Reportaj

Cluj IT Days – o sansa de lansare pentru specialistii in domeniu

Marti si miercuri a avut loc cea de-a treia editie a evenimentului Cluj IT Days. Astfel, timp de doua zile cei mai cunoscuti specialisti in domeniu au sustinut prezentari la care au participat peste 300 de persoane.  Mai mult, o prezenta semnificativa au fost si speakerii internationali la care se adauga diverse proiecte, lansarea a a trei produse locale, 20 de prezentari tehnice si peste cinci proiecte de cercetare. De departe, cele mai atractive au fost Robotul Baxter, Oculus Rift sau Vectorul Watch. Organizatorul Cluj IT Days, Ovidiu Matan, considera ca evenimentul reprezinta si o sansa pentru specialistii in domeniu de a se lansa si a-si face cunoscute proiectele in comunitatea IT.

Astazi, la etajul doi al Cluj Arena, zona salii de conferinte si a holului multifunctional era ocupata de diverse inventii tehnologice si standuri ale firmelor software de renume precum cel al firmei Microsoft. In pauze, participantii si speakerii invitati la eveniment au profitat de timpul liber discutand idei sau dezbatand intr-un mod mai informal prezentarile la care au asistat. Desi la conferinta au putut participa si studenti, majoritatea celor care s-au inscris sunt specialisti in domeniu, explica organizatorul Ovidiu Matan, si el, la randu-i, un veteran al IT-ului cu aproape 15 ani de experienta in spate. Evenimentul a avut miza nationala, reunind IT-isti din toate colturile tarii. 

„Practic, tot evenimentul este dedicat specialistilor software, asta e si focusul principal, iar azi am inceput cu prezentarile pe partea de software architecture si, in paralel, incercam sa incurajam partea de antreprenoriat si start up-uri locale. Tocmai de aceea, am adus si diferite prezentari pe tema aceasta. Inclusiv prezentari educationale care incearca sa ajute tinerii sa intre mai usor in lumea IT-ului. Avem participanti din Craiova, din Timisoara, din Oradea, din Brasov, Iasi si chiar din Bucuresti au venit. De asemenea, speakerii sunt veniti din Londra, Olanda, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov”, a spus Matan.

Mai mult, spune organizatorul, el spera ca evenimentul sa creasca cu fiecare editie. Lucru care, de altfel, se observa si in prezent. La editia din 2013 au fost in jur de 150 de participanti, la cea de anul trecut mai mult de doua sute, iar anul acesta au fost 350 de participanti, informeaza Ovidiu Matan. Prezenta crescuta la astfel de evenimente este benefica pentru comunitatea clujeana, intrucat, explica el, specialistii IT demonstreaza ca vor sa creasca si sa invete mereu mai mult.

„In primul rand ei se dezvolta prin networking, apoi prin asistarea la prezentarile colegilor. Nu e vorba de invatat efectiv, ci de preluarea unor idei de la care, probabil, ei vor porni altele in momentul in care lucreaza la jobul lor de zi cu zi. Asta conteaza enorm in domeniul tehnologiilor”, a adaugat el.

In plus, cei care au luat parte la Cluj IT Days au avut acces si la cele mai noi inventii in domeniu. Astfel, Robotul Baxter, care poate fi programat sa faca singur cafeaua, Oculus Rift, sistemul care ofera o realitatea alternativa, HTC Vive si Vectorul Watch sunt doar cateva dintre acestea.

„Totodata, ii ajuta prin faptul ca sunt ultimele inovatii avem un HTC Vive aici, sunt doar vreo 80 in lume din cate am inteles. Robert Muresan, care este un dezvoltator de la Exosyphen, l-a adus aici si a avut un succes grozav ieri. De asemenea, avem Robotul Baxter, care se poate programa si face cafea singur. De asemenea, este acolo si un Oculus Rift, tot o forma de realitate virtuala. Am avut ieri si Vectorul Watch, dar acela a fost dus la sfarsitul zilei. Este primul ceas inteligent romanesc si am facut tot posibilul sa ii aducem pe initiatori. Ei au fost invitati speciali la eveniment si chiar ne-a facut foarte multa placere. E vandut prin Orange in Romania in momentul acesta si e lansat de o luna sau de doua luni. A avut si promotii pentru participanti, s-au dat gift carduri si tot felul. S-a putut vorbi inclusiv cu unul dintre fondatori. Practic, Dan Tudose este unul dintre cei care a facut toata partea de hardware si a fost prezent aici, plus Rares Florea care se ocupa de vanzari si e pe partea comerciala”, a informat Matan.

In acelasi timp, organizatorul s-a aratat foarte multumit de prezentarile din cadrul Cluj IT Days. De asemenea, si publicul a fost receptiv si interesat de subiecte, motiv pentru care ieri au prelungit programul pana la ora sapte. Cu toate ca la astfel de evenimente lumea se retrage la sfarsitul zilei, aseara, la sfarsitul programului mai erau inca prezente aproape 200 de persoane, a spus entuziasmat Matan.

„In primul rand, am fost impresionat de HTC Vive care a fost aici, la stand si realitatea virtuala efectiv e fabuloasa. Mi-au mai placut prezentarile, in general au fost prezentari foarte bune. A fost, de exemplu, Simona Bonghez care si-a lansat un joc si prezentarea lui Robert, a fost si Peter Lawrey care  este unul dintre cei mai buni specialisti la nivel mondial si care este a pentru a doua oara alaturi de noi. A avut si el o prezentare foarte interesanta, tehnica, bineinteles, dar pe subiectul Java”, a completat el.

Multi dintre cei care au participat in calitate de speakeri sunt si colaboratori ai revistei Today Software Magazine. Alaturi de Cluj IT Days si revista devine o sansa de lansare a specialistilor IT, informeaza organizatorul.

„Revista in sine se adreseaza specialistilor si atunci noi avem o colaborare grozava cu cei mai buni si  dorim sa-i punem in scena pe cei mai buni specialisti. De obicei, cineva e foarte bun intr-o firma, dar nu stiu decat colegii lui de el si atunci incercam sa punem programatorii pe o scena si sa-i face cunoscuti, sa le dam un pic de aripi sa faca mai mult decat jobul de zi cu zi si sa inceapa sa-si faca, la randul lor, un brand personal”, spune acesta.

In ceea ce priveste tanara generatie de IT-isti, Ovidiu Matan se arata incantat de viitorul tehnologiei clujene. In comparatie cu ultimii ani, spune el, domeniul IT s-a dezvoltat atat de mult incat cererile firmelor sunt numeroase si, uneori, nu se acopera. Cu toate acestea, el ii sfatuieste pe cei pasionati de sfera tehnologiei sa munceasca la propriile proiecte inca din studentie.

„Tot ceea ce se face in IT, in primul rand, trebuie sa vina din pasiune. Asta ar trebui sa fie telul principal, sa incerce sa-si faca aplicatiile lor, mai ales daca sunt studenti. Pentru ca au timp. Si, cel mai important, vor vedea mai tarziu, e timpul. Dupa ce te angajezi nu mai ai timp sa-ti faci lucrurile care-ti plac. Atunci, e important, daca pot, sa-si faca in timpul studentiei cele mai faine aplicatii la care se gandesc”, a incheiat Ovidiu Matan.

In ceea ce priveste reactiile participantilor, ei s-au aratat mai mult decat incantati de eveniment cu atat mai mult cu cat Cluj IT Days a cuprins o gama larga de subiecte, dupa cum a remarcat o tanara prezenta la dezbateri. 

„Motivul pentru care am venit e sa invat lucruri noi si sa-mi largesc orizontul. Ce e fain la conferinta aceasta e ca se extinde pe mai multe zone din domeniul IT-ului, de obicei, conferintele se axeaza pe un singur lucru. E grozava atmosfera, am fost si ieri. Mi-au placut prezentarile mai ales pentru ca unele idei mi s-au parut chiar inovatoare precum a fost cea despre realitatea virtuala. Mi-a placut ca am vazut si lucruri noi in care n-am lucrat pana acum”, a marturisit Georgiana Jora.

De cealalta parte, speakerii au asteptat, in special propriile prezentari. Dincolo de schimbul de discutii din timpul pauzelor sau de la sfarsitul dezbaterii, atmosfera generala ramane una tipica IT-stilor explica unul dintre speakerii clujeni cu mai multe astfel de experiente in spate.

„Sunt din Cluj si momentan lucrez la ISDC, dar, aici, in schimb, am venit din partea iQuarc, care e un grup de liber profesionisti, de freelanceri. Din partea grupului iQuarc, suntem toti softeri architects, oameni cu experienta de peste zece ani. In total, cred ca avem peste 40 de ani de experienta in IT, fiind patru persoane. Am venit aici pentru ca de obicei merg foarte des la conferinte. Partea de networking si socializare este partea care ma intereseaza cel mai mult. Am venit in calitate de speaker, iar rrezentarea mea va fi despre ASP.Net 5, e vorba de partea de performanta si despre efortul pe care l-a depus Microsoft pentru a-l promova in zona asta. In rest, atmosfera este destul de tipica. Adica, IT-istii sunt asa, semi-entuziasmati, semi-plictisiti la conferinte de genul acestea. Sunt putin polarizati, sunt anumite subiecte care intereseaza, iar la restul doar mai ridica spranceana”, a spus Catalin Pop, unul dintre speakeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *