Din oras

Charlie si Cuba, Samoyezii care le zambesc clujenilor

Sunt adesea vazuti in Parcul Central din Cluj-Napoca, in timp ce trag dupa ei o sanie sau un atelaj. Charlie si Cuba, tata si fiu, au ajuns vedete dupa ce stapanul lor, Paul Chetreanu, a inceput sa organizeze, inca de anul trecut, concursuri de atelaje canine. Cele doua exemplare din rasa Samoyed, cunoscuti si dupa denumirea de „cainii care zambesc”, se pregatesc ca anul viitor sa participe la Campionatul Mondial pentru sanii trase de caini.

Paul Chetreanu l-a primit pe Cuba dintr-o intamplare, in urma cu patru ani. “Vroiam sa luam un caine si cineva avea un Samoyed. Nici nu stiam de rasa respectiva. Era mic, avea patru luni”, isi aminteste acesta. Picatura lui identica, Charlie, a venit pe lume dupa un an si jumatate, alaturi de alti sase frati, care si-au gasit fiecare cate un camin iubitor. Acum, cei doi Samoyezi, tata si fiu, sunt de nedespartit.

Ii cunoaste tot orasul si pot fi vazuti mai ales in Parcul Central, acolo unde stapanul lor ii antreneaza pentru competitiile cu atelaje.

Charlie si Cuba fac parte din rasa Samoyed, inrudita cu alte rase nordice, ca de exemplu Husky si Malamut. Totusi, in Cluj-Napoca se gasesc putin peste zece exemplare din aceasta rasa, spre deosebire de rudele lor.

„Dupa ce Charlie a avut cei sapte pui, foarte multa lume isi doreste un astfel de caine”, spune Paul.

Pentru ca fac parte dintr-o rasa care, la origini, era obisnuita sa creasca turme de reni si sa traga sania, stapanul lor, care este si sportiv de performanta, fiind antrenorul secund al echipei “U” Mobitelco, a organizat anul trecut primul concurs de atelaje canine din Cluj.

“In urma cu doi ani am fost la Lacul Rosu, la un astfel de concurs, cu Charlie si Cuba. Am fost doar spectator, dar mi-a placut foarte mult si atunci am decis sa organizez si la noi un astfel de concurs. Asa am planuit prima editie a concursului de tras sanii, la Belis. Intre timp, am facut mai multe antrenamente”, povesteste clujeanul.

Pentru competitii, acesta se antreneaza impreuna cu Charlie si Cuba in Parcul Central, dar si la Belis. Vara, cu tricicleta, antrenamentele sunt facute tot in Cluj-Napoca.

Anul acesta, Cupa Belis pentru sanii trase de caini a ajuns la a doua editie si se va desfasura in acest sfarsit de saptamana in localitatea Balcesti. 16 echipaje cu caini din rasele Husky, Malamut si Samoyed s-au inscris deja. Vor participa 86 de caini, veniti din toata tara, in special Covasna, Sfantu Gheorghe, Balan, Arad, Timisoara si Cluj-Napoca. Cainii au fost inscrisi la patru categorii de concurs: echipajul de 8 plus, care va parcurge 12 kilometri, echipajul de 6-8 caini va parcurge 9 kilometri, cel de 4 caini la avea de tras la sanie 6 kilometri, iar echipajul de doi caini va parcurge doi kilometri.

Pentru competitia de la Belis, Paul Chetreanu a pregatit si momente spectaculoase.

“Vom face o demonstratie cu opt Samoyezi la un atelaj, in premiera in Romania, printre care si Charlie si Cuba. Vom mai face o demonstratie cu 24 de Husky. Vrem, de asemenea, sa plimbam copiii cu cateii, sambata dupa concurs”, dezvaluie organizatorul.

Intrucat sunt caini foarte agili, exemplarele din rasa Samoyed pot fi folositi in competitii de viteza, pastorit, tras la sanie sau de urmarire. Tocmai de aceea, Paul Chetreanu doreste, ca anul viitor sa participe cu Charlie si Cuba la Campionatele Mondiale pentru sanii trase de caini.

“Ar trebui sa facem mai multe antrenamente. Ei au in instinct aceasta abilitate de a trage la sanie. Este placut pentru ei, nicidecum un chin, le ridica nivelul de endorfina”, spune clujeanul.

Cainii care zambesc

Cainii Samoyed au fost crescuti prima oara in Siberia in urma cu aproximativ 3000 de ani, rasa numarandu-se printre cele mai vechi 22 de rase de caini. Numele lor special provine de la locuitorii nomazi siberieni, care obisnuiau sa creasca turme de reni si sa le pastoreasca folosind acesti caini puternici si frumosi. Samoyed este considerata una dintre cele mai vechi rase de caini domestici. Analize recente ale ADN-ului acestui caine au demostrat ca Samoyed au fost domesticiti in urma cu aproximativ 3.000 de ani in nordul Rusiei si in Siberia. Dupa revolutia comunista din 1917, numarul de caini Samoyed a scazut dramatic. Totusi, mai multi crescatori si exploratori au adus exemplare de Samoyed in Europa si Statele Unite ale Americii la inceputul secolului trecut. Unele dintre cele mai importante expeditii polare au fost facute pe sanii trase de caini Samoyed. Cainii Samoyed sunt foarte veseli in general, desi aceasta senzatie poate fi data de botul lor ce pare sa zambeasca tot timpul. Rasa a primit si o porecla amuzanta datorita acestei trasaturi – „zambetul Sammy”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *