In vizor

Centura de Sud a Floreştiului nu va fi gata în acest an. Încă o toamnă de coşmar pentru şoferi

De Centura de Sud a Florestiuilui, şoferii care locuiesc în comună şi nu numai, au nevoie că de aer. Promisă în campania electorală că o nouă cale de legătură cu municipiul Cluj-Napoca, cică urma să fie finalizatată, în funcţie de condiţiile meteorologice, până în luna noiembrie a acestui an. Cu o luna înainte de termenul anunţat, pe Centura de Sud nici măcar nu au demarat lucrările, semn că darea în folosinţă preconizată de primarul ales Horia Şulea a fost doar praf în ochii cetăţenilor cu drept de vot. Nu-i prost cine zice că face, dar nici prea mari speranțe nu trebuie să ne punem în cei care îl cred, indiferent de câte ori îl prind cu ocaua mică a promisiunilor.

Şcoala din cartierul Cetatea Fetei şi Centura de Sud a comunei Floreşti sunt două proiecte care, dacă ar fi fost finalizate în această tomana, o bună parte din traficul sufocant spre Cluj-Napoca ar fi putut fi rezolvat. Dacă în primul caz, cel al şcolii din Cetatea Fetei, constructorul a încercat să îşi motiveze întârzierile de execuţie a lucrărilor invocând condiţiile meteo nefavorabile din această vară şi a arătat cu degetul spre primărie care nu i-a realizat drumul de acces în şantier, în cazul drumului ocolitor de sud situaţia este una mai complicată.

Înaintea alegerilor locale din această vara administraţia floreșteană a anunţat semnarea ordinului de începere a lucrărilor la Centura de Sud.  În acest sens, câştigătorul licitaţiei pentru realizarea drumului de 2,6 kilometri şi a încă 2 kilomentri de bretele, firma Diferit SRL, urma să finalizeze investiţia până în luna noiembrie. Acest lucru ar fi fost o gură de oxigent pentru cei care, începând de săptămâna viitoare îşi vor pierde, zilnic, zeci de minute din viaţă în traficul înspre şi dinspre Cluj-Napoca.

“Sper că în urmă analizei ofertelor tehnice să nu avem contestaţii şi să putem începe lucrările în aprilie-mai 2016. În mod normal, funcţie şi de condiţiile meteo precum şi alţi factori, în noiembrie 2016 ar trebui să avem drumul de legătură utilizabil“, a declarat primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, în lua martie a acestui an.

Lăsați orice speranță, Centura de Sud a comunei Floreşti nu are emisă autoriatia de construire. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au confirmat azi că, pentru eliberarea autorizaţiei de construire a Centurii de Sud a comunei, administraţia floreşteană nu a depus niciun document la registratura forului judeţean. Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca motiv pentru care părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte autoritatea competenţă să dea undă verde demarării şantierului. Potrivit legislaţiei în vigoare, UAT-urie care au în cadrul organigramei de funcţii  Birou de Urbanism au posibilitatea să îşi eliberze singure autorizaţiile de construire. Acest lucru înseamnă că atât primăria Floreşti cât şi primăria Cluj-Napoca îşi eliberează fiecare, în parte, pe porţiunea de drum care îi revine, autorizaţia de construire. Cum însă drumul face legătură între două UAT-uri, specialiştii sunt de părere că eliberarea autorizaţiei de construire intră în atribuţia Consiliului Judeţean Cluj. Cum la Floreşti, Cluj-Napoca şi la şefia CJ Cluj sunt personaje membre în acelaşi partid, PNL, este de neînţeles cum, din 17 mai, când primarul Horia Şulea anunţa semnarea contractului de execuţie a lucrărilor şi predarea amplasamentului către firma Diferit SRL, nu s-a ajuns la un consens şi, implicit, la emiterea autorizaţiei de construire. 

“Am convocat această conferinţă de presă cu ocazia semnării contractului de execuţie a lucrărilor pentru şoseaua de ocolire pe partea de Sud a Florestiului, un proiect la care s-a muncit mult şi s-a muncit bine având în vedere faptul că am ajuns în această faza, de a semna contractul pentru execuţia lucrărilor. Firma Diferit a fost desemnată câştigătoarea acestei licitaţii. Eu nu pot să le doresc decât spor la treaba, din punctul nostru de vedere vor avea toată deschiderea. Sper că la sfârşitul celor 6 luni de zile, din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor pe care probabil îl vom face în următoarele 5-6 zile, să reuşim ca, până la toamnă, Florestiul să mai aibă o şosea de legătură cu municipiul Cluj-Napoca, astfel încât şi prin această investiţie să contribuim la decongestionarea traficului dintre Floreşti şi Cluj”, a afirmat Horia Şulea în 17 mai 2016. 

Drumul de ocolire porneşte din strada Tăuţiului şi face joncţiunea în Cluj-Napoca cu drumul Sfântul Ioan. Valoarea proiectului este de 28.400.447,67 lei cu TVA inclus. Durata de execuţie, conform caietului de sarcini, ar trebui să fie de 6 luni de la emiterea autorizaţiei de construire de către CJ Cluj sau primăria Floreşti. Până în prezent aceasta nu au fost eliberată, deoarece la registratura CJ Cluj nu a fost depusă nicio solicitare în acest sens, iar pe site-ul primăriei Floreşti documentul cu pricina nu este de găsit. Trebuie reamintit faptul că abia în ultima şedinţă a delibertivului local din  Floreşti a fost votat proiectul cu privire la exproprierile care urmează a fi făcute pe traseul Centurii, hotărâre de care depinde eliberarea autoriaţiei de construire, deoarece administraţiile locale nu au dreptul să investească banul public pe terenuri private. 

Săptămâna viitoare începe şcoala, iar lucrările la Centura de Sud Floreşti nici măcar nu au demarat. Cum termenul de finalizare e de 6 luni, dacă sunt luate în calcul condiţiile meteorlologice, cel mai devreme florestenii vor putea avea o ruta alternativă spre Cluj-Napoca la jumătatea anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *