Diete

Citrice mai putin cunoscute

Multe dintre fructele citrice care se gasesc iarna in magazine si market-uri sunt pline de arome proaspete si substante nutritive valoroase care aduc beneficii sanatii. Pe langa fructele de lamai si portocale, iata si alte trei citrice, mai putin cunoscute sau consumate de romani, importante si pentru prevenirea afectiunilor din sezonul rece, raceli, sinuzite si gripe.

Pomelo

Este fructul citric cel mai mare al unui arbust (Citrus grandis), originar din Asia de Sude-Est, de forma unei pere uriase de pana la 20 cm lungime, de culoare galben-verzuie, cu coaja groasa de 1,5 cm, cu pulpa galbuie, acidulate si usor amara. Este gresit considerat o varietate de grapefruit, in fapt diversele varietati de grapefruit fiind hibrizi dintre pomelo si diferite soiuri de portocale.

 

Fructul de pomelo este plin de vitamine, in special de vitamina C. Un pahar de suc asigura intreaga cantitate de vitamina C necesara organismului pentru o zi. In pulpa acestu fruct se mai gasesc vitaminele B3, B5, provitamina A si minerale esentiale pentru corp: calciu, magneziu si potasiu.

 

Beneficiile dietoterapeutice ale fructului de pomelo sunt nenumarate. Are putine calorii (42 cal/100 g fruct), fiind fructul ideal pentru pastrarea siluetei si in regimurile hipocaloricece. Este recomandat de nutritionisti in curele de slabire, vitaminizand organismul si dand o stare confortabila de satietate.

 

Este foarte bun stimulator al sistemului imunitar, participand din plin la distrugerea radicalilor liberi sau la detoxifierea organismului. Stimuleaza secretiile gastrice, scade colesterolul, detoxifica ficatul, ajuta la intarirea si tonifierea vaselor capilare, este recomandat diabeticilor, inlatura stresul si oboseala, amelioreaza durerile de artrita etc.

 

Pomelo poate fi cultivat in apartament pe post de planta decorative. Este foarte frumoasa si creste usor din seminte plantate in ghiveci. Inainte de a face o cura cu un astfel de fruct, daca suferiti de afectiuni digestive sau insuficienta renala ar fi bine sa cereti sfatul medicului curant.


Chitra

 

Este fructul plantei cu acelasi nume (Citrus medica), care face parte din familia citrice. Fructul, de culoare galbena este mai mare decat portocala si poate atinge chiar greutatea de 1 kg; pulpa, putin dezvoltata, are un gust similar celui de lamaie, dar mai putin acru.

 

Chitra contine: zaharuri; fibre; acid citric, care ajuta la diureza; saruri minerale, cum sunt cele de potasiu, de iod, de calciu, de fosfor si de fier; vitamine, mai ales vitamina C, importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar al organismului; speridina, substanta apartinand categoriei bioflavonoizilor.

 

Chitra se poate consuma proaspata, dar se foloseste mai ales pentru prepararea marmeladelor, a sucurilor, a lichiorurilor si a bauturii nealcoolice, cunoscuta sub numele de “cedrata” (suc de chitra indulcita amestecat cu apa minerala). In cofetarie, coaja este utilizata pentru prepararea bucatilor zaharisite. Uleiul essential, extras din stratul exterior al cojii, este utilizat la fabricarea lichiorurilor, in parfumerie, in cosmetica si in medicina.

 

Pentru favorizarea digestiei, se foloseste o infuzie filtrata; coaja maruntita pusa la fiert in apa timp de 20 de minute.


Mandarina

Este fruct al mandarinului (Citrus nobilis), arbore din familia Rutacee, originar din China de Sud. Cele mai cunoscute varietati sunt mandarina comuna Avana si mandarina tarzie de Ciaculi.

Dintre hibrizi se pot mentiona:

Clementina, un hibrid intre mandarina si portocala amara. De culoare portocaliu intens, nu are seminte, are o coaja neteda care se poate coji usor si un gust foarte dulce. Se cultiva in sudul Italiei.

 

Mapo, o incrucisare intre mandarina Avana si grepfrutul Duncan. Are coaja verde cu galben, iar pulpa de culoare galben-portocaliu si gustul similar portocalei. Se consuma proaspata, ca fruct sau ca suc, obtinut prin stoarcere.

 

Dintre toate fructele proaspete, mandarina este cea mai bogata in zaharuri. Ea contine: zaharuri simple, in cantitati mari; vitamina C; vitaminele B1, B2, PP, B6 si E; betacaroten, in cantiate moderata; fibre alimentare; acid folic, necesar pentru dezvoltarea armonioasa a corpului in copilarie; saruri minerale (potasiu, calciu si fosfor); limonina, in coaja din clasa terpenelor, substanta antioxidanta.

 

Mandarinele se consuma proaspete (adorate de copii!) si, in plus, se folosesc la prepararea de sosuri, de creme, de marmalade, ca fructe confiate, de torturi si in alte tipuri de dulciuri. Uleiul esential extras din coaja serveste la fabricarea lichiorurilor, siropurilor si a parfumurilor.

 

Mandarinetto este un lichior dulce, produs prin infuzarea, urmata de filtrare a cojilor de mandarine, la care se adauga un sirop pe baza de apa si zahar.

 

Mandarina chinezeasca, citrica de origine asiatica, este denumita si kumquat. Are dimnesiuni mici, culoare portocalie si forma rotunda sau ovala; coaja este groasa, cu gust dulce si aromat, in timp ce pulpa, impartita in felii, este usor acrisoara. Se consuma proaspata, conservata in alcool sau confiata.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *