Din oras

Cine sunt voluntarii Clujului si ce ii mana in lupta?

Mii de clujeni de toate varstele isi dedica timp generos unor activitati pentru care nu primesc niciun ban. Unii salveaza vieti, altii ingrijesc batrani, mediteaza copii cu probleme, in timp ce altii tasteaza subtitrarea la filme, rup bilete si coordoneaza activitatea vedetelor venite la festivalurile Clujului. Nu sunt putini nici cei care isi dedica timpul liber sprijinirii partidelor politice, de la „clasica” lipire de afise, la gasirea de probleme prin oras sau participarea la seminarii. 

In cadrul Asociatiei Uniunii Crestine din Romania functioneaza si Centrul de zi pentru orfani sau cu risc de separare de parinti care solicita voluntari  atat in timpul anului scolar, cat si in vacantele de vara, cu scopul desfasurarii unor activitati educative pentru copiii dezavantajati. 

„In prezent, centrul are doar zece voluntari” a declarat pentru Ziar de Cluj asistenta sociala Ielciu Diana. 

Tot ea se ocupa si de recrutarea acestora prin intermediul centrului de voluntariat. Copiii care beneficiaza de serviciile asociatiei au varste cuprinse intre 6-14 ani si sunt recrutati din scoli, printre ei fiind si multi elevi care nu au neaparat un dezavantaj, cat isi doresc sa-si imbunatateasca rezultatele scolare. Voluntarii lucreaza cu acestia in activitati de grup sau individual, activitatea lor incluzand si meditatii la matematica, romana sau engleza, a mai completat Ielciu Diana.

Voluntarii TIFF – „Voluntariatul e forma de civilizatie”

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri desfasurate la Cluj si care atrage, totodata, si un numar mare de voluntari este Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). Ca este vorba de o pasiune pentru cinematografie sau de dorinta de a castiga mai multa experienta prin intermediul voluntariatului sau despre amandoua, cert este ca de la an la an numarul de voluntari creste simtitor. Astfel, in prezent, organizatorii primesc in jur de 400 de voluntari, ceea ce reprezinta in opinia managerului Cristian Hordila, un numar dublu fata de cel din urma cu doi ani cand in cadrul festivalului erau implicati circa doua sute de voluntari. Cei implicati au ocazia de a alege dintr-o serie de departamente plecand de la cel de logistica, subtitrari si continuand cu cel de industry, merchandising, foto/video si pana la cel de PR&Press sau Guests. 

Odata cu dublarea numarului de voluntari se dubleaza, evident, si bugetul alocat pentru acestia. Motiv pentru care, explica Cristian Hordila, „incercam sa venim in fiecare an cu diverse beneficii pentru ei”. 

„De exemplu anul trecut si anul acesta am reusit sa obtinem un parteneriat cu McDonalds si ei sa le ofere un meniu, practic o masa. Ceea ce eu cred ca a contat”, a explicat el.

Mai mult, unul dintre beneficiile pe termen lung pe care le au voluntarii tine de posibilitatea de a transforma voluntariatul intr-un job.

„Sunt voluntari care de-a lungul vremii au primit aceasta oportunitatea de a ramane alaturi de noi si sa creasca. Eu sunt unul dintre ei. Eu am fost voluntar in urma cu noua ani, 10 de zile si pe vremea aia, Oana si Tudor de la an la an mi-au oferit cate o pozitie sau cate un job, un task in cadrul festivalului si am crescut, am trecut prin mai multe departamente”, a mai completat pentru Ziar de Cluj managerul festivalului.

Unul dintre rolurile evidente ale voluntarului este si acela al promovarii festivalului. Insa, mai mult decat atat, „voluntariatul este o forma de civilizatie” afirma tot Cristian Hordila.

„E pacat sa gasesti oameni si sa nu incerci sa pastrezi legatura cu ei”, a mai completat managerul, pentru Ziar de Cluj.

Se lucreaza la o platforma revolutionara

Centrul de Voluntariat vine ca marca a voluntariatului continuu, a posibilitatii de a activa ca voluntar si de a fi solicitat ca atare. Prin urmare, organizatia reprezinta un punct de legatura intre membrii comunitatii. Astfel, „el functioneaza pe doua paliere”, a declarat pentru Ziar de Cluj Ioana Bere de la departamentul coordonator programe a centrului. Sistemul de conexiune voluntar-organizatie are loc in mod indirect, printr-o baza de date.

„Noi nu lucram in mod direct cu voluntarii si organizatiile. Ii punem in legatura. Cream legatura cerere-oferta.” a explicat in continuare Ioana Bere.

O noutate la nivel national asupra careia ne-a atras atentia coordonatoarea de programe a Centrului este platforma nationala „Volum” care va fi lansata la inceputul lunii octombrie de federatia cu nume omonim in cel putin 15 localitati, printre care si Cluj-Napoca.

„Se doreste sa fie o platforma nationala care indeplineste doua functii: asigurarea matchingului – punerea in legatura a persoanelor interesate de voluntariat cu cele care au nevoie de voluntari – si a doua e cea a componentei de certificare a competentei de voluntariat. Voluntarii pot sa-si contorizeze activitatea si sa-si certifice activitatea”, a declarat ea.

Crucea Rosie face recrutari

Crucea Rosie are la Cluj in jur de 180 de voluntari cu contract, din care, la sfarsitul anului scolar trecut, aproximativ 60 de membri activi. 

„Cei care vin si se inscriu pentru prima data la Crucea Rosie intra ca si voluntari tineri si isi desfasoara activitatea pe departamentul social si de promovare. Intra aici toate campaniile de promovare, de colectare de fonduri sau de alimente, distributie de ajutoare. Mai avem si un departament pentru prim ajutor si interventie unde avem voluntari care au o anumita pregatire, formata in decursul timpului la Crucea Rosie”, a precizat Dan Anca, coordonator in cadrul organizatiei. 

Foto: exclusivnews.ro

Crucea Rosie va recruta in perioada urmatoare inca 30-40 de voluntari pentru judetul Cluj. Mare parte dintre acestia sunt elevi si studenti. 

„Voluntarii din cadrul detasamentului de interventie au interventii in cazul in care se produc anumite situatii, dar in restul timpului participa la simulari, exercitii, inclusiv la simulare de prim ajutor la competitii sportive si evenimente”, a mai spus Anca.

Consilierul PNL Ioan Bildea: „De regula, nu voluntariatul a fost criteriul de promovare in partid”

Organizatia de tineret din cadrul PNL are cam 250 de voluntari, din care foarte activi cam 80. 

„Cel mai mult activeaza in campania electorala, in rest nu au prea fost activitati. In campanie participa la actiuni de strada, asigura permanenta la cort, merg prin cartiere,  impart materiale electorale, identifica simpatizanti sau sustinatori. Intre campanii, la tineret activam in forma pe care o facem de ani zile: identificam probleme si incercam sa le rezolvam”, precizeaza consilierul local Ioan Bildea, lider al gruparii de tineret al liberalilor pe Cluj. 

In ceea ce priveste motivatia care ii tine pe voluntari alaturi de partid, acesta sustine ca e vorba de „pasiune, curiozitate, dorinta de a schimba ceva”. 

„Pe principiul fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal, in interior de regula nu voluntariatul a fost criteriul de promovare. Daca ar fi fost asa, astazi nu duceam lipsa de lideri. Voluntariatul se face din pasiune, fara un interes”, sustine Bildea.

Consilierul admite ca si datorita voluntarilor este atat de activ in semnalarea unor probleme din Cluj-Napoca.

„La noi, asta e activitatea de voluntariat. Pentru cei care activeaza pentru functii e alta poveste. Pe langa activitatile electorale, voluntarii umbla prin oras, identifica probleme. Un om nu poate merge in cinci locuri deodata, si atunci fac ei asta. Media de varsta e undeva pe la 28 de ani. Sunt si studenti, dar cei mai multi sunt angajati. Daca au nemultumiri sau propuneri vin la mine si cautam solutii”, a conchis consilierul. 

PSD gandeste o strategie pentru simpatizanti

La PSD Cluj situatia e mai complicata, pentru ca, pe langa voluntari, mai exista si categoria simpatizantilor.

„In momentul de fata, gandim o noua forma de valorizare a simpatizantilor de partid, pentru ca avem nevoie de o schimbare, avem nevoie de o reforma a tot ce inseamna organizare de partid si a celor care nu sunt membri de partid, dar sunt de stanga si doresc sa fie in contact cu partidul, adica a simpatizantilor. Am observat ca si in Cluj sunt foarte multi oameni de stanga care isi gasesc corespondenti in partid, dar ar vrea sa aiba un loc de dezbatere in partid. Nu pot sa se inscrie in partid, din diverse motive, dar, totusi, ar vrea sa vorbeasca cu membrii de partid. Multi voteaza cu stanga fara sa isi doreasca apartenenta in partid, iar noi le deschidem in acest fel o cale de dialog. Vom crea nise forumuri, niste ONG-uri cu scop politic, unde te intalnesti si vorbesti de doctrine si politici publice de stanga. Asta nu inseamna ca esti membru de partid”, a declarat Horia Nasra, purtatorul de cuvant al PSD Cluj.

Numarul celor care voluntariaza in partid la Cluj variaza intre 1.000 si 1.500, in tot judetul.   

„Voluntarii ajuta in campanii electorale, iar in afara lor participa la dezbateri, proiecte, seminarii si asa mai departe. Vin la noi pentru voluntariat si pentru ca cred in ideile de stanga sau in PSD”, a mai spus reprezentantul PSD. 

Un eveniment care a fost gandit pentru a-i rasplati pe voluntari pentru eforturile lor a fost picnicul organizat in Hoia de PSD la sfarsitul lui august, 2014. 

„Acel eveniment a fost pentru ei, asta-i adevarul. Trebuie sa fii ipocrit sa nu recunosti ca partidele din Romania au acest obicei: din cand in cand, organizeaza sarbatori cu simpatizantii de 1 mai sau alte ocazii. Sunt de toate varstele. Eu cred ca cei mai multi sunt intre 33 si 55 de ani. In ciuda faptului ca spune ca PSD e votat de pensionari, oamenii care activeaza aici sunt maturi”, a conchis Nasra.

Pe langa acestia, mai voluntariaza cei din organizatii precum Habitat pentru Umanitate, AVATAR, Asociatia Down Centrul Educational „Raluca”, membri ai unor organizatii studentesti si multi altii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *