cereale

Pierderi de 40-80% la grâu, orz şi rapiţă din cauza ploilor. Preţul cerealelor va creşte anul acesta pe fondul recoltelor extrem de scăzute din UE

scris de Ziar de Cluj / 21.07.2018 08:59 / 0 comentarii / 239 vizualizari
Producţia de cereale a României va scădea cu 20-30% anul acesta din cauza secetei din perioada de însămânţare şi a ploilor din timpul recoltării, arată o analiză G4Media.ro bazată pe discuţii cu mai mulţi agricultori. Recolta scăzută va duce la creşterea preţurilor pentru grâu, orz şi rapidă, în... citeste mai departe

Secara, ingredientul principal pentru painea neagra

scris de Ziar de Cluj / 17.12.2012 09:33 / 0 comentarii / 398 vizualizari
Valoarea nutritiva a secarei este asemanatoare cu cea a graului, cu doua exceptii importante: contine mult mai multe fibre alimentare si mult mai putin gluten. Se consuma cel mai bine ca paine sau pesmet. Finlandezii mananca aproximativ 50 kg de paine de persoana pe an si o treime este paine de... citeste mai departe

Mai multe cereale, legume si fructe

scris de Ziar de Cluj / 02.11.2012 12:11 / 0 comentarii / 27 vizualizari
Cerealele, legumele, zarzavaturile si fructele sunt alimente importante, deoarece contin carbohidrati (mai ales amidon si fibre alimentare) si, de asemenea, vitamine, substante minerale si alte substante care prezinta un interes deosebit pentru sanatate. In plus, cerealele si indeosebi legumele... citeste mai departe

Cerealele integrale in dieta macrobiotica

scris de Ziar de Cluj / 29.10.2012 04:47 / 0 comentarii / 115 vizualizari
Se recomanda ca maxim 50 % din volumul total al fiecarei mese sa fie compus din cereale integrale, cultivate biologic, pregatite si gatite in diverse moduri.  Prin cereale integrale intelegem orez integral, orz, mei, ovaz, secara, porumb, hrisca si alte cereale integrale. Tineti cont de faptul... citeste mai departe

Cerealele in dietoterapie

scris de Ziar de Cluj / 02.10.2012 14:23 / 0 comentarii / 9 vizualizari
Cerealele sunt cele mai complexe alimente-medicament si au cea mai mare importanta pentru activitatea si existenta umana. Sanatoase si pline de substante nutritive, cerealele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nici unei persoane care tine la sanatatea sa, putand fi consumate atat sub forma de... citeste mai departe

Alimente pentru energie

scris de Ziar de Cluj / 30.09.2012 17:32 / 0 comentarii / 31 vizualizari
Exista patru mari categorii de alimente care sunt importante pentru continua eliberare de energie. Acest lucru se poate datora calitatii “combustibilului” datator de energie vitala pe care il furnizeaza si/sau faptului ca ele contin nutrienti cu roluri vitale in procesele care sprijina... citeste mai departe

Dezintoxicare cu cereale

scris de Ziar de Cluj / 17.09.2012 14:06 / 0 comentarii / 49 vizualizari
Cunoscuta de omenire din cele mai vechi timpuri, dezintoxicarea este cea mai importanta metoda de autovindecare. Medicina traditionala orientala, in special cea indiana, “Ayurveda”, demonstreaza pe baza unei expereinte de mii de ani, ca principiul dezintoxicarii este fundamental in... citeste mai departe

Cereale si leguminoase. Cum le gatim si consumam?

scris de Ziar de Cluj / 10.07.2012 22:09 / 0 comentarii / 244 vizualizari
Bogate in fibre alimentare, in glucide lente, proteine lente, proteine vegetale de buna calitate si in vitaminele din grupul B, cerealelele si leguminoasele, mult timp excluse din regimurile de slabire, au fost reabilitate recent de dieteteticieni. Si cu atat mai bine, deoarece ele constituie baza... citeste mai departe

Produse alimentare din grau

scris de Ziar de Cluj / 07.07.2012 02:30 / 0 comentarii / 1568 vizualizari
Aceasta cereala este un aliment esential in regimul alimentar occidental, graul fiind folosit cel mai mult in panificatie si la prepararea pastelor. Semintele de grau sunt o sursa bogata de vitamine B si vitamina E, sunt bogate in acizi grasi nesaturati si reprezinta un supliment alimentar excelent... citeste mai departe

Faina si uleiul de porumb

scris de Ziar de Cluj / 06.07.2012 08:30 / 0 comentarii / 213 vizualizari
Grauntele de porumb, utilizate frecvent pentru hranirea animalelor domestice, sunt transformate pentru alimentatia umana in faina sau sunt sursa de extragere a uleiului; din ele se poate obtine si alcool etilic. Stiati ca porumbul in lapte (nematurizat), este porumbul dulce cules in “... citeste mai departe