Din oras

Colierele de plastic devin prea stramte pentru copacii plantati in urma proiectului "Un copil – un arbore"

In parcul Detunata arborii plantati in urma progamului „Un copil – un arbore” au crescut, iar colierele de plastic care contin numele copilasilor incep sa se stramteze. Proiectul a fost demarat in anul 2012 si are deja traditie, inclusiv in aceasta primavara plantandu-se un numar semnificativ de copaci in mai multe zone din oras. Proiectul acopera, astfel, cartierele orasului printre care se numara si Gheorgheni, in speta zona Parcului Detunata. Cu toate acestea, unii clujeni sunt ingrijorati cu privire la situatia colierelor care devin prea mici si care ar putea impiedica buna dezvoltare a arborilor. Primaria, insa, nu impartaseste aceeasi ingrijorare, intrucat cei de la Spatii Verzi monitorizeaza constant copacii.

Scopul proiectului „Un copil – un arbore” nu este doar acela de celebrare a vietii, fiind dedicat bebelusilor nascuti in Cluj-Napoca, ci si de regenerare a spatiilor verzi. Parintii care s-au inscris in program au atasat fiecarui copac plantat si numele copilului lor. Astfel, informeaza site-ul Primariei, va exista si o harta digitala acestor arbori, iar copiii isi vor putea gasi copacii prin intermediul ei. Cu toate acestea acestea, sunt si voci ingrijorate cu privire la situatia copacilor, care incep sa creasca si sa fie sugrumati de colierele de plastic pe care se afla numele copiilor.

Astfel, la data de 22 noiembrie, Liliana Dina a scris pe domnuleprimar.ro

„As vrea sa sesisez o problema legata de pomisorii plantati prin programul „Un copil- un arbore”. Marea majoritate a acestor pomisori (cel putin cei din Parcul Detunata) incep sa sufere din cauza colierelor de plastic de care e legat numele copilasilor care i-au plantat, aceste coliere devenind deja prea stramte, amprentand si chiar sectionand coaja copaceilor. Sugerez taierea cat mai rapida a acestor coliere pentru a nu afecta cresterea copacilor si eventual gasirea altor solutii pentru identificarea copiilor care i-au plantat”, a scris aceasta.

Copacii au inceput sa creasca, dar, intr-adevar, unii par sufocati de colierul de plastic pe care-l au prins de trunchi.

Cu privire la situatia acestor copaci, reprezentantii Primariei informeaza ca aceste coliere de plastic nu dauneaza un vreun fel cresterii lor. Mai mult, sustin acestia, cei de la Spatii Verzi monitorizeaza copacii si, la anumite intervale de timp, cand colierele devin prea stramte sunt mutate pe crengi sau sunt largite.

„E in regula, in sensul ca cei de la Spatii Verzi sunt constienti de problema, nu e ceva foarte grav. Periodic, le largesc acele coliere de plastic. Ei oricum monitorizeaza constat si cand constata ca nu e in regula le largesc sau le muta pe o crenguta. E in atentia noastra problema”, informeaza reprezentantii Primariei.

Colierele cu numele copilasilor nu vor fi inlaturate, informeaza Primaria, deoarece ele sunt necesare pentru identificarea arborilor cu fiecare copil, conform mizei proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *