Uncategorized

Cersetori din Ilfov: Nici morti nu mai venim la Cluj

In birourile Politiei Comunitare din cadrul Primariei e forfota mare. Politistii locali au prins, pentru a doua oara in ultimele doua zile, sase tineri din satul Fantanele, judetul Ilfov, care cerseau mascat in intersectiile din Cluj. Nu intindeau mana fara sa ofere, insa, si ceva in schimb – cate un bradulet aromatizant pentru masina.

Cu toate astea, pentru ca sunt deja la a doua abatere, cei sase sunt deja considerati infractori. Pe langa amenzile de ieri, astazi au mai primit cate 1.500 de lei de caciula, iar odorizantele de masina le-au fost confiscate. Aveau aproape 700 de bucati. Nu se afla pentru prima oara la Cluj, au colindat toata Romania, dar au fost si in Franta, Elvetia, Belgia si Germania. Sistemul de operare este acelasi: vand odorizante de masina in intersectii cu mesaje lacrimogene capsate pe ambalaj prin care cer ajutor pentru copii. Nu sunt pretentiosi, accepta chiar si tichete de masa.

„Acum sunt aici, dupa ce ii sanctionam si le facem toate procedurile pentru confiscarea bunurilor cu care au participat la comiterea contraventiilor, pleaca in alte parti. Asupra lor am gasit procese verbale de constatare a contraventiei din Targu Mures, dar potrivit declaratiilor unuia dintre ei, au mai fost si prin Timisoara, si prin Satu-Mare”, spune unul dintre politistii locali.

Apelarea repetata la mila publica este considerata infractiune; de data aceasta, politistii vor confisca tot ce au gasit asupra lor, toate bunurile care conduc la comiterea faptei. Rand pe rand, cei sase intra in biroul Politiei Locale. Au venit pana aici cu propriile masini – doua automobile frantuzesti curate si parfumate. In portbagaje stau sacii cu braduleti aromatizanti, principala lor sursa de venit. I-au cumparat din Piata Europa cu 50 de bani bucata si ii vand cu un leu, doi, trei, „cat il lasa inima pe fiecare„.

Odorizant cu mesaj special

Erau amplasati strategic la diferite intersectii din oras, dar au fost ridicati simultan si interogati separat. Au parcurs peste 450 de kilometri cu doua masini pentru ca „e plin de bani aici la Cluj” si e bogatie. Au avut insa ghinion, in doar 24 de ore au fost ridicati de doua ori de politisti.

Azi a fost insa cel mai grav – oamenii legii i-au pus sa distruga marfa care le pune painea pe masa.

La inceput s-au enervat, au ripostat, politistii ii puneau sa distruga marfa pe care au dat peste 300 de lei, bani luati imprumut.

„Daca nu exista alta modalitate, ce sa fac? Ce faceati daca erati in locul meu? Daca bateam la geamuri si ceream bani, era cersetorie pe fata. Asa, nu e. Daca ati avea si dumneavoastra o inima buna, m-ati lasa sa plec si a doua oara”, spune Cristinel.

Are 24 de ani si o nevasta acasa, in Fantanele. Ieri, fiul lui a implinit doi ani – pentru el iese in strada, pentru el vinde braduletii in intersectii. Cumnatul lui e resemnat. Nu vrea sa rupa marfa confiscata, nici nu vorbeste prea mult. Are doi copii acasa, iar daca dupa cateva zile petrecute in strada ajunge acasa cu 100-200 de lei, e multumit.

„Pentru copilasi facem de sase ani treaba asta. Am fost in toata tara. Eu nici macar n-am vrut sa vin aici, m-a adus asta, ca e bine, ca se fac bani”, spune el, aratand cu mana catre Cristinel, care “se jura” ca nu mai calca in Cluj niciodata.“Asa ai zis si ieri, cand te-am prins”, ii spune unul dintre politistii locali. „Cat traiesc eu nu mai vin aici. Cum ne-am lipsit de Oradea asa ne lipsim si de Cluj”, spune un alt “tovaras” de-al lui Cristinel.

La Oradea au avut parte de aceeasi “primire” din partea politiei: li s-a confiscat marfa si banii si au fost amendati. Astfel au sters orasul de pe Cris de pe harta traseului cu braduletii si aceeasi soarta va avea si Clujul, promit cei sase baieti.

“Mie mi-a placut la Timisoara. Acolo nu facea asa politia, ne lasa sa plecam”, se plange si Ionel, in timp ce rupe cu zor braduletii.

Unul dintre soferi, Alex, dolofan si vorbaret, explica modul de operare, mostenit de la tatal lui. Are numai 23 de ani, doi copii acasa si al treilea pe drum.

“Am lucrat pe un santier langa Bucuresti, dar nu avea autorizatie si s-a inchis. Nu am de ales, trebuie sa duc ceva de mancare la copilasi. Stam doua zile intr-un oras, vindem cat vindem, dupa aceea mergem in alta parte. Planul era ca in seara asta sa plecam, oricum dupa ce ne cunoaste lumea, nu prea mai cumpara. Braduletii nu sunt de calitate, la cati am taiat aici, trebuia sa nu mai putem respira. Dupa ce vindem marfa, facem vreo 2 milioane, mergem acasa la copii. Le iau de mancare, vreo 5-6 pui si un sac de cartofi, cumparam alti braduti si mergem mai departe”, spune acesta.

 

Cu bradutii dincolo de granita
Cei sase sunt nostalgici dupa vremurile in care faceau afaceri cu bradutii in Franta sau Elvetia si isi promit ca, dupa ce pleaca de la Cluj, se intorc in strainatate, pe sezonul de vara.

“Aveam text din asta tradus in franceza si le dadeam. Mai si spuneam “Silvuple madam un peti pies pur le manje”, si dadea lumea. Am primit si 50 de euro”, povesteste razand Alex, uitand sa mai taie bradutii.

Cumnatul lui Cristinel e hotarat. Merge acasa, isi ia nevasta si copiii, si pleaca in Germania. Nemtii o sa-i trateze mai bine, o sa le dea alocatie sociala, iar cu 2.000 de euro pe luna o sa traiasca boiereste.

„Juma’ din satul nostru e plecat la Berlin. Fetita mea are doar 7 ani si deja stie sa numere pana la 10 in germana: ein, drai, funf, zimans. 100 si ceva de familii s-au dus acolo, cu tot cu copii”, spune el, intrerupt de mereu atentul Cristinel: „Peste 100 si ceva de familii!”.

Si nu minteau. Anul trecut, jurnaluldeilfov.ro  scria ca un sat de romi din Romania s-a mutat, in buna parte, in cartierul berlinez Neukölln. Conform Der Spiegel, 700 de romi ai comunitatii crestine penticostale din satul Fantanele, situat la 35 de km de Bucuresti, traiesc deja in Berlin. Aproximativ 500 dintre acestia s-au instalat intr-un complex de locuinte din Harzer Strasse, unde s-a constituit un al doilea sat Fantanele.
Acolo isi doresc si cei sase barbati sa ajunga. Chiar daca si in tari straine au mai fost prinsi de politie, amprentati si fotografiati. La Cluj promit ca nu mai vin „nici morti”.

Amintirile cu care pleaca de aici nu sunt prea placute: au ramas fara bani, fara marfa si au si amenzi de platit. Nu se streseaza, insa, in privinta lor, nu e prima oara cand nu le achita. Pleaca de la Cluj cu ce nu le-au confiscat politistii: un DVD cu Expendables 2, amintirea micilor gustosi de la Kaufland si convingerea ca in orasul de pe Somes orice sarac are o paine de mancat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *