Uncategorized

Ciobanescul german, pasiunea arzatoare a unui clujean

Remus Nicula, presedintele Asociatiei Chinologice Napoca, administreaza una dintre cele mai longevive canise (crescatorie de caini – n.r.) din Cluj. Acesta creste ciobanesti germani de 20 de ani, impreuna cu fratele sau geaman, Cristian Nicula, seful OPC Cluj, dar si cu alti prieteni. In tot acest timp au participat la cateva sute de expozitii cu exemplarele canisei si au adunat multe cupe.

Chiar daca este un “job” fara zile libere, Remus Nicula spune ca pasiunea este prioritara si nu vede in canisa “von Bienenwald” o afacere.

20 de ani in slujba cateilor

De mici copii erau pasionati de animale si de caini, in special. Primul ciobanesc german l-au cumparat la 14 ani, iar cativa ani mai tarziu a urmat si infiintarea canisei.

“Totul a inceput in 1993, acum 20 de ani. Impreuna cu fratele meu geaman, Cristian, am gandit pas cu pas tot ce aveam de facut pentru a infiinta canisa. In schimbul primului meu lantisor de aur primit la majorat am cumparat-o pe Farah de Astoria, iar apoi, cu alte sacrificii, pe Bret de Eisigna de la o crescatoare din Cluj-Napoca. Cu cele doua exemplare am fondat canisa careia i-am ales numele inspirati de strada pe care locuiam  – strada Albini. Von Bienenwald inseamna padurea albinelor”, ne-a povestit Nicula.

Acum, la el acasa sunt sapte catei, dar canisa numara in total aproximativ 20 de exemplare, aflate in grija diferitor prieteni. Asta inseamna o rutina zilnica, inceputa dis de dimineata cu hranirea, curatenia si nelipsita joaca a cateilor.

“Nu as recomanda alta rasa la nimeni, e o rasa care e loiala, devotata, echilibrata, ai satisfactii pe toate planurile. E o rasa usor de tinut, nu ai probleme vara cu caldura, nu ai probleme iarna cu frigul, o rasa medie ca si marime, e …tot ce inseamna un caine. Tot ce inseamna caine, pentru mine, e ciobanescul german”, spune barbatul.

Recunoaste ca nu este deloc simplu sa intretii o canisa, dar nici nu face asta pentru bani.

“Multi isi infiinteaza o canisa poate si pentru motive financiare, dar in principal trebuie sa iubesti cainii si in general animalele ca sa faci asa ceva, pentru ca intr-o canisa sunt si momente placute, dar si  momente neplacute, daca nu exista pasiune, mai bine nu incepi. Ce fac eu cu crescatoria este un hobby, cainii fac parte din familie. Bani nu faci, nu este o afacere sa faci bani de pe urma lor. Daca se acopera cheltuiala, ca la sfarsit de an sa fim pe zero, suntem multumiti, nu este o afacere pentru noi. De multe ori nici macar pe zero nu esti, dar asta inseamna hobby si nu afacere, si asta inseamna pasiune”, conchide crescatorul.

Premii de la concursuri internationale

Se mandreste cu multimea de premii castigate de-a lungul anilor cu exemplarele din canisa, mai ales ca ca nu este deloc usor din punct de vedere financiar sa participi la concursuri.

“E singura modalitate prin care se recompenseaza un caine, cupele sunt de la expozitii de frumusete, de la examene de lucru, iar o cupa din aceea se ia numai la locul I. Sunt multe de la expozitii de club, unde participa numai ciobanesti germani, dar sunt si de la expozitii multi-rase. De-a lungul anilor am participat la cateva sute de expozitii, iar in ultimii trei-patru ani ne-am orientat spre strainatate, am fost in Ungaria, Austria, Germania, Bulgaria”, ne-a povestit barbatul.

Fara caini in lant

In ceea ce priveste reproducerea, crescatorul asigura ca sanatatea animalelor este atent monitorizata, ba chiar s-au facut analize si in strainatate exemplarelor reproducatoare. Pretul unui catel variaza in functie de parinti si li se cauta stapani iubitori de animale.

“Nu selectam noi proprietarii, dar nu dam nimanui catei care sa fie pusi in lant. Nu putem controla lucrul asta, dar cine vine si spune din start ca asta va face, putem macar  sa evitam. Nu dam la nimeni care nu poate sa ofere la catel un minim de conditii in care sa traiasca sanatos”, a precizat Nicula.

Barbatul a subliniat ca un client multumit este cea mai buna carte de vizita pentru canisa lui si aceasta atitudine, precum si pasiunea pentru caini reprezinta secretul longevitatii canisei von Bienenwald.

Foto: von Bienenwald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *