Diete

Cofeina si organismul uman

Ah, cofeina! Iata, cel mai folosit drog din lume… Cat de mult ne place! Nu sunteti in stare de nimic, daca nu va beti cafeaua de dimineata! Numai In Statele Unite, mai mult de 80 % din populatia adulta consuma cofeina in mod regulat, ingerand, in medie, echivalentul a trei cesti de cafea pe zi, adica circa 280 mg. Si aproximativ 20 % din populatie sta si mai rau, consumand, in medie, echivalentul a 500 mg zilnic.

Chiar daca o gasim pretutindeni, cafeaua este, totusi, un drog cu efecte puternice asupra corpului si mintii omenesti. Pentru majoritatea oamenilor, aceste efecte sunt placute. Pentru altii, insa, prea multa cofeina duce la scaderea puterii de concentrare, dureri de cap, arsuri la stomac, insomnii, iritabilitate, tremor si probleme gastrointestinale cornice. Vestea buna este ca, in cantitati moderate, cofeina nu ne pune in pericol sanatatea fizica si emotionala. Mai putina cofeina inseamna, de fapt, mai multa energie.

Cofeina este un stimulant si face parte dintr-o grupa a alcaloizilor numita derivati xantinici. Printre derivatii xantinici se numara teofilina si teobromina, derivati care impreuna cu cofeina au ca efect “grabirea” sistemului nervos central. Cafeaua contine numai cofeina.

Drogul isi face efectul la 15 minute dupa ce consumati o bautura cofeinizata. In prima instanta, acesta determina cresterea nivelului a doi hormoni: epinefrina (binecunoscuta sub numele de adrenalina) si cortizonul. Acesti doi hormoni determina urmatoarele reactii biologice:

–    cresterea pulsului si a tensiunii arteriale;
–    cresterea ritmului respirator;
–    cresterea secretiei de acid gastric;
–    cresterea cantitatii de urina;
–    stimularea activitatii cerebrale.

Efectul cofeinei variaza considerabil de la o persoana la alta, dar majoritatea oamenilor se simt mai vigilenti si se pot concentra mai bine dupa ce au baut o ceasca de cafea sau de ceai. Aceasta senzatie placuta poate dura o ora sau doua – suficient cat sa va pun ape picioare, in caz ca aveati nevoie de o mica stimulare fizica.

Prea multa cofeina poate da nastere unor efecte secundare neplacute, care ne distrag si ne deranjeaza la fel de mult. Pe scurt, cand vine vorba despre cofeina, “prea mult” este un lucru rau.

Practic, intreaga cantitate de cofeina consumata este eliminata intr-un interval de 12-24 de ore de la ingerare, disparand astfel si efectelei ei. Tocmai de aceea vi se intampla sa poftiti la mai multa! Cafeaua a devenit sinonim cu “energia” si “productivitatea”. Pentru o suma nu prea mare, puteti bea un espresso grozav sau un litru de suc rece ca gheata, simtindu-va astfel mai energic, fara prea mult efort.

Cofeina va energizeaza, poate, pe termen scurt, dar nu poate inlocui beneficiile pe care le aduc metodele sanatoase de ingrijire a mintii si corpului. O persoana sedentara nu poate avea, datorita consumului de cofeina, aceeasi energie pe care o are cineva care merge la sala de gimnastica de trei ori pe saptamana. Efortul intelectul sustinut si concentrarea prelungita nu se datoreaza cofeinei. Energia data de o ceasca de cafea nu secompara cu aceea obtinuta in urma unei sedinte de yoga sau a unor exercitii de respiratie, pentru ca, in cazul acestora din urma, sangele si creierul sunt mai bine oxigenate.

Iata ce trebuie sa faceti, pentru a va tine obiceiul de a bea cafea sub control:

–    Calculati cata cofeina consumati zilnic.
–    Aflati care este nivelul consumului de cofeina corespunzator unei productivitati optime, dincolo de care sanatatea incepe sa aiba de pierdut; invatati sa va cunoasteti limita.

De unde provine acest elixir cu cifra octanica ridicata? Cofeina este o substanta naturala si se gaseste in frunzele, semintele si fructele a peste 60 de plante. Printre cele mai cunoscute se numara boabele de cafea si cacao, nucile kola si frunzele de ceai. Cofeina este un ingredient activ, prezent in multe medicamente. Nivelul de cofeina variaza mult de la o ceasca la alta, in functie de tipul de boabe si de metoda de procesare folosita.

“O cana de ceai nu se compara cu o ceasca de cafea” spuneti dvs. “Ceaiul este pentru pampalai. Ceai de plante?! Ai innebunit?!”. Suntem de acord cu dvs., in privinta primei afirmatii. Dar daca vreti sa reduceti consumul de cofeina si nu va puteti limita la o singura ceasca de cafea, ar trebui sa va ganditi la posibilitatea de a bea ceai. Ceaiul contine mai putina cofeina decat cafeaua, asa ca puteti bea mai mult intr-o zi, reducand in acelasi timp “ratia” zilnica de cofeina.

Cea mai buna alegere pentru sanatatea dvs. ar fi ceaiul verde, cu continutul sau de cofeina. Ceaiul, indiferent de varietate, este cea mai consumata bautura la nivel mondial si este asociat cu reducerea riscului de boli cardiace si cancer.

Dar si cafeaua are efecte benefice – aburul unei cafele proaspat facute contine antioxidanti care, inhalati, au un efect benefic pentru sanatate. Insa, odata ce cafeaua s-a racit, s-au dus si efectele benefice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *