Editorial

Cluj – capitala avizelor. PUG – o poveste fara sfarsit

In prezent, arhitectii din Cluj-Napoca proiecteaza dupa niste reguli si concepte urbanistice create si gandite acum 15 ani si expirate in 2009. Rezultatul? Zeci sau poate chiar sute de derogari de la legea locala dupa care se construieste la Cluj, Planul Urbanistic General (PUG). Inca de acum trei ani, documentatia actualizata ar fi trebuit sa intre in vigoare, dar birocratia e un obstacol imposibil de depasit.

De peste trei ani, noul PUG a trecut prin dezbateri (chiar daca nu au fost organizate asa cum trebuie), contestatii, proteste, modificari si proceduri de avizare. Zeci de institutii si-au dat girul pentru strategia urbanistica a orasului de cinci stele si, de luni bune, totul s-a oprit la Consiliul Judetean (CJ) Cluj. Ca intr-o comedie adevarata, CJ a constatat ca, intre timp, unele avize obtinute cu greu au expirat si acum, PUG-ul depinde şi de unele firme private.

“In momentul in care CJ Cluj a luat in analiza PUG-ul a constatat ca doua avize sunt expirate: cel de la SRI si cel de la Autoritatea Aeronautica. In plus, CJ a mai cerut aviz si de la Directia Agricola pentru ca s-a modificat legislatia, dar si de la CFO Integrator si de la Transelectrica”, a explicat arhitectul-sef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subtirica.

E suficient sa ne uitam la declaratiile contradictorii venite din partea primariei, pe de o parte, şi a CJ, pe de alta parte, pentru a intelege si mai bine de ce unele proceduri dureaza atat de mult .

“Nu am cerut aviz de la CFO Integrator. Am cerut doar avizele care erau expirate, iar firma CPL Concordia, care distribuie gaz pe cateva strazi din Cluj, s-a sesizat ca trebuie sa acorde la randul sau un aviz pentru Cluj”, a explicat purtatorul de cuvant al CJ Cluj, Cornelia Trif.

Reprezentantii CJ Cluj sustin ca au fost deja doua sedinte ale Comsiei Tehnice de Urbanism în care s-a analizat noul PUG si ca va mai urma una pentru avizul final, doar ca nu se stie cand.

Totuşi, cat mai dureaza?

Atunci cand vine vorba de estimarea perioadei pana cand noul PUG e votat de Consiliul Local Cluj-Napoca si apoi aplicat, situatia e din nou neclara. “Daca se cere un aviz, in 30 de zile ar trebui sa il primim, dar de multe ori e o perioada mult mai lunga de asteptare. Speram sa le obtinem cat de repede. Nu pot sa fac o estimare”, a adaugat Ligia Subtirica.

Cum construim intre timp?

Pentru a avea o acoperire legala in acordarea de autorizatii de construire, municipalitatea clujeana a prelungit valabilitatea PUG-ului expirat in 2009 (“durata de viata” a unui PUG este de maxim zece ani) pana la intrarea in vigoare a noului regulament. Au trecut patru ani. “Nu exista o prevedere legala pentru aceasta perioada de suprapunere. Cu siguranta sunt probleme in aceasta perioada pentru administratia locala”, a explicat arhitectul Eugen Panescu, reprezentant al societăţii Planwerk, care a elaborat PUG-ul actualizat.

Arhitectii care merg sa isi sustina proiectele in fata specialistilor din Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) trebuie, din punct de vedere legal, sa tina cont de regulile din vechiul PUG. Cu toate acestea, membrii CTATU “recomanda” arhitectilor sa tina cont de prevederile noi, inca neaprobate. “Este un abuz”, spun unii arhitecti care vin in fata comisiei.

Ce este PUG?

Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a localitatilor. Mai exact, PUG-ul constituie cadrul legal pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare conform Legii 350/2001, modificata si completata. In cazul Clujului, PUG-ul este si strategia de evolutie urbanistica pe termen lung, reglementand pana si functiunile care ar urma sa fie acceptate in zona centrală. Pentru aceasta documentatie, trio-ul Universitatea Tehnica Cluj-Napoca – Planwerk – Bogart a incasat in jur de 600.000 de euro de la bugetul local.

De ce acest text?

Pentru ca in perioada urmatoare, Ziar de Cluj o sa va arate cine sunt smecherii din Cluj care si-au aranjat viitorul PUG dupa propriile interese. Cine sunt arhitectii care si-au batut joc de viitorul Clujului. Nu vom taia niciun nume de pe lista celor vinovati. Ceata asternuta peste acest subiect ascunde spagi de zeci de mii de euro si interese de zeci de milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *