Din oras

Colina, transformata din zona verde intr-un adevarat cartier de blocuri

Locuitorii de pe strada Colina din Manastur se plang de noile constructii autorizate aici de Primaria clujeana. Inainte o zona de case, acum aici au aparut primele blocuri, in locul brazilor si a spatiului verde.

Pana in 2008, zona strazii Colina din Manastur era o oaza de verdeata si era considerata una rezidentiala, destinata locuintelor de maxim doua etaje. In ultima perioada, insa, Primaria clujeana a inceput sa acorde autorizatii de construire pentru locuinte colective. Cativa locuitori mai vechi din zona sustin ca aceste locuinte sunt ridicate pe terenuri ce apartineau inainte de domeniul public. Mai mult, constructiile sunt realizate cu pretul modificarii amenajarii naturale a terenurilor, iar mormane de pamant au aparut, peste noapte, din cauza santierelor.

Unul dintre proiectele imobiliare in curs de dezvoltare este un ansamblu de locuinte, compus din patru blocuri cu regim de inaltime P+2. Potrivit descrierii proiectului, terenul este proprietate privata, apartinand lui Aurel Florin Crisan. Aici urmeaza sa fie ridicate patru blocuri destinate locuintelor colective.

In 2013, Primaria a autorizat, in aceeasi zona, pe strada Colinei nr. 28, construirea altor blocuri, tot patru la numar. Beneficiarul proiectului imobiliar este Alexandru Radu Vidican.

Clujenii care locuiesc pe aceasta strada sunt nemultumiti ca zona se transforma intr-un nou pol de dezvoltare imobiliara.

Mai mult, clujenii sustin ca o mare parte din ceea ce era inainte teren ce apartinea domeniului public a trecut acum in proprietate privata si urmeaza sa se construiasca in urmatoarea perioada.

“Tot versantul estic al Parcului Colina este parcelat si probabil se vor construi case. Din povestile vechilor manastureni acea zona a fost dintotdeauna in domeniul public. Cum au intrat persoane fizice in posesia lor? Am auzit ca cei care au intrat in posesia acelor terenuri sunt <> cunoscuti in primarie, care se ocupa numai cu afaceri de acest gen, respectiv construiesc imobile oriunde si oricum si ulterior le vand”, spune un clujean care locuineste pe strada Colina.

Urbanistii clujeni sustin ca aici s-a construit in ultimii ani cu respectarea legii. Arhitectul Serban Tiganas, care este si membru in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului din Primaria Cluj-Napoca, spune ca este frecvent ca terenurile publice sa treaca in proprietate personala.

“Este o problema care trebuie discutata cu actele in fata, insa argumentul ca a fost domeniu public nu inseamna ca nu poate deveni privat prin retrocedari sau alte proceduri. Proprietatea evolueaza, mai ales dinspre public spre privat”, este de parere Serban Tiganas.

“Intr-adevar, vag cunosc niste proiecte de locuinte colective si dupa stiinta mea sunt conforme cu Planul Urbanistic General”, completeaza Tiganas.

Arhitectul le recomanda celor nemultumiti de noile constructii sa conteste aceste proiecte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *