabil de performante sexuale de invidiat. O data cu inaintarea in varsta, pentru multi barbati insa visul devine din ce in ce mai greu de atins, mai ales daca si regimul de viata sau cel alimentar nu sunt printre cele mai echilibrate. O serie de “ingrediente” (alimente, hormoni, vitamine si diverse alte substante), aflate in “spatele cortinei” unei erectii, formeaza “combustibilul” care pune in functiune erectia penisului. Bine dozate, toate aceste ingrediente pot forma un adevarat “cocktail exploziv” care ii poate transforma pe barbati in adevarati campioni ai virilitatii si potentei sexuale.

 

 

Zaharul si tulburarile sexuale

Efectele nutritiei asupra dorintei sexuale (libido-ului) sunt extrem de importante. Studiile arata ca 30 % dintre hipoglicemicii de sex masculin si 45 % din femeile hipoglicemice prezinta tulburari sexuale. Aceleasi tulburari pot fi provocate si de un nivel prea scazut de histamine sau de factori de ordin psihologic, legati, la randul lor, de dezechilibre ale substantelor chimice din creier (“mesageri” care transmit informatiile intre neuroni), ca si in cazul depresivilor.

 

 

B6, C si hormonii tiroidei

Toate glandele endocrine si hormonii lor contribuie la potenta si la echilibrul sexual. Tiroida produce un hormon, tiroxina, care controleaza metabolismul. Atunci cand productia de tiroxina este insuficienta (cum se intampla in hipotiroidie), libido-ul scade. Secretia de tiroxina are ca punct de plecare tirozina, un aminoacid, si se produce sub influenta vitaminei B6, C si a colinei. Sexologii recomanda suplimente care contin colina, in cantitate de 1,5 g pe zi, si vitamina B6, 10-50 mg pe zi. Aceste elemente nutritive sunt indispensabile pentru buna functionare a tiroidei, iar absenta sau deficitul lor pot sta la originea tulburarilor sexuale. Dar tirozina prezinta si un alt interes pentru libido. Acest aminoacid este utilizat de creier pentru a fabrica neurotransmitatori, dopamina si noradrenalina, implicate in apetitul sexual.

 

 

Noradrenalina, modorul dorintei

Domamina faciliteaza mobilizarea functiilor mentale, excitatia, spiritul de initiativa, placerea. Noradrenalina este neurotransmitatorul cel mai important pentru sexualitate, motorul dorintei. Persoanele care au noradrenalina scazuta nu au apetit sexual. L-dopa (levodopa) poate, de asemenea, stimula sinteza de dopamina si noradrenalina, si deci, cresterea libido-ului. Se recomanda ca administrarea  de L-dopa sa se faca numai sub supravegherea medicala (atentie la precautiile de folosire).

 

 

Yohimbina, un afrodiziac de renume

Yohimbina este considerate un afrodiziac puternic. Intr-un studiu controlat, s-a administrat acest produs (6 mg, timp de 10 saptamani) unui grup de barbati care sufereau de impotenta fizica au prezentat o ameliorare notabila a functiilor sexuale, fata de 16 % din grupul placebo. Dintre cei afectati de impotenta psihologica, 46 % au declarat a fi constatat o ameliorare.

 

 

Yohimbina este un alcaloid care blocheaza receptorii adrenergici alfa-2, mecanism care se presupune ca ar creste fluxul sanguin catre penis, diminuand totodata tensiunea cauzata de stres. Yohimbina ar interfera si cu serotonina din creier, de unde efectul ei afrodiziac. Doza practicata, in mod obisnuit, pentru tulburari de sexualitate este de 10-15 mg pe zi, timp de doua luni. Aceste cantitati se administreaza treptat, mai ales daca apar efecte secundare (transpiratie, greturi).

 

 

Arginina si acetilcolina

Argina este precursorul unui gaz, oxidul nitric, care joaca rolul de neurotransmitator. Oxidul nitric, a carui durata de actiune nu depaseste cateva secunde, pare implicat in controlul fluxului sanguin care ajunge in organele genitale masculine si feminine, inainte si in timpul raporturilor sexuale, si care permite erectia la barbat.

 

 

Acelasi flux sanguin se afla sub comanda acetilcolinei, neurotransmitatorul principal al sistemului parasimpatic.Acetilcolina orchestreaza de asemenea, o serie de functii biologice importante in cursul actului sexual, cum sunt ritmul cardiac sau tensiunea arteriala. Acetilcolina se produce pornind de la colina, vitaminele C, B6, B% si zinc. Specialistii recomanda 2-4 g de suplimente continand L-argina pe stomacul gol, cu doua ore inainte de un raport sexual.

 

 

Zincul si dorinta sexuala

Zincul este prezent in cantitati importante in aparatul genital masculin: prostata, testicule. Acest mineral este implicat in sinteza spermei si a lichidului seminal si participa si la sinteza testosteronului. Lipsa de zinc se poate manifesta printr-o scadere a dorintei sexuale. Suplimentele de zinc pot creste nivelul de testosteron la cei care au o carenta, fie si usoara, de zinc. Medicii le recomanda chiar barbatilor cu tulburari de erectie sa incerce 50 mg de gluconat de  zinc, timp de opt saptamani.

 

 

Vitamina B3 si L-histidina

Vitamina B3 – denumita si niacina – provoaca o dilatare a vaselor sanguine, necesara erectiei penisului, la barbat, si a clitorisului, la femei. Niacina favorizeaza si secretia de histamina, substanta care participa la senzatia pe care o procura orgasmul. Pentru cresterea potentei, medicii recomanda cure cu vitamina B3, in cantitate de 50-100 mg pe zi.

 

 

 

La randul ei, L-histidina, un aminoacid, ofera materialul brut din care se va sintetiza histamina. Sexologii recomanda suplimente continand 500 mg de L-histidina, cu o ora inainte de un raport sexual.

 

 

Asocierea celor doua substante nu este recomandata la cei care sufera de alergii sau de astm, problema lor fiind tocmai o supraincarare cu histamina.
Vitamina B6 participa la conversia histidinei in histamina.

 

 

Pentru a avea o viata sexuala cat mai lunga, oamenii de stiinta sustin ca barbatii au nevoie de un singur lucru: sa faca cat mai multa miscare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *