Sanatate

Combaterea celulitei prin dieta si sport

Celulita este o problema medicala, estetica si sociala tipic feminina si combaterea ei este un subiect frecvent dezbatut in ziua de azi. Solutiile la aceasta problema complexa sunt extrem de variate, de la masaj si tot felul de creme, pana la proceduri de ultima generatie efectuate de medici specialisti, costisitoare si de multe ori fara prea mari rezultate. Din punct de vedere medical celulita se numeste lipodistrofie superficiala.

 

 

Ce este , de ce apare celulita?  Celulita este o acumulare inestetica de grasimi, mai ales la nivelul coapselor, abdomenului si feselor si este legata de perioadele de explozie hormonala: pubertate, sarcina, folosirea anticonceptionalelor. Astfel, in 12 % dintre cazuri celulita apare in perioada pubertatii, in 25 % dintre cazuri din cauza anticonceptionalelor, in 20 % inainte si dupa nastere si in 25 % dintre cazuri la menopauza.

 

 

Alaturi de factorii hormonali se alatura si cei ereditari. Aportul caloric prea mare, provenit din consumul in exces al grasimilor si zaharurilor, si retentia de apa sunt factori si ei demni de luat in calcul. Retentia de apa provine tot dintr-o dereglare hormonala – excesul de estrogeni – ce se manifesta inaintea fluxului menstrual si in timpul sarcinii, ori poate fi cauzata de o insuficienta a circulatiei venoase sau limfatice sau de un factor mecanic constituit din purtatul hainelor prea stramte.

 

 

Mecanismul formarii celulitei este simplu: sub derm si epiderm se gasesc trei straturi de grasime. La nivelul hipodermului se afla stratul superficial. Aceste celule grase sunt organizate in manunchiuri, separate prin benzi de tesut conjuctiv. Atunci cand devin prea mari, aceste celule adipoase traverseaza benzile de tesut conjuctiv si impimg pielea in sus, formand mici protuberante. Aceasta este faimoasa “piele portocala”.

 

 

De ce doar femeile sunt expuse acestui fenomen? Exista mai multe raspunsuri:

 

 

–    este un fenomen natural, in mod esential de origine hormonala: principalii responsabili sunt estrogenii (hormonii feminini);
–    lobulii de tesut adipos sunt mai mari la femei;
–    acesti lobuli sunt dispusi perpendicular pe derm la femeie, spre deosebire de barbati in cazul carora sunt dispusi oblic si aluneca fara sa formeze manunchiuri;
–    pielea femeilor este mult mai subtire si mai putin elastica;
–    distributia adipocitelor (celule grase) este la nivelul abdomenului, coapselor, feselor si soldurilor. La barbati, ele sunt mai degraba situate doar la nivelul abdomenului.

 

 

Gesturi marunte pentru a scapa de celulita. Atentie! Nu exista un tratament minune impotriva celulitei, dar ea poate fi “invinsa” printr-o serie de gesturi marunte, dar importante, mai ales daca sunt cumulate. Iata cateva:

 

 

–    Un bun mijloc de lupta impotriva celulitei este masajul. Actioneaza ca un drenaj si favorizeaza retentia apei si eliminarea toxinelor. Cremele anticelulitice pot servi la masaj, dar acesta poate fi efectuat si cu o crema hidratanta.
–    Un alt gest important este diminuarea consumului de grasimi si zaharuri din alimentatie. Este indicat consumul de proteine (oua, carne slaba), legume verzi si fibre vegetale, pentru a facilita digestia.
–    De asemenea, 1,5- 2 l de apa pe zi vor fi de mare ajutor.

 

 

Programul anti “piele de portocala”. Alaturi de schimbarea obiceiurilor alimentare si efectuarea masajului anticelulitic este imperios necesara practicarea unei activitati fizice. Sportul contribuie la diminuarea materiei grase si la combaterea stresului, factor implicat in retentia de lichide.

 

 

Incepand de la 25-30 de ani este indicat un program de antrenament  fizic, deoarece tesutul muscular incepe se se degradeze. Tonifierea musculara este cel mai bun mijloc pentru definirea unei siluete armonioase si pentru corectarea aspectului flasc al celulitei.

 

 

Optati pentru sporturile care solicita intreg corpul – aloergat, natatie, ciclism, mersul pe role, dar si pentru exercitiile fizice localizate pe zonele de probleme.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *