In vizor

Cereri și oferte confirmate de martori: Șpan- turnător, Cherecheș-inculpat

 

Primarul din Baia-Mare, Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de către DNA Cluj pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție în repetate rânduri. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Cluj, fiind judecat de către magistratul Nora Boiciuc.

În prezent sunt audiați mai mulți martori care ar fi asistat la episoade în care Cătălin Cherecheș a finanțat diferite entități, cluburi de fotbal și ziare din Baia Mare. Avocatul acestuia și-a construit o apărare prin prisma faptului că sumele de bani pe care i le cerea Cristian Șpan- martorul denunțător, pentru HCM Baia-Mare, Cherecheș le dădea pentru că Primăria era acționar la acel club de fotbal, mutând discuția din zona de ”mită” sau ”sponsorizare” în cea a plăților legale.

 

 

Pe marginea acestui subiect au fost audiate mai multe persoane, printre care Vasile Mihai Corui și Gheorghe Florin Darida. Cei doi au explicat în timpul audierilor că era de notorietate modul prin care Șpan făcea rost de bani pentru clubul e fotbal: ”mergea la Cherecheș și a doua zi venea cu banii”.

 

Audiat în calitate de martor, la termenul din luna noiembrie, Vasile Mihai Corui a vorbit despre un episod în care ar fi auzit de la inculpatul Cătălin Cherecheș că martorului denunțător Șpan i s-a dat împrumut suma de 50.000 lei.

„În mod concret nu cunosc, ci doar din auzite faptul că Primăria a finanțat clubul de fotbal. Cunosc că Șpan i-a cerut lui Cherecheș, în perioada în care era președinte al clubului, în mai multe rânduri sume de bani cu titlu de împrumut având nevoie de acestea pentru activitatea clubului. Nu știu dacă Șpan i-a cerut inculpatului bani împrumut și în interes personal. Sunt prieten cu Cătălin Cherecheș, nu am nici o legătură cu clubul de fotbal și nici cu primăria. Din câte rețin, în primăvara anului 2015 Cherecheș m-a sunat și mi-a cerut să ne întâlnim, sens în care în după-masa acelei zile ne-am întâlnit in fața primăriei și văzându-l că era supărat l-am întrebat ce are, el răspunzându-mi că i-a dat lui Șpan suma de 50 mii lei împrumut și nu știe când o să îi vadă. Nu rețin ca inculpatul să îmi fi spus cu ce titlu i-a dat acești bani dar eu presupun că pentru activitatea clubului. Întâlnirea dintre noi doi nu a avut nici o legătură cu spusele inculpatului. În aceeași perioadă, aflându-mă la o cafea împreună cu un prieten, la cafeneaua Presto, aici a apărut numitul Tocaciu Mircea, după care și inculpatul și întrebându-l pe acesta din urmă dacă nu i-a loc mi-a spus că ba da, dar mai întâi merge la mașină să îi dea bani lui Șpan pentru echipa de fotbal deoarece jucătorii au refuzat să intre în teren cu ocazia unui meci de fotbal. Rețin că era o zi de sâmbătă. Nu m-am uitat după cei doi, respectiv nu m-am uitat dacă inculpatului i-a dat lui Șpan bani, cei doi au discutat circa 5-10 minute după care inculpatul sa întors la noi. În biroul inculpatului am asistat de mai multe ori la discuții între cei doi, în care Șpan i-a cerut de mai multe ori bani împrumut pentru activitatea clubului. Nu cunosc alte dăți în care inculpatul să îl fi împrumutat pe Șpan cu sume de bani pentru clubul de fotbal în afară de cele două relatate mai sus. Eu știu că acești bani au fost dați de inculpat din cei personali. De la Tocaciu Mircea, care se afla și el la Presco am aflat că banii duși de inculpat la mașină la Șpan îi aparțineau și că el este cel care l-a împrumutat pe inculpat cu o sumă de bani fără să îmi precizeze cuantumul, însă a spus că urmează a fi dați cu titlu de împrumut lui Șpan, pentru fotbal” a declarat la audierea din instanță, Vasile Mihai Corui.

Celălalt martor- Gheorghe Florin Darida a fost director sportiv în cadrul clubului de fotbal FCM Baia Mare, respectiv în perioada în care a activat și echipa de fotbal. Procurorii susțin că acesta ar fi asistat la un episod în care o femeia din anturajul lui Cherecheș i-ar fi adus lui Șpan o plasă cu bani.

Aflat sub jurământ, Darida susține că nu știa ce era în plasa respectivă și că deși a fost director la FCM Baia Mare de finanțări, contabilitate și ”adusul banilor”, precum și plata salariilor restante sau a deplasărilor se ocupa exclusiv Șpan.

„În vara anului 2015, nu mai rețin exact data, mă aflam acasă la Șpan Cristian împreună cu numitul Orha Claudiu, lucrând la un eleșteu din curtea numitului Șpan. La un moment dat, a intrat în curtea lui Șpan o doamnă al cărui nume nu îl cunosc și pe care o știu doar din vedere care a discutat cu Orha și cu Șpan. Nu am auzit ce au discutat, eu aflându-mă la circa 25 metri față de aceștia. Am văzut că respectiva doamnă a primit de la Șpan o plasă, geantă dar nu știu ce conținea aceasta. Nici pe Șpan și nici pe Orha nu i-am auzit după plecarea doamnei să fi spus că Șpan i-a dat bani acesteia. După plecarea doamnei, pe Șpan și pe Orha i-am auzit discutând ceva legat de bancă, dar nu rețin ce anume pentru că erau chestiuni ce nu mă priveau, deci nu m-a interesat. Arat că în perioada 2014-2015, am fost director sportiv în cadrul clubului de fotbal FCM Baia Mare, respectiv în perioada în care a activat și echipa de fotbal. Președinte executiv al clubului era Șpan Cristian și el s-a ocupat de partea financiară a acestuia, chestiuni care se discutau și se rezolvau la SC E MM, nu la club. La această din urmă societate se rezolva situația financiară a clubului. Înspre toamna anului 2015 au venit la club numiții Țolaș și Viman cu suma de 30 mii lei pentru a fi împărțită jucătorilor cu titlu de primă. La acel moment, clubul avea restanțe față de jucători constând în salarii și prime. Viman și Țolaș ne-a spus că inculpatul a trimis această sumă de bani pentru a fi împărțită jucătorilor. Nu cunosc alte situații în care inculpatul să fi trimis bani la jucători sau pentru finanțarea clubului. De partea financiară a clubului se ocupa Șpan Cristian. Șpan mi-a spus că a obținut sponsorizări de la diverse firme pentru finanțarea clubului. Discuțiile zilnice avute cu Șpan constau în faptul că acesta din urmă ne spunea că merge la primar să îi ceară bani, fie pentru deplasări, fie pentru baremele de arbitraj, deci bani pentru a se putea desfășura activitatea clubului, a echipei” a susținut Gheorghe Florin Darida.

 

Cu toate acestea, ”păcatele” lui Cristian Șpan au fost șterse cu buretele în momentul în care acesta a devenit martor denunțător. Astfel, procurorul de  caz a cerut trimiterea în judecată doar a edilului Cătălin Cherecheș, în vreme ce Șpan i-a ajutat pe procurori cu înregistrări telefonice și un mini-flagrant în toiul alegerilor locale din 2016.

La partea de cereri în probațiune, avocatul lui Cherecheș a formulat mai multe solicitări. Printre acestea se numără comunicarea a cinci file din dosarul de Urmărire Penală care ”s-au evaporat” fără a mai fi prezentate în dosarul cauzei și o expertiză prin care să se arate cum s-au obținut fișierele de pe telefonul martorului denunțător, deoarece există suspiciunea că înregistrările respective au fost modificate.

Judecătorul de fond a dispus ca următorul termen din acest dosar să aibă loc în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, ședință la care se va continua cu audierea martorilor și se va pronunța pe solicitările apărării lui Cherecheș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *